Filistin-İsrail çatışmalarının ardından altın-gümüş fiyatları yükseldi

Filistin-İsrail çatışmalarının ardından altın-gümüş fiyatları yükseldi

Altın ve gümüş fiyatları, Filistin-İsrail çatışmalarının jeopolitik riskleri artırmasıyla birlikte yeni haftaya yükselişle başladı.

ALTIN fiyatları, hafta sonu Hamas’ın sürpriz operasyonu sonrasında başlayan Filistin-İsrail çatışmalarının ardından yükseldi.

Enflasyon ve resesyon ikilemi geçen hafta yeniden varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya başlasa da hafta sonu artan jeopolitik riskler özellikle emtia fiyatlarında oynaklığı artırdı.

Hamas’ın pek çok İsrailliyi öldürerek ve rehin alarak başlattığı saldırıların ardından İsrail dün Gazze şeridini bombaladı ve yüzlerce kişiyi öldürdü.

Çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimali, risk algısının yüksek seyretmesine neden olurken riskin artması yatırımcıları yeniden güvenli liman olan altına sevk etti.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ

Bölgede başlayan çatışmaların jeopolitik riskleri artırmasıyla birlikte altının ons fiyatı da yeni haftaya yüzde 1’e yakın yükselişle başladı.

Uzmanlara göre, artan jeopolitik riskler çerçevesinde güvenli liman talebinin bir süre daha etkili olması bekleniyor.

Ayrıca İran'ın Gazze'deki gelişmelere doğrudan taraf olması durumunda Orta Doğu'daki gerilimin daha da artması ve riskten kaçış eğiliminin hızlanması söz konusu olabilir.

ALTIN VE GÜMÜŞTE SON DURUM

Bu gelişmelerle birlikte ons altın, sabah saatlerinde yüzde 1 artışla 1850 dolara yükseldi. Altının gram fiyatı 1647 TL’den satıldı. Çeyrek altın bugün 2 bin 841 TL satış fiyatıyla işlem gördü. Cumhuriyet altını ise 11 bin 433 TL’den satıldı.

Altınla birlikte bir diğer değerli metal olan gümüş fiyatlarında da artış görüldü. Ons gümüş yüzde 0,4 yükselişle 21,68 dolardan işlem görürken gümüşün gramı 19,41 TL’den işlem gördü.

UZMAN YORUMLARI

ABD merkezli yatırım şirketi Spartan Capital Securities’in baş piyasa ekonomisti Peter Cardillo, "Bu, insanların portföylerinde neden altına ihtiyaç duyduğunun iyi bir örneği. Uluslararası çalkantılara karşı mükemmel bir korunma yöntemi" dedi.

Mevcut siyasi krizin ‘altında güvenli liman alımına yönelik panik talebini’ tetiklediğini söyleyen Phillip Nova’nın kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdev ise, "Hazine tahvili getirileri ve dolar, ABD ekonomisinin dayanıklılığı sayesinde yükseliş eğilimini sürdürüyor. Bunlar, faiz getirisi olmayan altındaki yükselişi sınırlamaya devam edecek" dedi.

Avustralya merkezli Fat Prophets analisti David Lennox, İsrail’deki ani krizin altına prim kazandırdığını ancak daha büyük kazanımların bölgede tansiyonun daha fazla yükselmesiyle gerçekleşebileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler