F16'lar Zergele köyünü bombaladı: 10 ölü

F16'lar Zergele köyünü bombaladı: 10 ölü

TSK'ye ait savaş uçakları, Kandil'in Zergele köyünü bombaladı. Bombardımanda 10 sivil hayatını kaybetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları dün sabah saat 04.00'te Kandil'deki Zergele köyünü bombaladı. #ZergeleKöyündeKATLİAM etiketiyle sosyal medyada paylaşılan haberlere göre, 10 sivil hayatını kaybetti, 14'ü ağır olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Yaşamını yitirenlerin arasında hamile bir kadının da olduğu iddia ediliyor. Yerel kaynaklar, köye 8 roketin isabet ettiğini duyurdu.

Görgü tanıkları: Yardıma gidenler de bombalandı

Zergele köyünde yaşayan Suleyman Nebi Boki, köye yapılan ilk hava operasyonundan sonra yardıma giden kişilerin de bombalandığını kaydetti.

TSK'den herhangi bir açıklama yapılmazken, olay Twitter'da çok konuşulanlar arasına girdi.

zergele-resim-08.jpg

CHP'li Tanrıkulu: Zergele insanlık suçudur

Kandil Dağı eteklerindeki Zergele köyünde sekiz sivilin ölümüne yol açtığı bildirilen TSK bombardımanını ‘insanlık suçu’ olarak niteleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Talimatı verenler savaş suçu nedeniyle yargılanacak ve kaçacak hiçbir yerleri olmayacak” dedi.

Zergele bombardımanına ilişkin DİHA’nın sorularını yanıtlayan Tanrıkulu şunları söyledi: “Savaş uçaklarıyla yapılan bu katliam bir özür ile geçiştirilemeyecek kadar büyük bir insanlık suçudur. Bunun talimatını verenler ve yapanlar bilsinler ki savaş suçu nedeniyle yargılanacaklar ve kaçacak hiçbir yerleri olmayacak. Önceki benzerlerine olduğu gibi. Tarihte yargılanan diğer savaş suçluları gibi.”

Dışişleri Bakanlığı: İnceleme ve araştırma başlatılmıştır

Öte yandan, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "PKK terör örgütünün lojistik ve koordinasyon amaçlarıyla kullandığı Zergele kampına yönelik gerçekleştirilen hava harekâtı sırasında PKK kayıplarının yanısıra sivil kayıplar da meydana geldiği yönündeki haberler üzüntüyle karşılanmış ve haberlerde ileri sürülen iddialar hakkında inceleme ve araştırma başlatılmıştır. En yüksek standartlarda yürütülen hava harekâtı kapsamında tüm hedefler anlık istihbarat raporları doğrultusunda sivillerin bulunmadığına tam kanaat getirilen alanlardan seçilmekte; sivil kayıplarının yaşanmaması için daima azami gayret özenle sarf edilmektedir. Bahsekonu Zergele terörist kampında sivillerin bulunmadığı, ancak üst düzey PKK'lıların harekât sırasında orada mevcut oldukları bilinmektedir. Öte yandan terör örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı da maalesef bir vakıadır. Herhalûkarda gündeme gelen tüm iddialar en geniş biçimde araştırılacak, bu hususta temas halinde olduğumuz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi makamlarıyla da ortak bir çalışma titizlikle yürütülecektir. Bu çalışmalarımız sonucunda elde edilecek bulgular kamuoyuyla en kısa zamanda paylaşılacaktır" denildi.

DTK DA AÇIKLAMA YAPTI

Demokratik Toplum Kongresi de yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı kınadı. Yazılı açıklama şöyle:

"Basına ve Kamuoyuna; 

Devletin 25 Temmuz 2015 tarihi itibarı ile başlayan hava saldırılarının bir doğa ve insan katliamına yol açacağı çok aşikârdı. Daha önce 21 Ağustos 2011’de Güney Kürdistan da Kortek bölgesinde bir ailenin yok olmasını yol açan, 28 Aralık 2011’de Roboski’de 19’u çocuk 34 insanımızın katledilmesi ile sonuçlanan saldırılar halen hafızalarda olup sorumluları cezalandırılmamışken, yeni bir sivil katliamla karşı karşıyayız. 

Bugün yine Güney Kürdistan’da Zergele Köyünde 1’i hamile kadın olmak üzere 10 kişinin katledildiği saldırı ile bir kez daha Kürdistan halkı olarak sarsıldık. Bu vahşi saldırının sorumluları Kürt halkına ve insanlığa karşı, her zaman Katiller olarak anılacaktır ve uygulamaları terör devleti uygulamaları olarak tarihe geçecektir. 

Bu temel de Uluslararası ceza mahkemesi başta olmak üzere bu çerçevedeki uluslararası kuruluşları bu olayın üzerine gitmeye tüm halkımızı bu olay karşısında tepkilerini göstermeye ve uluslararası basın kuruluşlarını da bu olayın takipçisi olmaya davet ediyoruz!

Hava saldırısında yaşamlarını yitirenlerin aileleri başta olmak üzere bütün Kürdistan halkının başı sağ olsun diyor, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) olarak, bu katliamın sorumlularını lanetliyor ve kınıyoruz… "

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler