Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’a hapis cezası

Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’a hapis cezası

Charlie Hebdo davasından yargılanan Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı...

Terör saldırısı sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği Fransız Charlie Hebdo mizah dergisinin çizdiği ve Hz. Muhammed’in tasvir edildiği belirtilen karikatürleri köşelerine taşıyan Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’ın yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, 7 şikayetçi ve taraf avukatları hazır bulundu.

“BENİ BIÇAKLAYANLARI AFFETTİM AMA…”
Duruşmada söz alan müştekiler sanıkların cezalandırılmasını istediklerini söylediler. Şikayetçi Ali Keskin, daha önce birileri tarafından 6-7 yerinden bıçaklandığını anlatarak, “Bu kişiler cezaevinde mağdur olmasınlar diye onları affettim. Ancak burada dinime yönelik bir saldırı var. Bunları affetmem mümkün değil” diye konuştu. Müşteki Avukat Alişen Kaynar da, “Din ve vicdan özgürlüğü Anayasal güvence altına alınmıştır. Korunmalıdır. Suç subuta ermiştir. Sanıklar tarafından herhangi bir pişmanlık bildirilmediğinden cezalandırılmalarını istiyorum” dedi. Bilal Erdoğan, Sümeye Erdoğan, Berat Albayrak ve Esra Albayrak’ın avukatı Hatice Özay da sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek cezalandırılmalarını istedi.

“SORUMLU TUTULAMAZLAR”
Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın avukatı Bülent Utku ise, ”Basın Kanununun, 11′inci maddesine göre, süreli ve süresiz yayınlarla eser sahibi, yani yazıyı yazan, çizimi yapan kişi sorumludur. Müvekkillerin köşeleri dışında gazetedeki diğer yazı ve çizimlerden sorumlu tutulmalarına olanak yoktur” dedi.

“MÜSLÜMANLIK VURGUSU YOKTUR”
Utku savunmasının devamında, “Gazete ile dağıtılan ve Charlie Hebdo dergisinden alınmış 4 sayfalık seçkilerde çizilenler Müslümanlar değildir. Çizilenler silah taşıyan terör yanlılarıdır. Gazetede yayınlanmış karikatürlerin hiçbirisinde Müslümanlık vurgusu yoktur. Yayınlanan karikatürlerdekiler, Charlie Hebdo dergisini basarak terör eylemi yapabilecek zihniyette gibi gözüken, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Davutoğlu tarafından da kınanan kişilere benzemekte, onlara bir atıf içermektedir” diye konuştu. Utku müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

2′ŞER YIL HAPİS CEZASI
Davayı karara bağlayan mahkeme, suçun işlenme şekli, suçun işlendiği zaman, suçun işlendiği yer suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, faillerin bu davada kasta dayalı kusurlarının ağırlığını dikkate alarak “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçundan sanıkları ayrı ayrı 2′şer yıl hapis cezasına çarptırdı.

MAHKEME CEZADA İNDİRİM YAPMADI
Mahkeme, yargılamada sanıkların pişmanlık göstermeyen davranışları nedeniyle cezada indirim yapmadı. Mahkeme ayrıca “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçununun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beratlerine karar verdi.

DAVA SONRASI ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Avukat Cavit Tatlı 2 yıldır devam eden davanın bugün neticelendiğini belirterek, “Mahkeme, Türk Ceza Kanunun (TCK) 216. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama nedeniyle sanıklar hakkında 2 yıl ayrı ayrı hapis cezasına karar verdi. Bu davayı takip eden gelen, şikayetçi olduktan sonra şikayetinin arkasında duran insanlar oldu. Hepsi bir şey için çok sevdikleri, canlarından çok sevdikleri peygamberleri için buradaydılar. Bugünde burada bu kararı almak nasip oldu. Temyiz safhası var değişebilir, değişmez bunlar ayrı ama yerel mahkemede biz beklediğimiz kararı almış olduk” dedi. Avukat Yurdal Kılıçer ise bu davanın basın ve ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını, hiç kimsenin insanların kutsal değerlerine karşı hakaret edemeyeceğinin bir kez daha hukuk tarafından tescillendiğini gördüklerini belirtti.

OLAYIN GEÇMİŞİ
7 Ocak 2014′te saldırıya uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, saldırı sonrası çıkardıkları derginin kapağında Hz. Muhammed olduğu iddia edilen bir karikatür yayınladı. Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya da dayanışma amaçlı karikatürü köşelerine taşıdı. Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızları Esra Albayrak, Sümeyye Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, danışmanı Mustafa Varank’ın da bulunduğu 1280 kişi, karikatürü köşelerine taşıdıkları için Karan ve Çetinkaya hakkında suç duyurusunda bulundu.

İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, şikayetçi olan bin 280 kişi ‘müşteki’, Karan ve Çetinkaya ise ‘şüpheli’ olarak yer aldı. Şüpheli Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlarından ayrı ayrı 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

“LİBERAL FAŞİSTLERİMİZE ARMAĞANIMIZ OLSUN”
Gazeteci Ceyda Karan karara ilişkin twitter hesabından yaptığı açıklamada “İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler