Gamzeli, çiftçiler gününü kutladı

Gamzeli, çiftçiler gününü kutladı

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Gamzeli'nin açıklaması şöyle:

"14 Mayıs 1946, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir. Genel Merkezimiz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir. Federasyonun kuruluş günü olan 14 Mayıs bütün dünyada 'Dünya Çiftçiler Günü' olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Tarım, ekonomik ve sosyal nitelikleri nedeniyle ülkemiz için vazgeçilmez bir sektördür. İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için olmazsa olmazların başında gelen bu sektör, bugün sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkelerin de öncelikli gündemlerini oluşturmaktadır.

Ülkemizde tarımın, geniş istihdam alanı yaratması, beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi ve nüfusun yarısına yakınını bünyesinde barındırması açısından milli ekonomiye katkısı büyüktür.

Bu nedenle tarımın tüm alanlarındaki üretime önem verilmelidir.

Modern yaşamın ve zenginliğin yolu üretmekten geçmektedir.

Birçok bilim adamı ve siyasetçi, gıda ve suyun dünya siyasetinde petrolden bile önemli olduğunu belirtmektedir.

Tarımsal üretim ve gıda güvenliği, son yıllarda dünyanın en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Biz de çiftçi olarak, üzerimize düşen görevi elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz.

Bu yıl ilimizde görülen ve pek çok ürünü etkileyen kuraklık ve don olayı üreticilerimiz açısından adeta bir felaket oldu. Ekili ürünlerimizde yüksek oranlarda zararımız var. Çiftçiler olarak zor bir dönem geçiriyoruz.

TARSİM Sigorta primleri çiftçilerimize yüksek gelmektedir. Prim miktarları düşürülmelidir.

Tabii afetlerden zarar gören çiftçilerimize yapılacak yardımlarla ilgili 2090 Sayılı Kanun yenilenmeli, doğal afetlerde uygulanabilir hale getirilmelidir. Kanundaki tüm tarımsal mal varlığı hükmü yerine, doğal afete uğrayan tarımsal ürünün yüzde 30’unun zarar görmesi esas alınmalıdır.

Bu yıl yeterli geliri elde edemeyecek üreticilerimizin gelecek yıl üretime devam edebilmeleri için ihtiyaç duydukları finansmanın faizsiz kredi şeklinde sağlanması hususunda kolaylık sağlanmalıdır.

Hazine arazilerinin satışında çiftçilere kolaylık sağlanmalıdır.

Tarım arazilerimize hep birlikte sahip çıkalım.İlgili birimlerden tek isteğimiz, tarım arazilerimizi imara ve sanayiye yem etmeyelim.Bu konuda İlgili birimlerin daha hassas davranmalarını talep ediyoruz.
2014 yılı tarımsal desteklemelerin ivedili ödenmesini bekliyoruz.

TZO Birliğimizin çabaları ve istekleri doğrultusunda, Hükümetimizce 13.05.2014 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla açıklanan; Kuraklıktan %30 zarar gören çiftçilere, Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatifine olan, tarımsal kredi borçlarının  % 3 faizle borç ertelenmesi kararını olumlu karşılıyoruz. Bu karar çiftçilerimize rahat bir nefes aldıracaktır.

Tarımsal üretiminin her kademesinde alın teri olan, vefakar çiftçilerimizin,14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, ürününün bol, kazancının bereketli olmasını diliyorum.

Ayrıca dün Manisa Soma Maden Ocaklarında meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına ve Yüce Türk Milletine başsağlığı diliyorum. Başımız sağolsun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler