'Faiz Lobisi'ne gece yarısı mesaisi!

'Faiz Lobisi'ne gece yarısı mesaisi!

Para Piyasası Kurulu faizleri 4-5.5 puan arttırdı.

Merkez Bankası geceyarısı mesaisi yaptı ve Başbakan Erdoğan'ın başta Gezi olayları olmak üzere karşılaştığı her sorunu "Faiz Lobisi"ne bağlayan komplo teorisini çökerterek, aslında Hükümet'in kendisini 'faiz lobisi' olduğunu somutlaştırdı.

Gecelik borç verme faizi yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, borç alma faizi yüzde 3,5’ten yüzde 8’e, bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranı da yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, bir hafta vadeli repo ihale faizi ise yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

Merkez Bankası doların tarihi rekor seviyelerine çıkmasının ardından aldığı olağanüstü Para Politikaları Kurulu toplantısında faiz oranlarında radikal artışa gitti. Merkez Bankası’nın gece 00.00’da açıklanan kararına göre gecelik borç verme faizi yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, borç alma faizi yüzde 3,5’ten yüzde 8’e, bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma faiz oranı da yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, bir hafta vadeli repo ihale faizi ise yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltildi. Piyasanın 2-4 puan arasındaki artırım seviyelerinin çok çok üstünde gelen müdahale ile yurtdışı piyasalarda 2.2530’dan işlem gören dolar kuru 2.18’in altına indi.

ENFLASYONA ODAKLANDI
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün geceyarısındaki toplantı öncesinde en temel politika aracı olan faizlerin şu anda devreye alınması gerektiğini belirterek, gereken adımları “gecikmeden ve güçlü” şekilde atacaklarını söylemişti ve enflasyona odaklanacaklarının sinyalini vermişti. Nitekim PPK toplantısında borç alma faizinin 4.5, borç verme fazinin 4.25, haftalık repo faizini 5.5 puan arttırdı ve enflasyonda iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkılaştırmanın süreceğini belirtti. Bu açıklama ile de tüm bu adımlarla enflasyona odaklandığını ortaya koydu.

TEK FAİZ YÜZDE 10
Merkez Bankası’nın tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu toplantısında diğer önemli karar ise önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlamasının temel olarak marjinal fonlama oranı yerine yüzde 4.5’ten yüzde 10’a çıkarılan bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını açıkladı. Yani yüzde 7,75’ten yüzde 12’e çıkarılan faiz oranı olan borç verme faiz oranı değil bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10 kullanılacak.

KARARDA DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR
Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır.
Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir.
Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.

SON DEĞİŞİKLİK 20 AĞUSTOS'TAYDI
Merkez Bankası, yüzde 7,75 olan gecelik borç verme faizini en son 20 Ağustos 2013 tarihli PPK toplantısında 25 baz puan artırarak yüzde 7,25’ten yüzde 7,75’e çıkardı, politika faizinde ve borçlanma faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Borç verme faizi 2013 yılında 4’ü indirim ve 3’ü artırım olmak üzere 7 defa değiştirildi. 16 Nisan 2013 tarihli PPK toplantısında borç verme faizi yüzde 7’den yüzde 6,50’ye düşürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler