HDP Çankırı adayı DİHA'ya konuştu

HDP Çankırı adayı DİHA'ya konuştu

HDP Çankırı 1. sıra milletvekili adayı Selvinaz Göçmez, Dicle Haber Ajansına konuştu...

Farklı kesimlerden adaylarla dikkat çeken HDP'nin en farklı ve dikkat çeken adaylarından biri çatışmalarda hayatını kaybeden asker yakını Selvinaz Göçmez. HDP'nin Çankırı Milletvekili Adayı olan Selvinaz Göçmez, ailesinin ve HDP'ye karşıt olan bazı kesimlerin desteğini almaya başladığını belirterek, HDP'nin savaş karşıtı politikasını herkese anlatmayı amaçladığını söyledi. 

Seçim atmosferine giren Türkiye'de siyasi partiler seçim beyannamelerini bir biri ardına açıklarken, aday listelerinde gözden kaçan kimi adayların kimliği dikkat çekmeye devam ediyor. Listesini farklı kesimlerin temsilcilerinden oluşturan HDP'nin en dikkat çeken milletvekilleri adaylarından biri de Selvinaz Göçmez. 

1973 yılında Çankırı'nın Orta ilçesi Hasanhacı köyünde doğan Göçmez, ailesinin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı henüz bebek iken, Çankırı'dan İstanbul'a göç etti. Göçmez, ilk, orta ve lise eğitimini büyüdüğü İstanbul'un Kartal ilçesinde tamamladı. Açıköğretimde Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü'ne devam eden Göçmez, eğitim hayatını tamamlayamadan ekonomik nedenlerle babasından kalan kuruyemiş dükkanında esnaflık yaparak yaşamını devam ettirdi. 

'POLİSİN TACİZİ SOL GÖRÜŞE SAHİP OLMASINI SAĞLADI' 
Çocukluğu sağ görüşlü ve muhafazakar bir ailenin içinde geçen Göçmez, "Kahrolsun komünistler, bölücüler" sözleri ile büyütüldü. Türkiye sisteminin gerçek yüzünü lise döneminde fark eden Göçmez, ayrıca sol sosyalist kesimlerin yaptığı çalışmalara yakından tanıklık etti. Muhafazakar fikirleri nedeniyle o dönem yürütülen toplumsal mücadelelere anlam vermeyen Göçmez, herşeye rağmen yapılan çalışmaları yakından takip eder ve dağıtılan el bildirileri nedeni bölgeye gelen polislerin bölgedeki kadınları taciz etti. Buradaki tacizden nasibini alan Göçmez, polislere ilişkin kafasında soru işaretleri oluşur ve sonraki yıllarda bu onu toplumsal mücadeleye yakınlaştırır. Göçmez, öğrencilik yıllarında demokratik öğrenci birliklerinde yer alarak sosyalist düşünceyle tanışır. 

'HDK İLE YENİ BİR UMUT DOĞAR...' 
Göçmez, 1994 yılında yeğeni Ahmet Yalçınkaya'nın yaşı büyütülerek, askere gönderildiği Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşanan çatışmada askerleri yem olarak kullanıldığına tanıklık ederek, yeğenini bu savaşta kaybetti. Bununla savaş gerçekliğini gören Göçmez, yeğeni kaybettikten yıllar sonra bütün renkleri bir araya getiren ve 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bünyesinde çalışmalarında yer almaya başladı. İlçe yürütmelerinde kadın çalışmalarında görev alan Göçmez, HDK kurulduğu dönemlerde tüm halk kesimlerinden insanların orda yer aldığına tanıklık ederek ve umutlanır. Ülkede yıllarca süren savaşın izlerini üzerinde taşıyan Göçmez, HDK ile çaresiz olmadıklarını kendilerini ifade edebileceği bir yer olarak düşünür. 

'HDP BÖLÜCÜ DEĞİL BÜTÜNLEŞTİRİCİ' 
Selvinaz Göçmez, Çankırı adayı olmasını, ailesi ve Çankırı halkının kendi adaylığı hakkında düşüncelerini DİHA ile paylaştı. Göçmez ailesinin önceden sağ görüşlü olduğunu daha sonra yaşanan olaylar ile görüşlerinin daha ılımlı ve kendisini destekler nitelikte olduğunu söyleyerek, Çankırı halkının ise HDP'yi sadece yazılı ve görsel yayından takip ettiğini ve ağırlıklı olarak bu propagandanın etkisinde kaldığını söyledi.

'SAĞ KESİMDEN OLAN AİLELERİN DESTEĞİNİ ALMAYA BAŞLADIM' 
Çankırı halkına HDP'nin bölücü değil, bütünleştirici, birleştirici, emekçi ve ezilen halkın sesi olduğunu anlatacağını söyleyen Göçmez, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çankırı'da HDP adına ilk başta halkların kardeşliğini ve eşitliğini anlatacağım. Barışın bizim bölgemize gelmesi için mücadele edeceğim. Yeni asker cenazelerinin gelmemesi için mücadele edeceğim. Yıllardır süren şovenizm zincirinin kırılmasına karşı mücadele edeceğim. Bizi körleştiren ve uyuşturan bu hastalıktan kurtulup gerçekliğimizi unutturanlara karşı kendi gerçekliğimizle huzurlu ve aydın bir gelecek için hep birlikte mücadele etmenin yolarını açılması için mücadele edeceğim." 

HDP'den aday olduğunu öğrenen akrabalarından bazılarının HDP'ye "terörist ve bölücü" olarak baktığı için yoğun tartışmalar yaşadığını da belirten Göçmez, öncelikle akrabalarını ikna etmeyi amaçladığını söyledi. Göçmez, ailesinden aldığı desteğin önemine vurgu yaparak, Çankırı'da oturan bazı sağ görüşlü ailelerin desteğini de almaya başladığını aktardı. 

'ASKER ANNELERİ VE BARIŞ ANNELERİNİ
BULUŞTURABİLECEK BİR SEÇENEK' 
HDP'ye milletvekilliği adaylığı başvurusunda bulunma gibi bir düşüncesini olmadığını ifade eden Göçmez, şunları kaydetti:

"HDP'li yoldaşlarımız beni bu adaylığa layık görmüşler. Teklifte bulundular. Ben de kabul ettim. Çünkü; HDP'nin asker anneleri ve Barış annelerini buluşturabileceğini düşündüm ve emekçi ve ezilen halklar olarak barışı sağlayacak bir siyaset olduğunu düşündüm. HDP Türkiye'de ezilenler ve sömürülenler adına önemli bir seçenek oldu. Baskı altına alınmaya çalışılan toplumsal kesimler, bugün HDP çatısı altında güç birliği ve direniş birliği sağlamış durumda. Yıllardır süren demokrasicilik yalanından bıktığım için HDP diyorum."  (Kaynak: DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler