Guardian: Erdoğan’ın imparatorluk hayalleri çok tehlikeli

Guardian: Erdoğan’ın imparatorluk hayalleri çok tehlikeli

Guardian gazetesinde yayımlanan bir makalede, Türkiye'nin Rusya'ya meydan okumasının çok büyük bir hata olabileceği ifade ediliyor.

Bilkent Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi Direktörü Norman Stone’un, Guardian gazetesi için kaleme aldığı makalede, Türkiye’nin Rusya’ya meydan okumasının çok büyük bir hata olabileceği belirtiliyor. Norman Stone, Türkiye’nin dış politikasındaki agresifliğe vurgu yaparak, yazısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2009′da Davos’ta o dönemki İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’e yaptığı çıkışı hatırlatarak başlıyor.

‘ERDOĞAN BENZERİNİ YAŞAMADIĞI BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYA’
Guardian’da yer alan makalede Erdoğan’ın, bu tavrın kendisine Türk iç siyasetinde ve Arap dünyasında getirdiği destek ile Suriye’ye değişim getirmek istediği, sonunda Rusya’nın savaş uçağını düşürerek daha önce hiç benzerini yaşamadığı bir durumla karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor.

‘AKP, DİNDAR NESİLLER YETİŞTİRMEYİ GÖREV EDİNMİŞ BİR PARTİ’
Makalede, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi boyunca izlediği dış politikanın kısa bir özeti yapılarak, “Türkiye uzun yıllar boyu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüyle paralel olarak sağduyulu bir dış politika izlemişti. Modern Türkiye’nin en önemli şahsiyetlerinden Turgut Özal da bu geleneği sürdürdü. Özal dindar bir geçmişe sahipti, ama din üzerine fazla gitmenin gerçek bir sorun yaratacağını biliyordu. Özal öldüğünde ardında bu politikasını sürdürebilecek muhafazakar bir blok bırakmadı. Onun yerine şu an, tüm gücü elinde tutan Erdoğan’ın lideri olduğu, dindar nesiller yetiştimeyi görev edinmiş, dindar bir AKP var.” görüşleri aktarılıyor.

‘IŞİD’İN TÜRKİYE’DEN YARDIM ALDIĞI AÇIK’
Stone yazısında Moskova’nın Türkiye’nin IŞİD’le işbirliği yaptığına dair iddiasını da destekleyen yorumlarda bulunuyor. “Erdoğan’ın önceliği, Beşar Esad’dan kurtulmak olduğuna göre, IŞİD’in Türkiye’den yardım aldığı çok aşikar” diyen Norman Stone, Erdoğan’ın şimdiye kadar oldukça başarılı olmuş olan bu maceracılığının artık ülkeyi yıkıma sürükleyebileceği yorumunu yapıyor.

“Erdoğan sarayında otururken, kendisini Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden canlandıran kişi olarak görüyor” diyen Stone, Rusya’ya meydan okumanın 16. yüzyıldaki kadar kolay olmadığını ifade ediyor.

‘ÖLDÜRÜCÜ DARBELER DOĞU’DAN GELİR’
Makalede, Erdoğan’ın geleneksel Türk dış politikasından uzaklaştığı ve bu süreçte ‘öldürücü darbelerin’ Batı’dan değil Doğu’dan geldiğini unuttuğu yorumu yapılıyor. İran ve Suriye’nin 19. yüzyılda iki kez İstanbul’a kadar ilerlemiş olduğunu hatırlatan makale, “Şimdi Batılı güçler IŞİD karşısında Esad’ı desteklemek için Rusya ile iş birliği yapmaya hazır görünüyor. Bu, diğer bir deyişle Türkiye’nin yalnız kalabileceği anlamına geliyor” deniliyor.

‘TÜRKİYE RUSYA’YO PROVOKE ETMEMELİ’
“Türkiye’nin planı Rus jetini düşürerek Rusya’yı provoke etmek ve karşılığında ABD’yi Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesine zorlamaya mı çalışmaktı?” diye soran Stone, Anadolu’da kendisini destekleyen seçmenin “kışın soğuğunu” hissetmesiyle birlikte, bu son adımın Erdoğan’ı düşürecek bir adım olup olmadığını sorguluyor. Makale, “Türkiye’nin lideri için öğrenilmesi gereken tek bir ders varsa o da şu: Rusya’yı provoke etme!” cümlesiyle son buluyor. (Kaynak: BBC)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler