Erdoğan: Hayal tacirliği yapmayacağız

Erdoğan: "Hayal tacirliği yapmayacağız"

Başbakan Erdoğan seçim beyannamesini açıkladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu beyanname, 'dostlar alışverişte görsün' niyetiyle, ya da vitrin düzenlemek, laf kalabalığı yapmak, orta sahada top çevirmek gayesiyle hazırlanmış bir beyanname de değildir. AK Parti'nin seçim beyannamesi, önceki tüm beyannamelerimiz gibi, son derece detaylı bir şekilde hazırlanmıştır. Hedefler net olarak konulmuş, bu hedeflere ne şekilde ve hangi takvimle ulaşılacağı net olarak ifade edilmiştir. Beyannamenin hazırlanmasında 'popülizm'den büyük bir hassasiyetle sakınılmıştır'' dedi.

Erdoğan, partisinin genel merkezinde, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak genel seçim için hazırlanan seçim beyannamesini açıkladı. Erdoğan, İngilizce ve Arapça simultane tercüme de yapılan konuşmasında, seçim beyannamesini medya aracılığıyla Türkiye ve dünya kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.

12 Haziran 2011 seçimlerine, son derece kapsamlı, ayrıntılı, ciddi bir çalışmanın ürünü olan bir Seçim Beyannamesi ile girdiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

erdogan-proje-resim-03.jpg

''Türkiye Hazır... Hedef 2023... Bu beyanname, bir geleneğin, bir alışkanlığın, bir rutinin icrasından ibaret değildir. Bu beyanname, 'dostlar alışverişte görsün' niyetiyle, ya da vitrin düzenlemek, laf kalabalığı yapmak, orta sahada top çevirmek gayesiyle hazırlanmış bir beyanname de değildir. AK Parti'nin seçim beyannamesi, önceki tüm beyannamelerimiz gibi, son derece detaylı bir şekilde hazırlanmıştır. Hedefler net olarak konulmuş, bu hedeflere ne şekilde ve hangi takvimle ulaşılacağı net olarak ifade edilmiştir. Beyannamenin hazırlanmasında 'popülizm'den büyük bir hassasiyetle sakınılmıştır.

AK Parti'nin seçim beyannamesi içinde, Kaf Dağı'nı asla göremeyeceksiniz. Bu beyannamede, ulaşılamaz hedeflere, ulaşılamaz hayallere, masalımsı vaadlere asla rastlamayacaksınız. AK Parti'nin seçim beyannamesi, hayal tacirliği yapmak, umut simsarlığı yapmak için değil, Türkiye'ye son derece güçlü, makul, mantıklı bir yol haritası çıkarmak için hazırlanmıştır.

8,5 yıldır olduğu gibi, bugün de, bu beyannameyle, milletimizle samimi bir iletişim dili kuruyoruz. Milletimize, Türkiye'nin gerçek fotoğrafını sunuyor, verdiği sözleri yerine getirmiş olmanın güveniyle, sadece ve sadece yapabileceklerimizi vaad ediyoruz.''

- Burada aziz milletimize, vatandaşıma, milletime, kardeşime özellikle bir hususU hatırlatmak istiyorum. Türkiye yakın tarihinde siyasetin dilini adeta yalanla özdeşletiren siyasi anlayışları çok gördü ve yaşadı. Ne diyorlardı, o ne veriyorsa ben 5 fazlasını veriyorum diyorlardı. Bu tür ortaya çıkan siyasi anlayış ne yazık ki milletimize çok ağır bedeller ödetti. Seçim öncesi kontrolsüz ve ölçüsüz şekilde vaatlerde bulunan siyasiler sonrasında tüm vaatlerni unuttular. Oy kaygısıyla muslukları sonuna kadar açtılar ve devletin hazinesini yağmaladılar. Merkez Bankası Banknot Matbaası'nı 24 saat çalıştırarak para bastılar ve faiz bir gecede yüzde 24 fırladı.

"MODERN HIRSIZLIK YAPTILAR"
- Türkiye'nin tekrar tekrar yaşadığı ekonomik krizler kötü yönetimin yanında, popülist siyasetin de sonucudur. Bu politikalar gelecek vizyonundan uzak vaatler yüzünden çok ağır bedeller ödenmiştir. Çok daraldıkları zaman da hemen 1'in yanına bir sıfır koymuşlar, daralmış yine bir sıfır daha koymuşlar böyle altı sıfır koymuşlar. Cebinde 10 lira varken 100 lira verdik diyorlardı. Zam yaptık diyorlardı al sana 100 lira ama aslında 1 lira veriyorlardı. Modern hırsızlık yapıyorlar. İşte o altı sıfırı biz attık. Ve şimdi onların 1 liraya alamadıklarını biz şimdi 1 liraya alıyoruz. İşte onurlu Türkiye bu. Biz bunu yakaladık.

 KILIÇDAROĞLU'NA NASRETTİN HOCA BENZETMESİ
- Şimdi milletimize açık bir şey söylüyoruz. 3 yıl bizden bir şey beklemeyin diyoruz. Ama bakıyoruz iktidara gelmeye çalışanlar kuru sıkı atıyor. Nasrettin Hoca hiç olmazsa göle maya çalmaya çalıyordu. Bunlarda maya da yok.

'3 yıl bizden bir şey beklemeyin' diyerek iktidara geldik biz. İşte bizi iktidara taşıyan anlayış bu samimi siyaset anlayışıydı. Biz bugün de yapamayacağımız vaatlerle siyaset yapmıyoruz. Bugün de popülizme tenezzül etmiyoruz. 3-5 oy alabilmek için ilkeli siyaseti terkedenlere emininm milletim gereken cevabı verecektir.

SİLİVRİ ADAYLARI GÖNDERMESİ
Milletten değil çetelerden, mafyadan karanlık güç odaklarından güç devşirmeye çalışanlara milletim bu seçimlerde eminim ki yüz vermeyecektir. Bakınız dışarıdan adam bulamayanlar, bakınız Silivri'nini çinden aday gösteriyorlar. Bu bir şeyi gösteriyor, bakınız eyvah siyaset ne hale geldi. Maskeli aday tanıtımı yapıyorlar. Söyleyecektim ağzımdan kaptılar. Bu bir maskeli balo. Ama biz bunlara alıştık. İnanıyorum ki milletim 12 Haziran'da milletim bunların maskesini indirecektir.

4 YILLIK DEĞİL 12 YILLIK HEDEF
- ''Bu beyanname, seçime kadar olan süreci, seçim sonrasındaki 4 yıllık süreci değil, Türkiye'nin 12 yılını şimdiden planlayan bir beyannamedir. Bu kardeşiniz 2023'ü telafuz edene kadar kimse konuşmuyordu. Bunun patenti bize ait. Şimdi konuşmaya başladılar. AK Parti'nin seçim beyannamesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü bugünden şekillendiren, Türkiye'yi bugünden 100'üncü yıla hazırlayan bir yol haritasıdır.

Bundan 8 yıl önce, Türkiye, bırakınız 12 yıl sonrasını önündeki 12 saati dahi göremiyordu. Ekonomide, iç politikada, dış politikada, birkaç saat sonrasında Türkiye'de nelerin olacağı, nelerin yaşanacağı kestirilemiyordu. Değil 12 günlük politikalar, 12 saatlik politika dahi üretilemiyor, 12 saat sonra ekonominin göstergelerinin nerelere fırlayacağı, nerelere düşeceği kestirilemiyordu. İşte o günlerden, AK Parti iktidarıyla Türkiye bugünlere ulaştı. Önündeki 12 saati göremeyen Türkiye, bugün artık önündeki 12 yılı planlıyor. Seçim Beyannamemiz, 12 yıl boyunca elimizden düşmeyecek bir yol haritası olarak, kapsamlı ve hacimli bir içerik ihtiva ediyor.''

SEÇİM BEYANNAMESİ 5 ANA BAŞLIKTAN OLUŞUYOR
Belli dönemler içinde yeni projelerin açıklanacağını belirten Erdoğan, projelerin uçuk olmadığını ifade etti.  Büyüklüğü nedeniyle Seçim Beyannamesinin tamamını aktarmasının mümkün olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, ana başlıklar ve bazı önemli projeler çerçevesinde seçim beyannamesinin özünü ve özetini anlattı.

- "Seçim Beyannamemiz 5 ana başlıktan oluşuyor. Bu başlıklar, ''İleri demokrasi'' , ''Büyük ekonomi'', ''Güçlü toplum'', ''Yaşanabilir çevre ve marka şehirler'' ile ''Lider ülke'' . Partimizi kurduğumuz andan itibaren, Türkiye'nin kalkınmasının, her alanda ilerlemesinin, kronik sorunlarını çözmesinin, ancak ve ancak, özgürlüklerin genişletilmesi, demokrasinin en modern ve en ileri standartlara ulaşmasıyla mümkün olacağını vurguladık. 8,5 yıl boyunca elde ettiğimiz ekonomik başarılar, demokratikleşmede, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesinde sağladığımız başarılarla atbaşı, paralel olarak ilerlemiştir. 3Y projemiz vardı. Yolsuzluk ve yoksulluğa karşı mücadelemizle birlikte, yasaklara karşı yürüttüğümüz mücadele, Türkiye ekonomisinin sağlam bir zeminde büyümesini sağlamış, aktif ve itibarlı bir dış politikanın imarını da beraberinde getirmiştir.

Demokratikleşmenin, uzun soluklu ve sabır isteyen bir süreç olduğunun bilincindeyiz. Demokratik standartların her an güncellendiği bir dünyada, demokratikleşme mücadelesi de kesintisiz şekilde devam edecektir. Türkiye, AK Parti iktidarıyla başlayan hızlı demokratikleşme mücadelesini, 12 Haziran seçimleriyle birlikte, çok daha kararlı, çok daha cesur şekilde, artık ileri demokrasi mücadelesi olarak sürdürmeye devam edecektir.

1 NUMARALI PROJE "YENİ ANAYASA"
- "2011 Seçim Beyannamemizin, 2023 yol haritamızın en önemli ve bir numaralı projesi, 'yeni anayasa projesi'dir... Türkiye'nin yeni bir anayasaya, demokratik, özgürlükçü, katılımcı, günün gereklerine uygun, ihtiyaçları karşılayan bir anayasaya ihtiyaç duyduğu herkesin ortak fikridir. AK Parti olarak, 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından, yeni bir anayasa çalışmalarını başlatıyoruz.

Türkiye'yi, vesayetten, müdahalelerden arındıracak, ülkenin ufkunu açacak, ekonomiyi, dış politikayı, demokrasi ve özgürlükleri destekleyecek bir anayasayı gündemimize alacağız.  Yeni anayasa, demokratik ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak. Yeni anayasa, önümüzdeki seçimde oluşacak yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hazırlanacak. Yeni anayasa, yeterince kısa, öz, açık; insan odaklı ve özgürlükçü olacak.''

- ''Siyasi Partiler Yasasını yeniden ele alacak, Siyasetin Finansmanı ve Siyasi Etik Yasalarını yeni Anayasa çerçevesinde şekillendireceğiz.

- Yeni süreçte, Milli Birlik ve Kardeşlik Projemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Aynı şekilde Seçim Yasası'nı da... Kürt meselesini, kardeşliğimizi pekiştirecek şekilde, tamamen özgürlükler ve demokrasi zemininde çözüme kavuşturacağız ve bunu hiçbir çekinceye fırsat vermeden sürdüreceğiz''

YARGILAMALAR DAHA HIZLI OLACAK
- "
Yargılamalar yeni dönemde daha hızlı sonuçlanacaktır. Bununla ilgili altyapı çalışmaları da yapılacaktır. Güven veren bir adalet sistemi önceliğimiz.

- Yeni anayasa ile birlikte kamu yönetimi de kapsamlı bir reforma tabi tutulacaktır."

2. BAŞLIK: BÜYÜK EKONOMİ
2023'TE KİŞİ BAŞI GELİR 25 BİN 76 DOLAR OLACAK
- "Beyannamemizin ikinci ana başlığı büyük ekonomi…

- "Seçime 2 aydan daha az zaman kalmışken ekonomik göstergelerin dengeli şekilde seyretmesi Türkiye’nin alışık olmadığı bir durumdur. Ekonomide disiplini tavizsiz şekilde sürdüreceğiz. Daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz önceliklerimiz arasında.

2023'te kişi başı milli gelirin 25 bin 76 dolar seviyesine çıkması öngörüyoruz. GSMH 2023’te 2 trilyon 64 milyar dolar olacak. 2023 için ihracat hedefi 500 milyar dolar.

Kayıtdışılık azaltıldıkça vergi oranları da azalacaktır."

İMKB'DE İŞLEM GÖREN TÜRK ŞİRKETİ SAYISI 1000 OLACAK
- "İstanbul dünyadaki ilk 10 finans merkezi arasında yer alacak. İMKB’de işlem gören Türk şirketi sayısı 1000 olacak. Yabancı şirket sayısı Türk şirketi sayısından fazla olacak ve en az 10 ülkeyi temsil edecek."

HER YIL 200 BİN İŞSİZİ İŞE YERLEŞTİRECEĞİZ
- "Çalışabilir durumda olan tüm vatandaşlara iş sağlamak önceliklerimizden. Kriz boyunca istihdamımız azalmadı. 1 milyon 317 bin vatandaşımıza 2010’da istihdam sağladık. 5 yıllık bir projeyle her yıl 200 bin olmak üzere 1 milyon işsizi eğitimden geçirip işe yerleştireceğiz."

İŞSİZLİK HEDEFİ YÜZDE 5
- "2023 vizyonu daha nitelikli işgücü, daha nitelikli iş ve daha kaliteli bir çalışma hayatıdır. İşsizliği 2023’de yüzde 5’e indirmeyi, istihdamı da yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyoruz.

Meslek danışmanı adındaki bir projeyi başlatıyoruz. İŞKUR’a bağlı her işsiz için bir iş ve meslek danışmanı belirleyeceğiz. Bunlar işsizlere birebir destek verecek.

MİLLİ TOP, TÜFEK, TANK ÜRETİLİYOR ARTIK
- "2011-2014 yıllarını kapsayan 72 eylemden oluşan sanayi strateji belgesini uygulamaya başladık. 2023’e kadar orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olacağız. Savunma sanayi ürünleri artık ülkemizde üretiliyor. Askerimizin kullanacağını piyade tüfeğini üretemiyorduk. Şimdi bunun her şeyi bize ait. Milli tankımızın konsept tasarımı tamamlandı. ANKA isimli insansız hava aracı deneme uçuşlarına başladı. ABD ve İsrail’den sonra stratejik yeteneklere sahip insansız hava aracı üreten 3. ülke Türkiye olacak. İlk savaş helikopteri olan ATAK’ın da tüm yazılım ve tasarımları tamamlandı. 2013’te üretim bandına giriyor.

İHRACAT HEDEFİ 2023'TE 500 MİLYAR DOLAR
- "2002 sonunda 36 milyar dolardan aldığımız ihracatı 2023’te 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2023’te turist sayısını 50 milyona çıkaracağız. 2015’e kadar 750 km, 2023’e kadar 5275 km yeni otoyol yapılarak toplam otoyol uzunluğu 7500 km’ye çıkarılacak. YHT hattı 2019’a kadar 6500 km’ye, 2023’e kadar 10 bin km’ye çıkarılması planlanmaktadır. Muhalefet patika yol bile yapamadı."

İLK SİVİL YERLİ UÇAĞIMIZI YAPACAĞIZ
- "2023’e kadar tasarımı bize ait olan sivil kendi uçağımızı yapmış olacağız. Uçakla seyahat etmek isteyenler için 1 saatten daha kısa sürede bir havalanına ulaşma imkanı olacak. Şu anda 46 havalimanı var. Ücretler havayolu değil halkın yolu oldu. Lüks otobüs fiyatına her yere seyahat edebiliyoruz."

3. BAŞLIK GÜÇLÜ TOPLUM
ZORUNLU EĞİTİM 13 YILA ÇIKACAK

- "Eğitim her zaman olduğu gibi en öncelikli gündemimiz olacak. Okul öncesi eğitim bütün il ve ilçelerde olacak. Zorunlu eğitimi 13 yıla çıkarmış oluyoruz. Okul öncesi ilköğretimle birleşecek. Öğretim üyesi sayısı kısa ve orta vadede öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 20 olmak üzere 80 bine çıkacak. YÖK yeniden yapılandırılacak. YÖK, üniversiteler arasında denetleme yapan  ve belli alanlarda akredite yapan bir kurum haline gelecek. Meslek liseleri ve düz lise noktasında hedefimiz 2023’te meslek liselerinin oranı yüzde 65’e, düz liselerin oranı da yüzde 35’e indirilecektir.

YÜRÜYEN BANTLI DEV ŞEHİR HASTANELERİ KURULACAK
-
"Kamu özel ortaklığı modeli ile sağlık tesisleri, AR-GE birimleri dev şehir hastaneleri oluşturacağız. Ankara’da bir tanesi planlanmış durumda, İstanbul’da 2 tane hedefliyoruz. En az bir milyon metrekare arazi üzerinde bu hastaneleri yapmış olacağız. Sedye üzerinde sokakta taşınan hasta istemiyoruz. Her şey tamamen hastane içinde olacak. Yürüyen bantlarla, her şey gayet lüks olacak."

DOKTOR SAYISI 2 KATINA ÇIKACAK
- "120 bin olan doktor sayısını 2023’te 200 bine çıkaracağız. Tamamıyla sağlık alanında üniversite kurmaya başladık. Bezm-i Alem mesela, tamamen bir sağlık üniversitesidir. Uzman doktorlarımızın kariyer yapma imkanlarını da bu hastanelerde yakalayacaklar. Devlet hastanesini Tıp fakültesinin emrine veriyor. Böylece uzman doktorlar kariyer yapmış olacak.

Gençlerin toplumsal karar mekanizmalarına daha etkin katılımı için çalışmalar yapacağız. Barınma ve yurt sorununun çözümünde TOKİ ile YURTKUR bir çalışma içinde. Öğrencilere ucuz barınma imkanı getireceğiz. Çaresiz ve umutsuz bir tek insanın kalmaması için var gücümüzle çalışmayı en önemli varlık sebebi olarak görüyoruz.

AİLE SİGORTASI'NA KARŞI ASDEP!
- "ASDEP, Aile Sosyal Destek Projesi kapsamında hane odaklı bir merkeze geçeceğiz. Aile merkezli bir sistem kuracağız."

AYLIK 100 TL’YE KONUT
- "Sosyal konut projesi sürdürülerek yoksul ailelere teslim edilmek üzere 100 bin konut yapılacak, peşinatsız ve faizsiz aylık 100 TL taksitle verilecek."

4. BAŞLIK YAŞANABİLİR ÇEVRE VE MARKA ŞEHİRLER
- "Büyükşehirler olmak üzere marka şehirler üreteceğiz. Şehirlerimiz terk edilen değil aranılan ve özlenilen cazibe merkezlerine dönüştürülecek. Atık su sorununu çözmek için projemiz adı var, Projenin adı SUKAP, Su, Kanalizasyon ve Altyapı projeleri yani. Küçük yerleşim yerlerine finansman desteği sağlanacak. Diğer belediyelere ise ucuz, uzun vadeli kredi sağlanacak.

İçme ve kullanma suyu şebekesi ile hizmet veren belediye sayısı yüzde 100’e çıkarılacak. Devlet bakanlıklarının sayısını azaltıyoruz, bunları icracı bakanlıklara dönüştüreceğiz. Kent içi ulaşım nüfusu 100 binin üzerindeki kentlerde ulaşım ana planları sağlanacak. TOKİ eliyle inşa edilen konut sayısı 1 milyona ulaşacaktır."

YENİ EVLİ ÇİFTLERE DESTEK
- "Yeni evli veya evlenecek yoksul çiftler için yuva teşvik konut programı başlatıyoruz. Bu programa müracaat eden çiftlere bizler içinde kısmi bir donanım yapacağız. Beyaz eşya, halı gibi.. 25 yıla varan vadelerle peşinatsız onları ucuz konut sahibi yapacağız."

İSTANBUL’A İKİ YENİ ŞEHİR KURULACAK
- "İstanbul’un nüfusu 15’in zaten üzerinde. 17’ye falan yürüyecektir. Bunu düşünerek biz İstanbul’da iki yeni şehir kuracağız. Biri yine Avrupa, diğeri Anadolu yakasında. Muhalefet projeleri açıklarken bunu kapmaya kalkmayın, patenti bize ait.
İstanbul’da 3. uluslar arası havalimanı kurulacak.

3. Boğaz Köprüsü tamamlanacak. Biri raylı, diğeri ise lastikli dediğimiz tekerlekli araçlar olmak üzere iki tüp geçit yeraltında bir dünya oluşturuyor.

Mevcut 235 km raylı sistem ağını en az iki katına çıkaracağız."

ANKARA EVLERİ BÖLGESİ OLUŞTURULACAK
- "
Ankara’da toplu taşıma ihtiyaçlarına uygun olarak 2 yıl içinde 44 km’lik metronun bitirilmesi hedefleniyor. Ankara Esenboğa Havalimanı ile şehir merkezi arasına raylı sistem kurulacak.

210 hektar alandaki Ankara Evleri özelliği taşıyan tarihi bir bölge oluşturulacak."

5. BAŞLIK "LİDER ÜLKE"

- "AB üyeliği doğrultusunda attığımız adımlar yeni bir dönem başlatmıştır. Bazı ülkelerin mıhalefetine rağmen tam üyelik yolunda gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Türkiye ile Ortadoğu arasındaki yapay duvarları atacağız. Balkanlarda toplumsal huzura katkı yapmak birinci önceliğimiz olmuştur. Bu ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Türk cumhuriyeti ile vizeleri kaldırmaya, sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini desteklemeye devam edeceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler