Erdoğandan uçak açıklaması!

Erdoğan'dan uçak açıklaması!

Başbakan dün akşam üzeri yaşanan olaydan sonra ilk kez konuşuyor...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya'dan Suriye'ye giderken Türk hava sahasında Esenboğa Havalimanı'na mecburi iniş yaptırılan Suriye yolcu uçağıyla ilgili olarak konuştu. 

Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
 
Suriye uçağı yolcuları terminal binamızda istirahat etme imkanı sağlandı. Fakat içeriden birkaç kişi çıktı, bir grup çıkmadı. Daha sonra çıkanlar da uçağa döndüler. Uçakta kendilerinin her türlü ihtiyaçları giderilmek üzere yemek, içecek vs. verildi. İçeride sağlık noktasında sıkıntı olur diye tedbirler alındı. Bununla ilgili olarak içeriye doktor gönderildi. Gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı. Görüldü ki, içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı. Bunlar tutanaklarla tespit edilmek suretiyle bu araştırma yapıldı. Bu araştırmalar yapıldıktan sonra da bunlara el konmak suretiyle bunlar bizim ilgili birimlerimize gönderildi. Bunların neler olduğu noktasında çalışmaları o birimlerimiz yapıyor. Tabii gerek gönderilen yer gerekse gönderen yer bunların hepsi belli. Konuyla ilgili olarak da bu açıklamaları ilgili birimleri yaptık. Özellikle bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Burası önem arzediyor, yolcu uçaklarıyla herhalükârda asla bu tür savunma sanayine ait silah, mühimmat, araç, gereç hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. Tabii hava sahamızdan böyle bir şeyin geçmesine yönelik de, bu bilginin, bu tür bir iznin ve yolcu uçağıyla böyle bir şeyin yapılması zaten uluslararası uçuşlara da aykırıdır. Hatta işi biraz daha ileri götüreceğim, toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Ama burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir. Rusya'dan bizim MKE muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen araç, gereç mühimmattır. Şu anda ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir. Daha sonra gerekli açıklama gerekli olduğu takdirde açılaklanacaktır. Bu istihabaratı kimin ihbar ettiği açıklanmaz, bunu da sizin takdirine bırakıyorum. 
 
Erdoğan, bir gazetecinin, "Rus makamlarının ayrıntılı açıklama istediği yönünde bilgi var ayrıca Suriye, Türkiye'yi korsanlıkla suçladı. Putin'in ziyaretinin Aralık ayına ertelenmesiyle son gelişme arasında bir ilişki kurulabilir mi?" yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı: 
 
PUTİN'LE BİRLİKTE ERTELEDİK
 
Sayın Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret bizim 4 gün önce yaptığımız telefon görüşmesinde mutabık kaldığımız konudur. Tarihini birlikte diplomatik çevrelerimiz 3 Aralık olarak o görüşmemizin ardından belirlemiştir. Kendisiyle 45 dakika görüşme yaptık. Olayın bununla hiçbir alakası yok. Bunları birbirine karıştırmayalım. Bunlar farklı şeyler. Rusya tarafından açıklanmasının istenmesi üzerine, zaten ne gönderildi bunların hepsi ilgili birim tarafından da bilinmektedir. Rusya'nın silah ve mühimmat, askeri malzeme ihracatı yapan ajansı, yani bizim MKE gibi Rusya'daki bir bürodan, ofisten veya kurumdan onun gönderdiği ihraç ettiği ürünler bunlar. Ve alıcı firma da, bu da Suriye Milli Savunma Bakanlığı'dır. Bunun nereler olabileceğini sizler de tahmin edin, anlayın. Şu anda da bu tür malzemelere el konulmuştur. Bunlar da şu anda bizim ilgili birimlerimizdedir. Üzerlerindeki çalışma da devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler