Galataport ihalesi sonuçlandı

Galataport ihalesi sonuçlandı

İstanbul Salıpazarı Liman Sahası'nın özelleştirme ihalesi yapıldı.

İlk yapılan Galataport ihalesi, Eylül 2005'te 3 milyar 538 milyon Euro'luk teklif ile Sami Ofer tarafından alınmıştı. Fakat Danıştay tarafından iptal edilmişti. İlk ihalenin ardından 8 sene sonra bugün dolar cinsinden yeni bir ihale gerçekleştiridi. İhaleye 5 grup katıldı. Açık arttırmaya ise 3 grup kaldı. Fakat daha ilk arttırma da 2 grup fiyat vermeden çekildi.

Sonuç olarak ihaleye çok düşük bir teklif geldi. Teklif o kadar düşüktü ki ihale salonunda büyük bir şaşkınlık yaşandı. Ama ihaleyi 702 milyon dolarlık teklif ile Doğuş Holding kazandı.
 
''Galataport'' olarak bilinen Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait İstanbul Salıpazarı Liman Sahası'nın özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi bugün Ankara'da yapıldı. Şu an 5 grubun katıldığı ihalede nihai pazarlık görüşmeleri gerçekleştirildi.
 
DOĞUŞ HOLDİNG'İN AÇIKLAMASI
En yüksek teklifi veren Doğuş Holding'in CEO'su Hüsnü Akhan açıklama yapıtı. Açıklamanın ayrıntıları: 
 
Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Biliyorsunuz ki İstanbul dünyada marka kent. Dolayısıyla marka kentimize değer katacak, ülkemize yakışı bir projeyle kamuoyu karşısına çıkacağımızı umut ediyorum. Biliyorsunuz ki bu işletme 30 yıllık bir devir. Tabi ki önümüzdeki 3 yıl içerisinde yeni baştan yapılacak olan, liman-otel-AVM ve ofis binalarından oluşacak bir inşaat düşünüyoruz.
 
PROJENİN MALİYETİ VE ÖDEME SEÇENEĞİ
Bölgenin minimum 3 yıl içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz. 350-400 milyon dolar arasında bir yatırım tutarı olacağınız öngörüyoruz. OİB'nin sunduğu taksitli ödeme seçeneğini tercih edebiliriz. 
 
AN BE AN İHALEDE YAŞANANLAR
17:10 // İHale en yüksek teklifi  Doğuş 702 milyon dolar ile Doğuş Holding kazandı. 
 
17:03 // Doğuş Holding açık arttırma öncesi mola istedi. Arttırma aralığı ise 1 milyon dolar..
 
17:02 // Açık artırmada başlangıç tutarı 701 milyon dolar.. Arttırım aralığı 
 
17:00 // Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı en düşük teklifi verdiği için elendi. 3 yatırımcı ile açık artırma usulü ile devam edilecek.
 
16:55: // Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu en düşük teklifi verdiği için ilk elenen oldu. En yüksek teklif ise 525 milyon dolar oldu. İkinci elemeli tur için tur için yazılı teklifler alınıyor. Elemeler kapalı zarf usulü ile gerçekleştiriliyor.
 
16:52 // Yatırımcılara bir uyarı geldi. Eğer eşitlik olursa elemeli turlara devam edilecek.
 
16:48 // Elemesiz turda en yüksek teklif 375 milyon dolar oldu. Elemeli turlara geçildi.
 
İHALEYE KATILANLAR
İhaleye, Doğuş Holding, Alsim Alarko ve Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tek başına; Polimeks-Folkart-Sembol ile Global Yatırım Holding-Özak GYO-Delta Proje İnşaat ise, ortak girişim grupları olarak teklif verdi.
 
SALIPAZARI LİMANI'NIN TARİHÇESİ
Salıpazarı Limanı 1986 yılına kadar Türkiye'nin ithalat yapılan en büyük limanıydı. 1986 yılında yük gemisi trafiğine kapatılan liman 1988'de de TIR'lara kapatıldı. Salıpazarı Limanı halen yükleme, boşaltma ve depolama hizmeti verirken, İstanbul'a gelen kruvaziyer yolcu gemileri de bu limana yanaşıyor.
 
LİMANIN ÖZELLİKLERİ
Salıpazarı Liman Sahası 30 bin 175 metrekare açık alana ve 78 bin 810 metrekare kapalı alana sahip. Dört adet antreposu olan liman günde ortalama 11 gemi kabul edebiliyor. Limanın iskele uzunluğu ise 1.150 metre.
 
İPTAL EDİLEN İHALENİN AYRINTILARI
Eylül 2005'te yapılan ilk ihale 49 yıllık işletme hakkını içeriyordu. İhaleyi İsrailli işadamı Sami Ofer ile işadamı Mehmet Kutman'ın ortaklığındaki Royal Caribbean konsorsiyumu, 3 milyar 538 milyon Euro'luk en yüksek teklifle kazanmıştı. Ancak ihale Danıştay tarafından Aralık 2005'te iptal edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler