Hortumu yurda bağladılar

Hortumu yurda bağladılar

Kredi Yurtlar Kurumu, yandaş şirketlerle protokol imzalarken kiraladığı binalarda yüksek kira ödemek için ya öğrenciden alınacak ücreti yükseltti yada kapasite gerçeğe aykırı bir şekilde fazla gösterildi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), 15 yıl kira garantili yurt yaptırmak için onlarca yandaş işadamıyla protokol imzaladı. Yapılan bu protokollerde yüksek kira ödeyebilmek için ya yurt kapasiteleri yüksek gösterildi, ya da öğrenciden alınacak ücretler artırıldı. Bu şirketlerden biri de Gaziantep’te bulunan Edacan Gayrimenkul.

KYK yurt yapmak amacıyla Edacan Gayrimenkul Şirketi’nin binasını kiraladı. Söz konusu binaya 4 ayda 3 milyon lira kira ödenmesine rağmen yurda öğrenci alınmadı. Devlet zarara sokuldu. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ise uygulamaya tepki gösterdi.

KAPASİTE YÜKSEK GÖSTERİLDİ
KYK tarafından ülke çapında öğrenci yurdu ihtiyacı sebebiyle yapılan bina kiralama işlemleri AKP’ye yakın işadamları için yeni rant kapısı oldu. KYK, öğrencilerin yurt ihtiyacı nedeniyle son altı ayda ihale yapmaksızın onlarca kiralama sözleşmesi imzaladı. Pazarlık usulüyle ön protokol yapılarak hazır veya inşaat halindeki binalar ile hiç inşaatına başlanmamış binalara 15 yıl kira garantisi verildi. Kira bedelleri ise binaların piyasa değerlerinin üzerinde belirlenerek devlet zarara sokuldu. Yönetmeliğe göre kiraya ödenecek üst limit, yurt kapasitesinin öğrenciden alınan ücretle çarpımının yüzde yetmişi olarak belirleniyor. Ancak KYK’nın kiraladığı binalarda yüksek kira ödemek için ya öğrenciden alınacak ücret yükseltildi veya kapasite gerçeğe aykırı bir şekilde fazla gösterildi. Böylece yurtlara piyasa değerinin üzerinde kira ödenmesi sağlandı. KYK’nın Gaziantep’te Edacan Gayrimenkul Limited Şirketinden kiraladığı bina da bunlardan biri. 5280 kişilik yurdun aylık kirası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı binasının eleştiriye sebep olan 765 bin liralık kirasından fazla. Üstelik yüksek kira ödenebilmesi için Gaziantep KYK Bölge Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda en yüksek yurt ücreti 183 TL iken, bu yurt için 210 TL olarak belirlendi. 6-7 binadan oluşan yurt konut tipinde olduğundan, ücreti yükselten en büyük kriter olan her odada, WC-banyo bulunması kriterine de uymadığı öğrenildi. Buna rağmen öğrenciden alınacak ücretin 210 TL olarak belirlenmesinin amacının sadece yandaş işadamına yüksek kira ödenmesi olduğu belirtiliyor.

3 MİLYON LİRA ÇÖPE GİTTİ
Skandal bununla da sınırlı kalmadı. Söz konusu yurda dört ayda 3 milyon kira ödenmesine ve ildeki barınma ihtiyacı had safhada olmasına rağmen yurda öğrenci alınmadı. Bu süre içinde devletin 3 milyon lirası boş yere ödenmiş oldu. Yurt için kaç ay daha öğrenci olmadan kira ödeneceği ise meçhul. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker Gaziantep’in bu tür uygulamalardan zarar gördüğünü belirterek şunları söyledi:

“Bu binalar ihale yapılmadan pazarlık usulü kiralanıyor. İldeki yurt ihtiyacı sebebiyle AKP’ye yakın isimlere böylece gelir sağlanıyor. KYK tarafından açılan yurtlar normal fiyata göre de pahalı. Bir de üniversitenin kampus alanında boş yer olmasına rağmen bu yurtlar şehir dışına ve ulaşım olmayan yerlere yapılıyor, böylece öğrenciye bir de ekstra yol masrafı çıkıyor.”

CHP’li Şeker, Gaziantep’in yurt sorununu meclis gündemine de taşıyarak konuyla ilgili soru önergesi verdi.

KARŞI ÇIKAN PERSONELE TASFİYE
Gaziantep’te yaşanan bir diğer skandal ise usulsüz kiralama işlemlerine karşı çıkan personelin tasfiye edildiği iddiası. Gaziantep KYK Bölge Müdür Vekili Nazım Durmuş’un bu nedenle görevden alınarak Ankara’ya geçici görevle çekildiği iddia ediliyor. Ayrıca kiralama işlerinden sorumlu İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığında da benzer tasfiyelerin gerçekleştiği belirtiliyor. Bakan Suat Kılıç döneminin İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Taceddin Tuncay’ın görevden alındıktan sonra açtığı davayı kazanmasına rağmen görevine başlatılmadığı ve kamuda örneğine pek rastlanmayacak şekilde Özel Kalem Müdürlüğü emrinde görevlendirildiği ifade ediliyor. Böylece kiralama işinin Bakan Akif Çağatay Kılıç ve Müsteşar Faruk Özçelik’in çok güvendiği bir ismin vekâleten yapmasının önünün açıldığı ileri sürülüyor. (TARAF)

MERAKLISINA
Gaziantep GÜNCEL haber portalı yazarlarından Murat Güreş
22 Aralık 2014 tarihli "Edecan İnşaat ve Kredi Kurtlar Kurumu" başlıklı yazısında
yaşanan gelişmeleri kaleme almış.

Yine aynı haber portalında konuyla ilgili olarak
1 Ocak 2015 tarihli 'Sözün bittiği yer' başlığıyla bir haber yer almış.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler