Ergenekon sanıklarına tahliye kararı!

Ergenekon sanıklarına tahliye kararı!

Tutuklu yargılanan 6 kişinin 4'ü haklı bulundu.

Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk ve yargılamalarla ilgili yapılan bireysel başvurulardan prosedürü tamamlanan 6 dosyayı bugün görüşerek karara bağladı. Heyet, uzun tutukluluk ve yargılama nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruda bulunan 4 kişiyi haklı bularak, ihlal kararı verdi.
 
HAŞİM KILIÇ: DAVANIN KESİNLEŞMESİ GEREKMİYOR
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin geçen hafta aldığı ilke kararının çok önemli olduğunu söyledi. İlke kararı gereği, uzun tutukluluk ve yargılamalarla ilgili bireysel başvuruda bulunabilmek için davanın kesinleşmesi şartının aranmayacağını vurgulayan Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) konuyla ilgili kriterlerinin aynen kabul edildiğini bildirdi.
 
Kılıç, uzun tutukluluk ve yargılama konusunda AİHM'nin verdiği kararlarla uyumlu hareket edileceğini kaydetti.
 
AYM'NİN KARARI TAHLİYELERİN ÖNÜNÜ AÇACAK
AYM, mevzuat gereği tahliye kararı vermiyor ancak ihlal kararları bağlayıcı. Haklarında uzun tutuklama süresi yönünden ihlal kararı verilen bu 3 sanığa AYM kararı gereği mahkemelerce tahliye verilecek.
 
BALYOZ'DA İHLAL YOK
Anayasa Mahkemesi Balyoz davasından 18 yıl hapis cezası alan Korgeneral Korcan Pulatsü'nün ihlal başvurusunu ise reddetti. AYM, CMK'ya göre özel yetkili mahkemelerde görülen terör suçlarında tutuklama süresinin 10 yıla kadar uzayabildiğini, Balyoz davasında tutuklu yargılamanın ikinci yılında kararın verildiğine dikkat çekti.
 
BİREYSEL BAŞVURULAR DEĞERLENDİRİLECEK
AYM'ye bireysel başvuru, 23 Eylül 2012'de başladı. Artık AYM, uzun tutukluluk ve uzun yargılamalarda AİHM içtihatları ışığında ihlal tespiti yaparsa, mahkemelerce bu kararlar uygulanarak, tahliye kararları verilecek.
 
ERGENEKON SANIKLARINA TAHLİYE YOLU
Ergenekon sanığı CHP'li Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, başta kamuoyunun gündeminde bu davaların tutuklu sanıklarının adil yargılama haklarının ihlal edildiği itirazları da AYM'ce ayrı ayrı değerlendirilecek. Uzun tutukluluk ve yargılama konusunda "adli yargılanma hakkının ihlal edildiği" kararları verilirse, yargılandıkları mahkemelerce tahliyeleri ya da tazminat almaları gündeme gelecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler