Et fiyatlarına düzenleme yapıldı / Kıymanın kilosu ne kadar oldu?

Et fiyatlarına düzenleme yapıldı / Kıymanın kilosu ne kadar oldu?

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına gidileceğini söyledi.

 

Bakan kıyma kilogram tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin kilogramının tavan fiyatının ise 34 TL olacağını belirtti. Çelik, bu durumun et piyasasına bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise et fiyatlarındaki yeni tarifenin 1 hafta içinde tüketiciye yansıyacağını belirtti.

Tarım Bakanı Faruk Çelik, kasaplık kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını söyledi.

Çelik yaptığı açıklamada, bu kararın sonuçlarının değerlendirilmesi için beş-altı ay sonra yeniden gözden geçirileceğini bildirdi.

Çelik, “Daha önceki toplantımızda değerlendirdiğimiz bir çok konunun dahilinde, özet olarak aldığımız karar gereği karkas yağsız et fiyatının tavan olarak 23,2 TL olması, yağlı fiyatın ise 21,8 TL olması, kasapta yoğun olarak kıyma fiyatının 32 TL, kuşbaşı fiyatının 34 TL olmasıyla ilgili bir görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Bunun altında yatan nedenler olarak sektörde bazı spekülatörlerin, piyasadaki üreticimizi üretimden vazgeçirecek açıklamaları olmuştur. Bir yandan üreticimizi, besicimizi korurken, spekülatörlere yol açmamalıdır” dedi.

"MÜDAHALE DEĞİLDİR"
Çelik, bu durumun piyasaya müdahale şeklinde değil, piyasa ile birlikte hareket edilmesi için atılmış bir adım olarak algılanması gerektiğini de belirtti.

FİYATLAR BİR HAFTAYA YANSIYACAK
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Bakan Faruk Çelik'in sektör temsilcileri ile et fiyatlarına ilişkin düzenlediği toplantının ardından hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.

Fazlı Yalçındağ, karkas etin fiyatının 25-26 lira seviyesine çıktığını, Bakan Çelik ile yapılan toplantının ardından bu fiyatın 23 liraya çekildiğini söyledi. Yalçındağ, bu sayede kırmızı etin fiyatının 5 liraya yakın ucuzlayacağını belirtti. Yalçındağ açıklamalarının devamında şunları kaydetti: “Biz elimizi taşın altına koyduk. 32 liraya satılan kıyma sıfır noktasında satılacak, reyonlarımızın bir bölümünü böyle tanzim edip makul bir ortam oluşturacağız. Bir haftaya etiketlere yansıyacak bu fiyat. 5-6 ay sonra bir toplantı daha yapacağız. Biz istikrar istiyoruz. 'Ramazan ayı geldi et fiyatları arttı' bu lafı duymak istemiyoruz artık.”

GEÇEN YIL YÜZDE 21 ZAMLANDI
TCMB verilerine göre kırmızı ette fiyat artışı 2015 yılında yüzde 21'e ulaştı. Et fiyatlarındaki artış 2015 yılını yüzde 8.81 seviyesinde tamamlayan manşet enflasyon üzerinde de bir baskı oluşturuyor.

Yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 9.58 ile 2014 ortasından beri en yüksek seviyeyi test ederken, en büyük etki yine gıda fiyatlarından geldi.

Ocak ayında enflasyonda yaşanan aylık yüzde 1.82'lik artışın 1 puanı gıda fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı.

Gıda fiyatlarında yıllık yükseliş yüzde 11.69'a ulaşırken, sadece gıda fiyatlarının manşet enflasyon üzerindeki etkisi neredeyse 3 puana ulaşmak üzere.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler