FLAŞ... Bu binalar yıkılacak!

FLAŞ... Bu binalar yıkılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ruhsatsız ve kaçak yapılara ağır cezalar uygulamaya hazırlanıyor.

Bakanlık, İmar Kanunu’nda yapacağı düzenlemeyle, kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeri ile belirlenen rayiç değer ortalamasının yüzde 5’i ile 10’u arasında cezai işlem uygulayacak.
 
30 GÜN SÜRE VERİLECEK
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre verileceği belirtildi. Bu sürede yapı sahibi ya ruhsat alacak, veya yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirecek.
 
PEŞİN CEZA
Kaçak yapılar ise ya yıkılacak, ya da yapının bölümleri veya mekanlarının ruhsat eklerine uygun kullanımı sağlanacak. 30 gün içinde bunları yapmayan yapı sahiplerine sürenin dolduğu tarihten başlamak üzere mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası verilecek. Ceza, binanın mevzuata aykırı yapılan veya kullanılan kısımlarının alanı üzerinden hesaplanacak ve peşin tahsil edilecek. Mevzuata aykırılığın giderilmemesi halinde bu cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
 
CEZALARDA RAYİÇ DEĞER DİKKATE ALINACAK
Kanunda yapılacak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren cezalar, emlak vergisine esas bina değeri ile lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşlarının belirlediği bedel tespiti esasları dikkate alınarak rayiç değer ortalamasının yüzde 5-10 arasında olacağı belirtildi. Kullanma izni alınmamış yapılarda bu oran, emlak vergisine esas bina veya arsa değeri ile Bakanlıkça her yıl için belirlenen yapı yaklaşık maliyetine esas birim fiyat üzerinden tespit edilen yapı değerinin toplanmasıyla bulunacağı ifade edildi.
 
CEZALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME KAYNAK 
Bakanlıkça tahsil edilen cezaların tamamıyla ilgili idarelerce tahsil edilen cezaların yüzde 50’si imar ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlığın ’Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na yatırılacak. Bu hesaplardan, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar doğrultusundaki imkanlar dahilinde, sertifikalı yeşil bina ve yöresel mimariye uygun yapı inşa edenler, binalarını enerji verimli hale getirmek üzere esaslı tadilat yapanlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak kendi enerjisini üreten bina yapanlarla inşa edilecek ekolojik bina ve yerleşmeler için mali destek sağlanabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler