Facebook Whatsapp'ı aldı

Facebook Whatsapp'ı aldı

Dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook, ücretsiz mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp’ı 19 milyar dolara satın alıyor.

Facebook, 4 milyar dolarını nakit, geriye kalan 12 milyar dolarını ise hisse karşılığı verecek. Ancak yapılan anlaşmada 3 milyar dolar değerinde sınırlandırılmış hissenin Whatsapp çalışanlarına dağıtılacaği ifade edildi.

Anlaşma sonrası dünyanın en önemli girişimcilerinden biri olarak gösterilen Whatsapp kurucusu ve CEO’su Jan Koum, Facebook yönetim kuruluna girecek. Facebook’tan yapılan açıklamada Whatsapp kendi markasını koruyacak ve yoluna bağımsız olarak devam edeceği belirtildi.

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg gece duyurulan sürpriz satın alma sonrası yaptığı açıklamada Whatsapp için ‘1 milyar insanı birbirine bağlayan yol’ tabirini kullanırken, Jan’ı (Whatsapp’ın kurucusu) uzun yıllardır tanıdığını ve onunla beraber çalışacak olmaktan dolayı heyecanlı olduğunu söyledi.
Bugüne kadar reklam almayan Whatsapp Facebook alımı sonrası da yoluna aynen devam edecek. Uygulamada daha önce de olduğu gibi kullanıcılar reklamlarla karşılaşmayacak.

2013 Aralık itibariyle sadece 50 çalışana sahip olan Whatsapp’tan yapılan açıklamada Facebook sonrası Whatsapp’ın kendi yolunda özgür bir şekilde çalışmaya devam edeceği belirtildi.

Facebook’un patronu Zuckerberg neden Whatsapp’ı satın aldı?

Zaten alanında bir numara olan Facebook için Whatsapp bir tehdit miydi?

Whatsapp 2009 yılında yayın hayatına başladı. Kısa sürede sadeliği ve kullanışlı özellikleriyle kullanıcılar arasında yayılmaya başlayan uygulama günde 27 milyar mesaj atılan bir platform haline geldi.

Aylık 400 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Whatsapp’ın aksine Facebook’ta bu rakam 1.2 milyarı buluyor. Yani rakamlara da bakıldığında Whatsapp Facebook’un için ileri vadede açık bir tehditti.

Whatsapp tehdidini çok önceleri gören Facebook ise uygulamayla başa çıkabilmek için Facebook Messenger isimli mobil sohbet uygulamasını yayınladı. Her ne kadar 350 milyon aylık kullanıcıya ulaşsa da bu girişim Whatsapp’ın büyümesini yavaşlatamadı.

Kullanıcılara 3G dışında WiFi ile ücretsiz görüşme imkanı sağlayan Whatsapp, bu anlamda da özellikle yoksul ülkelerde daha hızlı yayılma şansı buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler