Etiyopya’da polis müdahalesi izdihama neden oldu: 300 ölü

Etiyopya’da polis müdahalesi izdihama neden oldu: 300 ölü

Etiyopya'da hükümet karşıtı protestolara polisin müdahale etmesi sonucu yaşanan izdihamda 300 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Oromiya bölgesinde her sene yapılan dini bir festival sırasında yaşanan korkunç olayda hükümet karşıtı gösteri yapan kalabalığa polisin göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmesi ve uyarı ateşi açması büyük bir kaosa neden oldu.

Hükümetin net bilgi vermediği olayda Reuters ölü sayısını en az 50 olarak bildirirken, BBC’nin haberinde 300 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok daha fazlasının yaralı olduğu duyuruldu.

Yaşanan izdihamın yanı sıra festivalde yaşamını yitirenlerden bazılarının polisin gerçek mermi kullanması nedeniyle de öldüğü ifade ediliyor.

Bölgedeki gerilimin geçtiğimiz Kasım’da hükümetin başkentin sınırlarını Oromia’ya kadar genişletme planını açıklamasından sonra başladı. Oromo etnik grubuna mensup çiftçiler, topraklarını kaybetmek zorunda kalacaklarından endişe ediyor. Oromo, ülkedeki en büyük etnik grup. Hükümet tepkiler üzerine planı rafa kaldırdı. Fakat insan haklarının ihlal edildiğini ve dışlandıklarını söyleyen bölge halkı protestolarını sürdürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler