Hedef cemaatin 'beyin takımı'

Hedef cemaatin 'beyin takımı'

Ankara Başsavcılığı’nın cemaate ilişkin yürüttüğü ana soruşturma dosyasının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Savcılığın araştırmasının ana amacının “cemaatin beyin takımını” tespit etmek olduğu belirtildi. Soruşturmayı yürüten savcı Serdar Coşkun’un ise “din felsefesi” konusunda uzman olduğu, özellikle tarihte yaşanan “din savaşları” üzerinde çalıştığı belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre; Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Serdar Coşkun tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na (KOM) gönderilen talimat yazısı, gözleri cemaat soruşturmasına çevirdi. İki sayfalık yazıda, “MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü birimleri, MASAK, SGK, BDDK, SPK, TMSF dahil üst kurumlar, devletin ülke içindeki ve dışındaki birimleri ile irtibata geçilip bu yapılanmanın mali finansmanının araştırılması” istenirken, “Fethullah Gülen ve cemaatinin elindeki ekonomik gücün ülke içi ve dışındaki imkânlarının tespiti, terörün finansmanı için kullanılıp kullanılmadığı ve bu ekonomik gücün eyleme kalkışmaları halinde hükümeti yıkabilecek veya anayasayı ortadan kaldıracak silahlı grupları veya organizasyonları desteklemeye yeterli olup olmadığının belirlenmesi” talimatı verildi.

Buna ilişkin haberlerin basında yer almasının ardından Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, çok geniş kapsamlı yürütülen soruşturmanın şüpheli listesi ise dar çerçevede tutulacak. Savcılığın temel amacı Fethullah Gülen cemaatinin içinde “örgüt” şeklinde hareket eden yapıyı deşifre etmek. Bu amaçla cemaatin her alandaki “beyin takımı” ile organizasyon yapısı araştırılıyor. Araştırma sonucunda savcılığın bir örgüt şeması çizeceği öğrenildi. Şu ana kadar bu örgüt şemasında belli olan tek noktanın ise en tepedeki isim olduğu belirtildi. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, şemada “bir numarayı” ise cemaatin lideri Fethullah Gülen’in oluşturduğu kaydedildi.
 
Bu dosyanın cemaate yönelik sürdürülen ana soruşturma olduğu öğrenildi. Çeşitli illerde çok sayıda cemaate yönelik soruşturmalar yürütüldüğü, ancak bunların “eylemler” olduğu belirtildi. Zaman içinde bu “yasadışı eylemlere” ilişkin soruşturmaların ana dosyada toplanabileceği konuşuluyor. Bunlar arasında 7 Şubat krizi, TIR dosyası, yasadışı dinlemeler gibi olayların yer aldığı kaydedildi.
 
DİN FELSEFESİ UZMANI SAVCI 
Öte yandan ana cemaat soruşturması dosyası savcı Serdar Coşkun’u ön plana çıkardı. Savcı Coşkun, 30 Nisan 2013 tarihli HSYK kararnamesiyle Şanlıurfa’dan Ankara Savcılığı’na atandı. 17 Aralık operasyonu sonrası ise Coşkun, terör ve darbe suçlarına bakan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. Coşkun, ilk olarak geçen mart ayında Niğde’de ikisi güvenlik görevlisi, biri vatandaş olmak üzere 3 kişinin öldüğü saldırıyı gerçekleştiren IŞİD üyelerinin sorgusunu yapmasıyla gündeme geldi. Dinler felsefesi konusunda uzman olan Coşkun’un özellikle tarihte yaşanan “din savaşları” konusunda araştırmalar yaptığı öğrenildi. Coşkun’un Osmanlı döneminde zaman zaman yönetimi zor durumda bırakan ayaklanmalar ile akımlar konusunda da bilgi sahibi olduğu belirtildi. (Kaynak: Cumhuriyet/Alican Uludağ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler