Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Holding terörü

Türkiye’de

PKK terörü var,

İŞİD terörü var,

FETÖ terörü var,

Bütün bunlar yetmezmiş gibi,

Bir de HOLDİNG terörü var.

Nedir bu holding terörü?

Holding terörü hayatın her aşamasında karşınıza çıkıyor. Holdingler kartel oluşturup istedikleri alanda vatandaşın sırtına binerek haraç alıyorlar, yaptıkları uygulamaların birçoğu yasalara aykırı olmasına rağmen bunlara dur diyen yok.

Herkesin karşı karşıya kaldığı en canlı örnek şu andaki kredi faizi; faiz düştüğü halde bankalar kredi faizlerinde yapılanmaya asla yanaşmıyor, oysa bu yasaya aykırı…

Holding terörü GSM operatörlerinde var, elektrik piyasasında var, internet dağıtım şirketlerinde var, var da var.

Bunun gibi yüzlerce örnek var, vatandaş birine sövse kendini hemen adliyede bulur ama holdingler kartel kurduğu zaman kimse dur demiyor.

TRAFİK SİGORTASI TERÖRÜ

Türkiye bir senedir trafik sigortasında holdinglerin kurduğu bir karteli aşmaya çalışıyor.

Kim aşacak bunu, kimin vazifesi karteli önlemek, vatandaşın mı?

Holdingler el ele vermiş, vay efendim “biz zarar ediyoruz” söylemiyle vatandaşı haraca kesiyorlar, devlet de bunu seyrettiği gibi ayrıca çıkardığı kanunlarla da destekliyor.

Geçen sene 280 lira olan trafik sigortasına bu sene 5 bin 500 lira isteyen de var 800 lira isteyen de…

Neymiş? Zarar ediyorlarmış.

Trafik Sigortası poliçesine beş, altı bin lira ücret isteyenler “aman yaptırmasın, çeksin gitsin, başkasına yaptırsın” diye bu fiyatları istiyor.

Onlara göre poliçe şöyle olmalı: Parayı alacak, bir daha müşterinin yüzünü görmeyecek, işte en iyi sigorta bu…

Trafik sigortası alengirli iş tabi; kazası var, tutanağı var, eksperi var yani bir A4 kâğıdı müşterinin eline tutuşturup sonra da yan gelip yatmak gibi değil. Çalışmak gerekiyor.

Hükümetin holdinglerin kurduğu bu soygun düzenine karşı getirdiği yeni sistem sadece www.sbm.org.tr sitesinden bütün sigorta şirketlerinden teklif alabilme düzeneğinin kurulması, aklı sıra böylece rekabet ortamı yaratacak.

Oysa yetkili seyircilerin anlamadığı bir şey var, şirketler bu işi zaten yapmak istemiyor, gir sisteme bak bakalım kaç kişi teklif veriyor ve kaç lira teklif veriyor?

Trafik sigortası sorgulaması T.C. numarası ve araç plakası ile sbm.org.tr sitesi üzerinden Eylül 2016 sonunda başladı. Araç sahipleri T.C. kimlik numarası ve araç plakasını girdiklerinde 29 şirketin trafik sigorta bedeline ilişkin teklifleri karşılarında görebiliyorlar. Yaklaşık yarısı zaten teklif vermiyor, kalan şirketlerin de yüzde doksanı astronomik teklifler vererek “çeksin gitsin, yaptırmasın” diye teklif veriyor.

Hal böyleyken devlet de bu soyguna kanunlarla destek olarak araç sahiplerine sigorta yaptırma zorunluluğu getirmiş ve yaptırmazsan bir de faiz işletiyor.

Ohhhh, ne ala…

Adam köprünün başını tutmuş geçenden on, geçmeyenden yirmi akçe haraç alıyor ama ödemezsen, arabanı garaja koyup kilitlersen, kullanmazsan bir de üstüne faiz işletiyor.

Devlet de bunu seyrediyor.

Bir de ilk defa araç satın alanların trafik sigortasını ortalama 3.000 TL’ye yapıyorlar. Düşünün genç bir insan, ilk defa otomobil alıyor, muhtemelen ikinci el aldığı otomobilin fiyatı bilemedin taş çatlasa 10.000 lira, ver bakalım 3.000 lira trafik sigortası. Bunun adı sigorta değil, devlet eli ile soygundur.

Trafik Sigortası devlet eliyle holdinglere tanınan bir soygun imtiyazı halini almıştır, en kısa sürede buna dur denilmeli, yaptırmadığın sigortanın işleyen faizi garabetinden de derhal vazgeçilmelidir.

Yaptırmadığım sigorta poliçesinin faizi olur mu?

Belki arabayı kullanmıyorum, sana ne?

Sigortasız kullanırsam zaten yakalandığında eşek yüküyle cezası var…

Aynı garabet taşıt muayenesi için de geçerli, yaptırmadığın muayenenin faizi olur mu?Muayene istasyonu sahibi holdingler para basacak diye halkın sırtına binmenin alemi nedir?

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı temmuz ayı itibarı ile 20 milyon 643 bin 246. En düşük trafik sigorta poliçesinin ticari olmayan binek araçları için 550 lira en yükseğinin de 6.000 lira olduğunu varsayar ve ortalama poliçe bedelini 1.000 lira kabul edersek toplam 20.643.246.000 TL eder. Türk lirası ile bu paraları hesap etmek zor ve anlamsız olduğu için dolara çevirelim; eder 7 milyar dolar…

Peki, bu araçların nerdeyse yarısının ticari ve ağır tonajlı taşıt olduğunu düşünürsek?

O zaman senede toplam en az 15 milyar dolar civarında bir paradan bahsediyoruz demektir.

Yazı ile yazayım bir senede ortalama ONBEŞ MİLYAR DOLAR tutarında bir pazar, eksiği var fazlası yok!

Adamlar zarar ediyormuş…

Sanırsın ki trafiğe çıkan araçlar çarpışan otomobil, yollardaki 21 milyon araç hergün birbirine toslaya toslaya gidiyor.

Töğbe, töğbe…

Ulan tamam, bu ülkede;

Hak yok,

Adalet yok,

Hukuk yok,

Allah korkusu yok,

Din iman hiç yok,

Peki, şeref ve haysiyet de mi yok?

Çoluk çocuğunuzun yüzüne nasıl bakıyorsunuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
6 Yorum