Gökçeke Dünya Belediye Başkanlığı şoku!

Gökçek'e "Dünya Belediye Başkanlığı" şoku!

Melih Gökçek anketin sonuçlanması ile birlikte büyük bir şok yaşadı...

“Dünya Belediye Başkanı” anketinde kısa listeye girince büyük bir propaganda kampanyası başlatan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ilk 10’a bile giremedi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Gökçek’in yarışma dışı bırakılmasını istemişti.

Merkezi İngiltere’de bulunan Dünya Belediye Başkanı Vakfı tarafından düzenlenen ve dünyanın dörtbir yanından 910 belediye başkanının katıldığı “2012 Yılı Dünya Belediye Başkanı” anketi sonuçlandı.
 
Dünyanın en iyi belediye başkanının belirlenmesini amaçlayan ankette, internet kullanıcılarının kullandığı oylar sonucunda, kısa listeye girmeyi başaran Gökçek, kısa listedeki 25 başkan arasından sıyrılıp birinci olmayı başaramadı. Gökçek, ilk 10 arasına bile giremedi.
 
Ankette olarak İspanya’nın Bilbao kentinin belediye başkanı Inaki Azkuna, “Dünya Belediye Başkanı” seçildi. İkinci sırayı Avusturalya Perth kenti belediye başkanı Lisa Scaffidi, üçüncülüğü ise Endonezya’nın Surakarta kenti belediye başkanı Joko Widodo seçildi. 
 
İlk üçe giren başkanlardan Bilbao Belediye Başkanı Azkuna, 230 milyon dolar yatırım yaptığı için eleştirildiği Guggenheim Modern Sanatlar müzesi sayesinde Bilbao’ya gelen turist sayısını 100 binden 700 bine çıkardığı, bu yolla İspanya’nın Bask bölgesinin milli gelirine 2.4 milyar Euro katkı sağladığı; kentin dünyada tanınmasını sağladığı ve Bilbao Belediyesi’nin borçlarını kapattığı için birinci seçildi.
 
Scaffidi ise Batı Avusturalya’daki Pert kentinin dünyadaki profilini yükselttiği ve uygulamaya soktuğu  planlamayla kentin büyümesini dikkatli bir biçimde planladığı için ikinci geldi.
 
Widodo ise Surakart kentini suçlulardan temizleyerek, bölgesel sanat ve kültür merkezi haline getirdiği, bu sayede kente uluslararası turist çekmeyi başardı. Widodo, belediye başkanı olarak aldığı maaşı düşürdü, yolsuzluğa karşı yürüttüğü kampanyayla en “dürüst politikacı” ilan edildi. Widodo bu nedenlerle üçüncü seçildi.
 
GÖKÇEK NİYE SEÇİLEMEDİ?
 
İlk üçe giren başkanların kentin gelirlerini artırması, sanat ve kültüre verdikleri önem nedeniyle seçilmesi; Gökçek’in “böyle sanatın içine tükürüm” diyerek sanat karşıtı bir tavır alması, 5 milyar liraya yakın borçla Ankara’yı dünyanın en borçlu kenti haline getirmesi, Ankara’nın akciğerleri olan Atatürk Orman Çiftliği’ni (AOÇ) yapılaşmaya açarak yok etmek için büyük çaba harcaması gibi nedenlerle sıralamaya giremediğini gösteriyor.
 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kısa listeye girmesinin ardından Dünya Belediye Başkanı Vakfı’na bir rapor göndererek Gökçek’in icraatlarını anlatmış ve yarışma dışı bırakılmasını istemişti.
 
Mimarların söz konusu raporunun da Gökçek’in ilk 10’a bile girememesinde büyük rol oynadığı sanılıyor.
 
Başarılı çalışmaları ve hayranlık uyandıran projeleriyle birçok ülkeye örnek olan, kentinin dünyadaki tanırlılığını artıran belediye başkanlarının yarıştığı “Dünya Belediye Başkanı” anketinde ilk 10’a giren başkanlar şöyle:
 
dunyabaskanlarilistesi-melihgokcekyok-sozcu-resim-011.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler