“Esad ile görüşmek zorundayız”

“Esad ile görüşmek zorundayız”

ABD Dışişleri Bakanı Kerry tarihi bir itirafta bulunup, Suriye'deki politikalarının çöktüğünü duyurdu. Keryy; "Esad ile müzakere etmek zorundayız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD olarak Suriye’de siyasi değişim için bu ülkenin Devlet Başkanı Beşşar Esad ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esad’a müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söyledi. Kerry, Suriye’deki iç savaşın dördüncü yılında, CBS News’e verdiği mülakatta, “Neticede müzakere etmek zorundayız. Cenevre 1 süreci bağlamında her zaman müzakere etme niyetinde olduk” dedi.

Suriye’deki çatışmayı sona erdirmeye dönük diplomatik süreci yeniden canlandırmanın yollarını araştırdıklarını belirten Kerry, “Esad’ın gelip bunu yapması (müzakerelere girmesi) için uğraşıyoruz ve bunun olması için de onun üzerinde çeşitli türlerden artan baskı oluşturmak gerekebilir. Bu baskıyı meydana getirmeye yardımcı olabilecek adımları değerlendirmekte olduğumuzu insanlara çok net ifade ettik” diye konuştu.

KERR’YDEN TARİHİ SURİYE İTİRAFI!
Kerry, müzakerelerin önemli olduğunu çünkü soruna askeri değil, siyasi çözüm bulmak gerektiği noktasında herkesin mutabık kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Esad rejiminin müzakere etmesini sağlamak için, ona, bu siyasi neticenin peşinde olma ve (Esad’ın) müzakereler konusundaki hesaplarını değiştirme yönünde herkeste bir kararlılığın bulunduğunu net biçimde göstermemiz gerekecek. Bu, şu anda yapılmakta. Ve şuna ikna olmuş durumdayım ki müttefiklerimizin ve diğerlerinin çabalarıyla, Esad üzerinde artan baskı olacak.”

BAKANININ SÖZLERİNİ DÜZELTMEYE ÇALIŞTI
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf ise Twitter mesajı atarak, Kerry’nin sözlerine açıklık getirdi. Mesajında ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını belirten Harf, Esad’in Suriye’nin geleceğinde bir yeri bulunmadığını kaydetti.

Harf, “Bakan Kerry, rejim ile masada müzakere edilmiş bir sürece ihtiyacımız olduğuna dair uzun süredir var olan politikamızı tekrar etti. Kerry, doğrudan Esad ile müzakere edeceğimizi söylemedi” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler