Galip Öztürke çete davasından tahliye

Galip Öztürk'e 'çete davası'ndan tahliye

İş adamı Galip Öztürk ve iki sanık, "çıkar amaçlı suç örgütlü kurmak" suçundan yargılandıkları davada tahliye edildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, Galip Öztürk ile 70 sanığın yargılandığı “suç örgütü” davasını karara bağladı.

Kararı okuyan mahkeme başkanı, tutuklu sanıklar Galip Öztürk, Erdem Yücel ve Cengiz Kaya'nın tahliye edildiğini bildirdi. 
 
KARAR KAFALARI KARIŞTIRDI!
Metro Turizm'in sahibi Öztürk cinayetten ömür boyu hapis aldı. Çeteden 11 yıl yedi ama elini kolunu sallayarak çıktı. Örgüt kurmaktan 146 yıl istenen ve tutuklu iş adamı Galip Öztürk'ün davasında dün karar çıktı. Öztürk, 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öztürk geçtiğimiz günlerde de cinayete azmettirmekten müebbet almıştı.
 
146 YIL HAPSİ İSTENİYORDU
Metro Turizm'in sahibi işadamı Galip Öztürk, geçtiğimiz yıl yapılan operasyonun ardından tutuklanmıştı. Öztürk'ün 1 nolu sanık olduğu 70 sanık hakkında 'çıkar amaçlı suç örgütü' kurdukları iddiasıyla açılan davada, şirketin rakiplerini sindirmek için her yola başvurduğu öne sürülmüştü. Örgüt kurmak, yargıyı etkilemek, rüşvet, ihaleye fesat kurmakla suçlanan Galip Öztürk hakkında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 146 yıla kadar hapis cesası istendi. Bu dava kapsamında tutuklu yargılanan Öztürk'ün, Danıştay Genel Sekreteri'ne hediyeler gönderdiği, bir savcıyı maaşa bağladığı iddia edilmişti.
 
'BENİ YATIRMAYIN MİLLETİME HİZMET EDEYİM'
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dün karara bağlandı. Karardan önce son sözleri sorulan sanıklardan Galip Öztürk, "Ben bu ülkeye hizmet eden birisiyim. Bu ülkeye kendimi adamış, eğitime ve inanca yatırım yapan, kazandığı paraları zevki için yurtdışında yemeyen bir insanım. Takdiri heyetinize bırakıyorum. Beni yatıracaksanız yatırmayım, milletin hizmetini yaptırın" dedi.
 
BİR CEZA DA ERTELENDİ
Son sözlerin alınmasının ardından kararını açıklayan mahkeme Öztürk'ü 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. İddianamede toplam 16 eylemden suçlanan Öztürk, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahsız örgüt kurmak, iki farklı tehdit suçu, ihaleye fesat karıştırma gibi 4 ayrı suçtan ceza aldı. Öte yandan Öztürk'ün yargı görevini yapmanı etkilemeye teşebbüs suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası da ertelendi. Öztürk ve beraberindeki 2 tutuklu sanık kararla birlikte tahliye edildi.
 
galip_ozturk_tahliye_1301.jpg
 
MÜEBBET KARARI VAR AMA TUTUKLAMA YOK
GALİP Öztürk'ün, İstanbul 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi 12 yıldır süren 1996 yılında öldürülen işlenen Kudret Köseoğlu cinayeti davasını geçtiğimiz aylarda karara bağladı. Vatan Gazetesi'nden Damla Güler'in haberine göre, cinayetin azmettiricisi olduğu öne sürülen Öztürk davada önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Öztürk'ün duruşmalardaki iyi halini göz önüne alan mahkeme cezayı müebbet hapse çevirdi. Mahkeme Öztürk'ün 4616 sayılı Şartı Salıverilme ve Erteleme Yasası kapsamında olduğunu belirterek Öztürk'ün bu yasadan yararlanmasına hükmetti. Öztürk'ün başka bir suçtan tutuklu olduğunu belirten mahkeme yeni bir tutukluluk kararı vermedi ve Öztürk'e yurt dışına çıkış yasağı koydu.
 
HUKUKÇULAR NE DİYOR?
Hukukçular ise Galip Öztürk'ün müebbet hapis cezasına çarptırılmış olmasına rağmen tahliye olmasını, yasalardaki yeni değişikliklere bağladı.
 
Avukat Aydın Mollaoğlu: 3. Yargı paketindeki düzenlemelerden sonra kişi hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması konusunda Avrupa kriterleri uygulanmaya başlandı. Davanın sonucunda tutuklayıp tutuklamama insiyatifi hakime ait. Hakimin bu kararında da suçun vasıf ve mahiyeti ile kişinin geçmişi gibi faktörler etkili olur. Avrupa kriterlerine göre kişinin aldığı cezanın infazı için Yargıtay'ın kesin kararı beklenir.
 
Razzan Aydınoğlu: Dava sonucunda kişinin aldığı ceza ile birlikte tutuklanıp tutuklanmama durumu hakimin insiyatifindedir. Tutuklama kararının gerçekleşmesi için Yargıtay'ın kesin kararı beklenebilir. Yargıtay cezayı onarsa infaz gerçekleşir. Tutuklama için Yargıtay kararının beklenmesi kişinin mağduriyetinin önüne geçilmesi için bir önlemdir. Hakimler bu yönde karar verebilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler