Hac'da facia: 769 kişi öldü, 887 kişi yaralandı

Hac'da facia: 769 kişi öldü, 887 kişi yaralandı

Şeytan taşlamak için Mina'ya giden 769 hacı öldü, 887 kişi de yaralandı.

Suudi Arabistan Devlet Televizyonu'nun haberine göre; Mekke'nin Mina bölgesinde "şeytan taşlama" sırasında yaşanan izdihamda en az 769 kişi öldü. Olayda yaklaşık 887 kişi yaralandı.

Mekke'deki facianın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği öğrenildi. Ajanslardan derlenen bilgiye göre; Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3'üncü kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar. 

Mina'daki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3'üncü kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.

AFP'nin Suudi sivil savunma yetkililerine dayandırdığı habere göre; yaşanan izdiham sonrası kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Yaralıların Mina bölgesindeki dört ayrı hastaneye götürüldüğü bazılarınınsa helikopterlerle Mekke’deki hastanelere ulaştırıldığı öğrenildi.

Olay yerindeki muhabirler, izdiham sırasında bazı hacıların köprüden düşerek hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Facianın yaşandığı bölgeye 220'den fazla ambulans ve 4 bin kurtarma personeli gönderildiği belirtildi.

İzdihamın yaşandığı 204 numaralı sokak, hacıların Mina'da "şeytan taşladığı" bölgeye giden iki anayoldan biri. 

facia-mekke-hac-kabe-resim-09.jpg

DİYANET'TEN İLK AÇIKLAMA
NTV canlı yayınına konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, şu ana kadar Türk hacı adaylarından herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını söyledi.

Mina'da yaşanan izdihamın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hac İdare Merkezinde kriz masası oluşturuldu.  İzdiham nedeniyle 300'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı facianın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti.

Hac İdare Merkezinde kriz masası oluşturan Diyanet İşleri Başkanlığı, ölen ve yaralananlar arasında Türk hacıların olup olmadığını araştırıyor. Mekke'deki Diyanet İşleri Başkanlığı Hastanesinin yetkilileri ise şu ana kadar herhangi bir Türk hacının faciadan etkilendiğine dair bilginin kendilerine ulaşmadığını bildirdi.

Türk hacılardan Mustafa Keskin, izdihamın yaşandığı bölgeden saat 09.00 civarında geçtiklerini belirterek, o saatlerde herhangi bir yoğunlukla karşılaşmadıklarını söyledi. Davut Çakır da şeytan taşlamaya giderken alanın çok kalabalık olduğunu ama herhangi bir izdihama şahit olmadıklarını dile getirdi.

Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor.

Kâbe'de 11 Eylül günü genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram dışında bulunan bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 107 kişi hayatını kaybetmişti.

mina-hac-olu-resim-09.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler