FLAŞ! İsrailden Mavi Marmara özrü

FLAŞ! İsrail'den Mavi Marmara özrü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür diledi.

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mavi Marmara baskınıyla ilgili özür diledi. Başbakan Erdoğan'la telefonla görüşen Netanyahu'nun "Mavi Marmara baskının ilişkileri bozduğu için üzgünüm." dediği öğrenildi. 

ABD'li yetkililer Netanyahu'nun Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin baskını ve yaşanan ölümlerden dolayı Türkiye'den özür dilediğini belirtti. 
Başbakan Erdoğan'ın İsrail'in özrünü kabul ettiği ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinde hemfikir olduğu bildirildi.
 
ÖLENLERİN AİLELERİNE TAZMİNAT
Ayrıca İsrail'in Mavi Marmara'da ölenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiği öğrenildi.
 
GAZZE ABLUKASI KALKTI
Başbakanlık kaynakları İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun da kaldırıldığını belirtti. Böylelikle Başbakan Erdoğan tarafından ilişkilerin normalleştirilmesi için İsrail'e sunulan üç şart da kabul edilmiş oldu. Erdoğan'ın daha önce sunduğu şartlar Gazze ablukasının kalkması, Mavi Marmara mağdurlarına tazminat ödenmesi ve özür dilenmesiydi.
 
BAŞBAKANLIK KAYNAKLARI DOĞRULADI
Başbakanlık kaynakları, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara baskını sebebiyle Türkiye'den özür dilediğini doğruladı.
 
OBAMA SÜRPRİZ TELEFONU AÇIKLADI
İsrail'deki iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak Ürdün'e geçen ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söylemişti. Obama açıklamasında, "Umarım, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi ilişkileri derinleştirir. Görüşmenin iki lider arasında bu ve diğer birçok mücadele ve fırsat konusunda daha derin işbirliği sağlayacağından umutluyum. Bölgesel barış ve güvenlik açısından Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine büyük önem veriyoruz" demişti.
 
EN SON TEMAS VAN DEPREMİNDEYDİ
Mavi Marmara saldırısında 9 Türk'ün öldürülmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler donma noktasına gelmişti. 
 
Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında en son 2011'deki Van depreminde bir telefon görüşmesi gerçekleşmişti. 
 
Van depreminde Erdoğan'ı arayan Netanyahu, geçmiş olsun dileğinde bulunmuş ve yardım teklifinde bulunmuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler