Googleın sansürcü ülkesi Türkiye

Google'ın sansürcü ülkesi Türkiye

İnternet devi Google'ın 2013 yılı şeffaflık raporu açıklandı.

Hükümetlerin Google’a ilettiği “siyasi içerik kaldırma taleplerinde” yılın ilk altı ayı sonunda 12 bin 162 madde için 1673 taleple Türkiye rekor kırdı. Bu sayı, geçen yılın son 6 ayına oranla 10 kat fazla. 
 
DÜNYANIN YARISIYIZ
Google’ın blog sayfasında yer alan rapor, Ocak 2013’ten Haziran 2013 dönemini kapsıyor. Dünya çapında da hükümetlerin Google’dan talepleri yüzde 68 arttı ve 3486 olarak gerçekleşti. ABD 3887 madde için 545 taleple Türkiye’nin ardından ikinci, Brezilya 1635 madde için 321 taleple üçüncü oldu. Ancak Google taleplerin 3’te 1’inden azına olumlu yanıt verip içerikleri kaldırdı. 
 
KABUL EDİLENLER
Türkiye’nin içerik silme taleplerinin yaklaşık üçte ikisinin internet üzerinde ifadeyi sansürleyen 5651 sayılı internet yasasının ihlali iddiasıyla yapıldığı belirtiliyor. Yetkililerin şahsi bilgilerini yayınlayan blog yazıları da kaldırıldı.
 
REDDEDİLENLER
Seks skandallarıyla ilgili arama sonuçlarının kaldırılmasını talep eden bir yetkiliye olumsuz yanıt verildi. Google, Kürt partisi ve Kürt aktivistler hakkında bir blog sayfasını ve ‘Kürdistan’ haritasını profil resmi yapan bir Google+ sayfasını kaldırmayı da reddetti. Atatürk ile ilgili eleştirel içerik barındıran 17 YouTube videosu ve 109 blog yazısının kaldırılması yönünde ise 37 talep geldi, Google 10 videoyu kaldırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler