Eskişehir'de tiyatronun bütçesi Fen İşleri'ne aktarıldı

Eskişehir'de tiyatronun bütçesi Fen İşleri'ne aktarıldı

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı bütçe görüşmelerinde, Kültür ve Sosyal İşlere ayrılan bütçeden 10 milyon liranın Ak Partili meclis üyelerinin oylarıyla Fen İşlerine aktarılmasına tepki göst

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dün akşam yapılan 2015 yılı bütçe görüşmelerinde Kültür ve Sosyal İşlere ayrılan 10 milyon lira Fen İşlerine aktarıldı. CHP’li meclis üyelerinin itirazlarına rağmen karar AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yurt dışında olması nedeniyle katılmadığı toplantıya AK Partili Ahmet Yapıcı başkanlık etti. Odunpazarı’nın CHP’li Belediye Başkanı Kazım Kurt kararı eleştirerek, “10 milyon liranın kültür sanattan alınmasıyla değil etkinlik yapmak sanatçıların maaşlarını dahi ödeyemeyeceğiz” dedi.

ELEŞTİRMENLER TEPKİ GÖSTERDİ 
Bu arada Eskişehir’e Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak tiyatro oyunları izlemek üzere kente gelen tiyatro eleştirmenleri de belediye meclisinde alınan karara tepki gösterdi. Konu ile ilgili Haller Gençlik Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen kararı sanata yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Akmen şöyle konuştu: “13 yıldır başarılı bir grafik çizen Eskişehir Şehir Tiyatrolarının iki oyununu izlemek için Ankara, İstanbul ve

TİYATRO Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen
TİYATRO Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen

İzmir’den buraya geldik. Sevindirici bir olayı okuyucularımızla paylaşmak isterken üzücü olayla karşılaştık. 12 ülkeden davetler alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası bütçe yetersizliğinden yurt dışına gidemiyor diye düşünürken, şimdi AKP’li Meclis üyelerinin aldığı yüzde 50’lik bütçe kısıtlaması bizi çileden çıkardı. Tiyatro ve Senfoni Eskişehir’in turizmde ve yurt dışında tanıtımında çok büyük önem taşıyor. Çok başarılı bu iki kurumun bütçesinde kısıtlamaya gidilmesini anlamış değiliz. Bunu AKP iktidarının cellatlığı olarak nitelendiriyorum. Bu sanata yapılan darbedir. Bu ülkenin kültür ve sanatı yok edilmeye çalışılıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bu bir kültür ve sanat hainliğidir. Bir gün bunun hesabı sorulacaktır.”

Tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi de “Devletin ısrarla sürdürdüğü politikası var. Tek boyutlu insan yetiştirmek” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Şefi Altuğ Ülgen ise tarihte hiçbir zaman caddelere dökülen asfaltı, dikilen direkleri yapanların hatırlanmadığını söyleyerek, “Fakat beste yapan, tiyatro eseri yazan sanatçılar her zaman hatırlanır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrasından sadece şehrimizi değil bütün Türkiye yararlanıyor” diye konuştu.

Eskişehir’in sadece çağdaş değil, aynı zamanda uygar bir kent olduğunu belirten Sanat Kurumu Derneği Başkanı İlker Çetin, sanatın Eskişehir üzerindeki rolünün kentli insan yaratmak başarısı olduğunu ve sanata verilen bütçenin arttırılması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler