'Erdoğan Davutoğlu'nu çizdi...'

'Erdoğan Davutoğlu'nu çizdi...'

Yeniçağ Ankara temsilcisi Ahmet Takan yine çok konuşulacak bir yazıya imza koydu... İşte Takan'ın bugünkü yazısı...

“Hatam varsa düzelteyim” dedi ama olmadı!..

Erdoğan,
Davutoğlu'nu çizdi...

“Devletin zirvesindeki görüşme iptal edildi.”

Bu haberi 5 Aralık Cuma günü yalnızca YENİÇAĞ’da okudunuz. 4 Aralık Perşembe  “devlet günü” nde Recep Erdoğan da Ahmet Davutoğlu da Ankara’da olmalarına rağmen haftalık olağan görüşmelerini gerçekleştir(e)memişlerdi. Olağan dışı bu gelişmeyi Başbakan Basın Danışmanı Osman Sert’e sorduğumuzda ise gazetemize şu açıklamayı yapmıştı;

“Farklı nedenlerle sürekli olarak görüşülüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in ziyareti sırasında da Başbakan Ahmet Davutoğlu, Köşk’teydi. Dolayısıyla orada da görüşmeler oluyor. O nedenle ihtiyaç görülmemiş olabilir. Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun takdiri. Hiç görüşme olmadığı takdirde haftada bir görüşme olsun diye ihdas edilmiş bir konudur haftalık görüşme programı. Bu konuda da diyalog hep devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan haftada bir çok defa görüşmüyor. Büyük ihtimalle o nedenledir.”

İşin aslı öyle değildi!.. Erdoğan ile Ahmet Davutoğlu arasındaki gerginlik ve anlaşmazlıklar AKP derin kulislerinin en önemli gündemiydi. Bu sütunlarda yer yer dile getirdiğimiz siyasetin ayak oyunları iktidar partisinin karar odaklarını hayli endişelendiriyordu. Bize düşen de -her zaman olduğu gibi- duyduklarımızın karşılıklı sağlamasını yapıp doğruluğundan emin olduktan sonra haberi size aktarmaktı.  

Başbakan Basın Danışmanı bir yerde doğru söylüyordu!.. Erdoğan ile  Davutoğlu basına bildirilmeyen programlarda  “farklı sebeplerden”  dolayı görüşüyorlardı. Bu temasların birinde Recep Erdoğan, Aralık ayı içinde   Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etmek istediğini Ahmet Davutoğlu’na net bir dille söyledi. Sürekli olarak muhalefetin  “uzaktan kumandalı Başbakan”  eleştirilerine muhatap olan Davutoğlu, Erdoğan’dan beklenen talebin bu kadar erken gelmesi karşısında şok oldu.  “Yanlış anlaşılacağını” ifade ederek, itirazını nazik bir üslupla dile getirmekten başka bir çaresi olmadığı için, Erdoğan’a, “söyleyin efendim, bir hatam varsa düzelteyim, eksiğim varsa tamamlayayım” dedi. Erdoğan, Davutoğlu’nun itirazına çok sinirlenip görüşmeyi sonlandırdı. Tepkisini de gerekçe göstermeden 4 Aralık Perşembe  “devlet günü”nde Ahmet Davutoğluna randevu vermeyerek anlayan herkese belli etti.

Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmekten hiç vazgeçeceği yoktu ama süreyi birazcık ertelemesi gerekiyordu. Recep Erdoğan, Ahmet Davutoğlu’ndan zerre kadar haz etmeyen eski Ulaştırma Bakanı, Başdanışmanı Binali Yıldırım ile baş başa verip ince bir plan hazırladı. İtina ile seçilen bir haber kanalında özel program ayarlandı. Binali Yıldırım, 11 Aralık Perşembe günü canlı yayında Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Hükümet üstü kurulları ballandıra ballandıra anlattı. Yıldırım, Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi için gereken tüm  “meşru”  sebepleri birer birer sıraladı. Arkasından da baklayı ağzında çıkardı;

“Erdoğan, 2015’ten itibaren kabineye başkanlık edecek...”

Tabii ki; tivi ekranından düzenlenen açıktan baypas operasyonu karşısında Ahmet Davutoğlu’nun da Bülent Arınç gibi parti büyüklerinin de gıkı çıkamadı.

Bitmedi!..

Ahmet Davutoğlu’nun, Başbakan sıfatıyla içinde bulunduğu acıklı durum hakkında bakın AKP kulislerinde daha neler konuşuluyor? Bizlere söylenenlerden;

“Dikkat edin son zamanlarda Erdoğan, sürekli Salı günü Ahmet Davutoğlu’nun grup toplantısında konuşacağı saate denk getiren programlar yapıyor. Erdoğan’ın bu saatlerde konuşması yüzünden Davutoğlu grup toplantılarında sürekli gecikmeli olarak konuşmak zorunda kalıyor.” 

“Erdoğan, parti kongrelerine direkt müdahale ediyor. Ahmet Davutoğlu’nun kongrelerde inisiyatifi kalmadı.”

“Yakında Erdoğan’dan ’Davutoğlu sen Başbakan olarak kal, kongrede genel başkan Numan Kurtulmuş olsun’ diye bir ses duyarsanız şaşırmayın.”

Bitmedi!..

“Çözüm süreci”nde de büyük ölçüde baypas edilmiş durumda Ahmet Davutoğlu. AKP ve HDP kaynakları da doğruluyor olup bitenleri. Denilene göre; Erdoğan, hem İmralı heyetine hem de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a, Ahmet Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan için  “onlara bilmeleri kadar söyleyin” telkininde bulundu. Bu arada “bilmesi kadar söylenecekler” listesine Davutoğlu’nun gölgesi Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Erdoğan’ın talimatıyla eklendi.

Yazının devamını okumak için - TIKLA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler