Eskişehir'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Eskişehir'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Sabah 05.01.43'de meydana gelen depremin merkez üssü Tepebaşı ilçesi.

Eskişehir'de sabah 05.01.43'de 3.9 şiddetinde ve 3.7 km derinlikte bir deprem meydana geldi. 

Kandilli Rasathanesi verilerine göre depremin merkez üssü Tepebaşı. Şehir merkezinde yaşayanlar, depremin şiddetiyle hayli sarsıldılar.

PANİK YAŞANDI
Yaklaşık 15 saniye süren deprem sebebiyle kısa süreli panik yaşandı. Uykuda olan bazı vatandaşların sarsıntı sebebiyle pencerelere çıktıkları, sağa sola bakarak olup bitenleri anlamaya çalıştıkları görüldü.

PROF. ALTUNEL'DEN SÖZCÜ18'E ÖZEL AÇIKLAMA
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel; Sözcü18 Haber Merkezi'ne yaptığı açıklamada; "Bu sabah olan deprem Ekim 2014 tarihinde bahsedilen fayın üzerinde meydana gelmiştir. Bu tür küçük depremler herhangi bir büyük depremin tetiklenmesine neden olmaz ancak fayın aktif olduğunun, üzerinde gerilme birikmesinin devam ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir." dedi.

Yaşanan depremin Twitter'daki paylaşımları

@ilknur_yavuzz
Uykudan uyadıran deprem

@poyrazsea
Yalnız deprem iyi salladı :)

@YuceTolgahan
O değil de deprem hamamların sıcak suyunu kesiyormuş. Esnaf kan ağlar birader.

@smetcglr
20 yıl izmirde yaşadım ama Eskişehirde olan deprem gibi deprem görmedim.

@hepmavilik
Evde tek olduğum zamanı bulup bana kısa süreli panik atak yaşatmasaydı eğer daha iyi bir deprem olabilirdi bu

@26serhan
Herkes çok pis sallandık diyor sonuçlar 3.9 bence daha fazla büyüklükte deprem oldu

UZMANLAR ESKİŞEHİR'DE 7 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLİYOR
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nün, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) iş birliğiyle  2013 yılından beri yürüttüğü çalışmada, Eskişehir Fay Zonu'nun hâla aktif olduğu ve 7'inin üzerinde deprem üretme potansiyelinin bulunduğu tespit edildi.

13 Ekim 2014 tarihi habere göre; Çalışmayı yürüten ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel yaptığı açıklamada, 1992 yılında MTA'nın Türkiye'de deprem üreten fayların haritasını yaptıını hatırlatarak, haritadan sonra 1995 yılında Dinar'da, 1998 yılında Adana'da, 1999 yılında Gölcük'te meydana gelen depremler söz konusu haritanın yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

ESKİŞEHİR FAYI AKTİF
Altunel, Eskişehir Fayı'nın jeolojik haritalarda ve Türkiye Diri Fay Haritası'nda yer alan ve deprem üretme potansiyeli olan bir fay olduğunu vurguladı. Fayın üzerinde 1956 yılında 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini anımsatan Altunel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu depremin varlığı Eskişehir Fayı'nın aktif olduğunu gösteriyor. Bu fayın düşey yönlü hareket ettiğini tespit ettik. Geçmişte, büyük depremler ürettiğine yönelik kanıtlar elde ettik. Fay üzerinde açtığımız hendeklerde geçmiş dönemlere ait 1-1,5 metreye varan düşmeler görülüyor. Bu düşme depremin en az 7 büyüklüğünde olduğunun göstergesidir. Eskişehir Fayı, son 10 bin yılda birkaç tane büyük deprem üretmiş ve 7'inin üzerinde deprem üretme potansiyeli var. Bu fay, Bursa'da başlıyor, Eskişehir'in doğusuna kadar uzanan 100-120 kilometre uzunluğundaki bir hattır. Fayın üzerindeki bazı anahtar seviyelerden örnek aldık. O örnekler yaşlandırıldığında geçmiş dönemlerde olan depremlerin amanlarını bulacağız. Daha sonra büyük depremlerin terarlanma aralıklarını tespit edeceğiz."

Altunel, fayın Eskişehir yerleşim yerindeki durumunun net olarak tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.

Eskişehir Fay Zonu üzerinde insanların içinde bulunabileceği yapının olmaması gerektiğine değinen Altunel, "Çalışmamızın sonuçlarını rapor şeklinde AFAD'a ve Eskişehir'deki belediye yetkililerine sunacağım. Çünkü, yetkililerin karşı karşıya bulundukları tehlikenin farkında olmasını istiyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler