Falcon 5Xi satın alan Türk işadamı

Falcon 5X'i satın alan Türk işadamı

İşte 45 milyon dolarlık uçağı satın alan Türk işadamı...

45 milyon dolarlık uçağın Türkiye'deki ilk müşterisi belli oldu. Son dönem yapılan büyük özelleştirme ve ihalelerde boy gösteren Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz, Falcon 2000 EX'ten sonra şimdi de Falcon 5X sahibi olmak için sipariş verdi.
 
Askeri uçaklardan edindiği tecrübeyi özel jetlere yansıtan Dassault şirketi, uzun mesafeleri duraksız uçabilen yeni modelini kısa bir süre önce Las Vegas'ta yapılan Fuarda dünyaya tanıtmıştı. Falcon 5X adı verilen uçak, 45 milyon dolarlık tam donanımlı fiyatıyla dudak uçuklatırken, ilk siparişin Türkiye'den verildiği belirtilmişti. Mehmet Cengiz'e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu siparişin sahibi Cengiz. Cengiz Holding bünyesinde, Cengiz Havacılık'a ait Eurocopter EC155 VIP model bir helikopter ile Falcon 2000 EX  model iş jeti bulunuyor. Şirketin bu araçları hem kendi ihtiyaçları için kullanılıyor hem de ticari taksi hizmeti veriyor.
 
İstanbul-New York arasında duraksız uçabilecek Falcon 5X, çift motorlu. Koltuk kapasitesi 16’ya kadar çıkabilen özel jet, sınıfındaki jetler arasında en geniş kabine sahip. Özellikle uzun menzilde yüksek konfor sunacak Falcon 5X’in kabinin yüksekliği 1 metre 98 santimetre. Eni ise 2 metre 58 santimetre.
 
falcon-45milyondolarlik-ucak-sozcu-resim-09.jpg
 
Mehmet Cengiz Kimdir?
Rizeli işadamı Mehmet Cengiz, 1980’de altyapı, taahhüt işleriyle başladığı iş yaşamını 1990'larda turizm yatırımlarıyla devam etti. 2004 yılında da Eti Bakır A.Ş.’yi ardından Eti Alüminyum’u alarak madencilik sektörüne adım attı. Bugün inşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.
 
Mehmet Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığı ile Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketinin de sahibi. Limak ve Kolin'in yanı sıra Kanyon ve MaPa ile birlikte 3. Havalimanı ihalesini de kazanmıştı. Yine üç ortak Akşam Gazetesi, SkyTürk360 ile radyo ve dergileri 60 milyon dolara alacaklarını açıklamış ancak daha sonra bundan vazgeçmişlerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler