Google 3G'yi bitirdi

Google 3G'yi bitirdi

Türkiye’de, 4G mi 5G mi tartışmaları sürerken teknoloji devi Google 3G’yi tamamen bitirecek bir projeye imza attı.

Project Fi adındaki teknoloji, mobil internet ile wi-fi arasında otomatik geçişler yaparak internetin hızının düşmesini engelliyor.

Türkiye’de ‘4G mi 5G mi yoksa 3G’ye devam mı’ tartışmaları sürerken Google Amerika’da 3G’yi bitiren teknolojiyi hayata geçirdi. Google’ın tüm dünyanın dikkatini üzerine toplayan teknolojisi ile mobil internette kullanıcı hiç bir zaman 3G hızına düşmüyor.

Nasıl mı?

Project Fi adındaki yeni Google servisi, hem mobil hem de wi-fi interneti kullanıyor. 4G’nin kullanıldığı Amerika’daşayet bulunduğunuz bir noktada internet hızınız 4G’den 3G’ye düşüyorsa Project Fi sayesinde hemen devreye wi-fi internet giriyor. Wi-fi internetin hızının yavaşlaması durumunda ise telefonununz hemen 4G internete bağlanıyor. Tüm bu teknolojinin ise tek bir şartı var o da Google’ın telefonu Nexus 6’ya sahip olmanız.

120 ÜLKEDE KULLANILIYOR
Google, Project Fi teknolojisi için hem iki mobil iletişim operatörü Sprint ve T-Mobile hem de wi-fi internet sağlayıcılarıyla anlaştı. Henüz test aşamasında olsa da bu iki operatörün aboneleri 120 ülkede bu teknolojiden satın aldıkları paketlerle faydalanabilecekler. Ancak bu 120 ülkeye Türkiye dahil değil. Google teknolojiye gelen olumlu yorumlar sayesinde ABD dışındaki mobil iletişim operatörleriyle de anlaşmayı planlıyor.

Project Fi’nin en dikkat çeken yanı ise kullanıcıların aldığı ücretler. Şirketten paylaşılan bilgilere göre Project Fi ABD’de 1 GB başına 10 dolarla ücretlendiriliyor. Fakat, aboneler satın aldıkları paketlerinden kullanmadıkları miktarı geri vererek ödedikleri ücretten iade alabilecekler.

Yani mobil internet kullanıcıları Türkiye’deki operatörlerin aksine satın aldıkları paketlerden geriye kalan ücretleri geri alabiliyor. Tüm bu sebeplerden dolayı da Project Fi’nin mobil internet kullanıcılarının hem hız hem de ücretlendirme sorunlarını çözdüğü için önümüzdeki dönemlerde hızla popüler olması bekleniyor.

NASIL KULLANILACAK
ABD’li bir abone evden işine metro ile gidiyor. Metro istasyonuna varana kadar 4G çekimi oldukça iyi olduğu için hızı güzel. Metroya girdiği anda 4G’si birden yavaşladı ve 3G’ye düşecek. Project Fi devreye girdi hız 3G’ye düşmeden wi-fi’ye geçildi. Wi-fi için metroya modemler yerleştirildi. Metro çıkışında wi-fi zayıfladı, anında 4G hızına geçiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler