Hükümet, ikinci kez mağlup oldu

Hükümet, ikinci kez mağlup oldu

HSYK için Yargıtay’da yapılan seçimde sıfır çeken hükümetin adayları Danıştay’daki yarışı da kaybetti. Danıştay’da seçimi YARSAV üyesi Bayhan ile cemaate yakın olduğu belirtilen Işık kazandı...

HSYK üyelik seçimlerinde ikinci sandık Danıştay’da kuruldu. Bir sosyal demokrat, bir de cemaate yakın isim, HSYK asıl üyeliğine seçildi. Seçimlerde en çok oy sosyal demokrat eğilimli YARSAV üyesi Taci Bayhan’a çıktı. HSYK üyeliği için Yargıtay’da yapılan seçimde de muhalif adaylar başarı kazanmıştı. HSHükümetin desteklediği yakın Yargıda Birlik Platformu (YBP) Bayhan’ın kendi adayları olduğunu öne sürdü. Ancak Bayhan’a cemaatin de oy verdiği savunulurken YARSAV, “Bayhan her kesimden oy almıştır, tek başına YBP’nun adayı olduğu ve onların seçtirdiği iddiası doğru değil” değerlendirmesi yaptı.

İkinci üyelik cemaate yakın gösterilen Şaban Işık’ın oldu. Adaylardan HSYK Üyesi Ziya Özcan, aday Bayhan lehine adaylıktan çekıldı. Altı adayla girilen seçimlerde en yüksek oyu (78) alan 13. Daire Üyesi Taci Bayhan ile ikinci yüksek oyu (78) alan, Dava Daireleri Kurulu üyesi Şaban Işık HSYK’nın yeni asıl üyeleri oldu. Dünkü seçimlerle birlikte hükümet karşıtı cepheden HSYK asıl üyeliğine seçilenlerin sayısı 4’e yükseldi. Hükümet destekli YBP ise sadece şimdi Danıştay’da destek verdiği bir asıl üyeyi (Taci Bayhan) HSYK’ya seçtirebilmiş oldu.

YARGITAY’DA SIFIR
HSYK üyelikleri seçimlerinde ilk sandık 23 eylül’de Yargıtay’da kurulmuştu. Seçimlerde üç asıl üyeliği de muhalif listenin adayları kazanmış, başka ifadeyle asıl üyeliklerde hükümet ve onun destek verdiği YBP listesi sıfır çekmişi. YBP, üç yedek üyelikten de yalnızca üçüncü sıradaki üyeliği kazanabilmişti.

BİR MERKEZDEN
En yüksek oyu alarak HSYK asıl üyeliğine seçilen Taci Bayhan ise YARSAV üyeliğiyle ve sosyal demokrat kişiliğiyle tanınıyor. Dolayısıyla Bayhan’ın seçilmesi öncelikle Yargıçlar Sendikasının başarısı olarak görüldü. Ancak, hükümetin de desteklediği YBP, Bayhan’ın aslında kendi adayları olduğunu ve seçilmesini kendilerinin sağladığını savundu. Cemaatin de destek verdiği belirtilen Bayhan’la ilgili bu nedenle Danıştay’da “herkesin adayı kazandı” değerlendirmesi öne çıktı. Danıştay kontenjanından HSYK üyeliğine seçilen iki asıl üyeden Şaban Işık’ın YBP karşıtlarının oylarıyla seçildiği bilgisi genel kabul gördü. Işık, Danıştay’da cemaate yakın isimlerden biri olarak gösteriliyor.

EROĞAN'IN SÖZLERİ YSK'YA ŞİKAYET EDİLDİ
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın HSYK üyeliği seçimine ilişkin “Herhalde hükümetin de devletin başı olarak şahsımın da bu tabloya göre bir B plânı, C plânı olacaktır” sözlerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşıdı. Eminağaoğlu yaptığı başvuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyanlarının kabul edilebilir olmadığını, serbest seçim durumunu doğrudan ihlal ettiğini ve seçmenleri doğrudan yönlendirici nitelikte olduğunu bildirdi. Eminağaoğlu, HSYK seçim sürecine iktidar çevrelerince yeni müdahaleler ortaya çıktığını vurguladı.

YSK’DAN ADAYLARA ÖZGEÇMİŞ SANSÜRÜ
Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) kesin aday listelerinin kesinleştiği dün seçime ortak liste ile giren YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın desteklediği adaylara özgeçmiş sansürü geldi. Hürriyet.com.tr’nin haberine göre, YSK, bu adaylardan bazılarının özgeçmişlerini yeniden düzenlemelerini, seçim vaatlerini, sendika ve dernek yönetici veya üyeliklerine ilişkin bilgileri çıkarmalarını istedi.

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın desteklediği adaylardan Ankara 11. Aile Mahkemesi Hâkimi Mustafa Karadağ ve bazı YARSAV yöneticisi adaylar aranarak, özgeçmişlerini değiştirmeleri, seçim vaatleriyle, sendika dernek yöneticisi unvanlarını çıkarmaları istendi. Bu duruma tepki gösteren Hakim Karadağ, YSK’nın siteden tanıtım amaçlı özgeçmişlere müdahalesini ‘sansür’ olarak nitelendirdi. Karadağ özgeçmişini değiştirmeyeceğini belirterek, YBP lehine haksız rekabet ortamı yaratıldığını öne sürdü. (TARAF/ADNAN KESKİN/ ANKARA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler