Görülmemiş yağmur Çankırıda hayatı felç etti

Görülmemiş yağmur Çankırı'da hayatı felç etti

Metrekareye 73.7 kilogram yağmurla, kent merkezi tarihiin en yağışlı gecesini geçirdi.

Önceki gün gece saatlerinde başlayan sağanak yağış, Çankırı’da hayatı olumsuz yönde etkilerken bazı ev ve işyerleri sular altında kaldı. Gece boyu devam eden sağanak yağıştan yağmur için kriz merkezi oluşturan Çankırı Valiliği de nasibini aldı.

Çankırı tarihinin en güçlü yağmuru olarak bilinen yağışta, Çankırı Valiliği’ne ait garaj sular altında kalırken, biriken sular sabah saatlerine kadar tahliye edilemedi. Rögarlardan sızdığı düşünülen yağmur suları valilik binası önünde tam bir göl edasına gelirken, üzerinde çevrede bulunan yaprakların yüzdüğü gözlendi.

Sabah saatlerindeki su tahliyesinde valilik çalışanları çizmelerle görev yaparken, zor anlar yaşadıkları gözlendi. Çevre halkı tarafından da merakla izlenen valilikteki su tahliyesi, akşam saatlerine kadar devam etti.

irfan-dinc-yagis-resim-04.jpg

BAŞKAN DİNÇ: YAĞMUR BİR SAAT DAHA DEVAM ETSEYDİ

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Perşembe gecesi yaşanan yağışla ilgili “Çankırı tarihinin en büyük afetlerinden birini yaşadı. 1985 yılında metre kareye58 kilogramyağış düşmüştü. Bu sefer bu oran neredeyse yüzde 50 artarak 73,7 kilograma yükseldi” dedi.

Dinç, makamında basın mensupları ile bir araya gelerek Perşembe gecesi yaşanan afetin değerlendirmesini yaptı.

Çankırı tarihinin en yüksek yağış miktarını gördüğünü söyleyen Dinç, “Bu yağmur 1 saat daha devam etseydi çok daha büyük sıkıntılar yaşayabilirdik. Çünkü hiçbir alt yapı bu yağış oranını kaldırabilecek durumda değildir. Bundan önce meteoroloji verilerine göre Çankırı’ya en yüksek yağış yüzde metre kareye 58,9 ile 1985 yılında yağmıştı. Bu sefer neredeyse yüzde elli artırarak 73,7 oldu. Bu Çankırı tarihinin en büyük afetidir” ifadelerini kullandı.

Meteorolojiden gelen bilgiler doğrultusunda tüm izinlerin iptal edilerek yaklaşık 100 kişilik ekiple görev aldıklarını ifade eden Dinç, şunları söyledi:

“Yoğun yağmur ve yaşananlar nedeniyle talepleri anında karşılayamadık. Normal şartlarda bunu hiçbir alt yapı kaldıramaz. Biz de talepleri sıraya koyarak müdahalede bulunduk. İtfaiyenin haber merkezine bin 100 ihbar geldi. İtfaiye, su ve kanalizasyon işleri ve fen ekipleri ile toplam 100 kişilik bir ekip görev aldı. Şu anda ulaşamadığımız, zor durumda olan hiçbir mağdurumuz yok.”

Mağdur olan vatandaşlar için vali vekili Haldun Aksalman ile bir toplantı yapacaklarını da söyleyen Dinç, önce kriz merkezi oluşturacaklarını ardından da neler yapılabileceğini değerlendireceklerini kaydederek, “Kanunlar çerçevesinde mağdur olan vatandaşlarımıza ne tür yardımlarda bulunabileceğimizi gözden geçirip, elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yaşanan afetle ilgili çalışmalarda görev alan tüm personeline azimli çalışmalarından dolayı teşekkür eden Dinç, belediye olarak tüm imkânlarını seferber ettiklerini dile getirdi.

Dinç, bu olaydan önce yaşanabilecek olumsuzluklara karşı şehrin belirli bölgelerinde şiddetli yağışlardan korunmak için projeler ortaya koyduklarını da söyleyerek, ‘’Namık Tanık İlköğretim Okulu, Küçük Sanayi Sitesi, Esentepe Köprüsü civarı ile fuar yolu altı, yeni otogar bölgesi, çay kenarı ve eski hastanenin üst kısımları ile ilgili yağmurluk projeleri geliştirdik. Bu bölgelerde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı bu şekilde mücadele edeceğiz. Fuar Yolu altına yapılacak alt yapı sistemi ile bölgede bundan sonra yaşabilecek su baskınlarına karşı tedbir alacağız” diye konuştu.

cankiri-felaket-resim-07.jpg

EV VE İŞYERLERİ ZARAR GÖRDÜ

Birçok ev ve işyeri ile kamu dairelerinin yağışa bağlı sel baskınına uğramasının yanı sıra yağış, bazı evlerin de yıkılmasına neden oldu.

Şiddetli yağışın ciddi zarar verdiği yerlerden biri de İmaret’te bulunan Katık Gıda Pazarının hemen karşısındaki ara sokakta bulunan ev oldu. Boş olduğu öğrenilen ev şiddetli yağışa dayanamadı ve hemen önündeki aracın üzerine çöktü. Ev kullanılamaz hale gelirken, üzerine yıkıldığı araçta da maddi hasara neden oldu.

kaynak: karatekin gazetesi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler