Gabon’da barajlar yapalım doğalgazı da biz çıkaralım

Gabon’da barajlar yapalım doğalgazı da biz çıkaralım

Başbakan Erdoğan Afrika seferinin ilk durağı olan Gabon’da Türk işadamlarının Gabon’un barajlarını yapmaya ve doğalgazını çıkarmaya talip olduğunu açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gabon Başbakanı Raymond Ngong Sima’ya “barajlarınızı biz yapalım, doğalgazını biz çıkaralım” teklifinde bulundu. THY’nin de Gabon’a uçmaya başlayacağını belirten Erdoğan, “İstiyoruz ki bütün bu girişimcilerimizle Gabon’da yeni bir değişim, dönüşüm sürecini başlatalım” dedi.

Erdoğan ile Gabon Başbakanı Sima’nın yaptığı toplantılarda ekonomik ilişkileri de masaya yatırıldı. Erdoğan, şunları söyledi:
 
BARAJLARI BİZ YAPALIM
“Gabon’la ticaret hacmimiz 50 milyon doların altında.  Hedefimiz 2015’e kadar 100 milyon doları yakalamak. Özellikle de yağmur ormanlarının yoğun olduğu bu bölgede barajların inşası büyük önem arzediyor. 300 kişilik bir işadamları grubuyla Gabon’a geldik. İstiyoruz ki bütün bu girişimcilerimizle Gabon’da yeni bir değişim, dönüşüm sürecini başlatalım. Türk inşaat sektörü dünyada Çin’den sonra ikinci sırada. Bizler özellikle baraj inşaatlarında kendini ispatlamış bir ülkeyiz. Gabon’un suyunu iyi değerlendirmesi bakımından, gerek enerji, gerek içme suyu kullanımı bakımından şirketlerimizin önemli işlev göreceğini düşünüyorum. Doğalgaz çıkarımı ve çevrim santrallerinin kurulumunda önemli bir işlev yerine getireceklerini düşünüyorum. Şirketlerimizin doğalgaz noktasında evlere kadar şebekelerin tesisinde, hatların kurulmasında önemli bir görev ifa edeceklerine inanıyorum.”
 
THY GABON’A UÇACAK
 
“THY Afrika’da 23 ülkede 33 hatta uçuş gerçekleştirmekteydi. Şimdiyse arzumuz süratle Gabon’a da THY’nin uçuşlar düzenlemesi. Bunu da 2013 Ocak ayı içinde süratle gerçekleştirmeyi ümit ediyorum.”
 
ELÇİLİĞİMİZİ YAPACAĞIZ
 
“2011 ve 2012’de gerçekleştirilen cumhurbaşkanları ziyaretinden sonra ilk defa bir başbakan olarak bu bölgeye geldim. 2012’de büyükelçilik açmak için ilk adımı atıyoruz. Ülkemize tahsis edilmiş 5 bin metrekarelik alanda kendi yerel mimarimizle bir büyükelçilik binasını süratle inşa edeceğiz. Aynı şekilde Gabon Büyükelçiliğinin de Ankara’da inşası için yer tahsisi noktasında adımlar atılmıştır.”
 
TÜRK EXİMBANK DEVREYE GİRİYOR
 
Başbakan Erdoğan, Gabon’lu bir gazetecinin, “İki ülke arasındaki ilk anlaşma 2000’de imzalandı. 12 yılda bu anlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine, “Geçen süredeki bu anlaşmaların gerçekleştirilmemesini her iki ülke için de kayıp olarak değerlendiriyorum. Bu kaybı konuşmaktan çok bu süreci telafi etmek durumundayız. Onun için de 300 kişilik bir heyetle buraya geldik. Kredi noktasında Türk Eximbank’ı da biz burada devreye sokuyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler