Hüseyin Filize tercihi için 3 ay süre!

Hüseyin Filiz'e tercihi için 3 ay süre!

AK Parti Çankırı milletvekili Hüseyin Filiz zorlu bir dönemece giriyor.

TBMM'de 24. Dönem Çankırı milletvekili olarak görev yapan işadamı Hüseyin Filiz bugünlerde hayli sıkıntılı. Filiz'e sıkıntılı günler yaşatan ise yine görev yaptığı TBMM'de hazırlanan "Siyasi Etik" yasa taslağında yer alan maddeler. Hazırlanan yeni yasaya göre milletvekili Filiz, önümüzdeki 3 ay içerisinde kendisine ait şirketlerdeki hisselerini devretmek zorunda. Yani milletvekili Filiz pompacılık da dahil olmak üzere yönetim kurulu başkanı olarak yer aldığı şirketlerden ayrılmak zorunda!

TBMM gündeminde konuyla ilgili çalışmalar hızla sürerken AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz'in nasıl bir karar alacağını ise önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz...

İŞTE YENİ "SİYASİ ETİK" YASASINDA ÖNE ÇIKAN MADDELER
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in çağrısı üzerine TBMM’de AK Partili Köksal Toptan başkanlığında oluşturulan ve CHP’den Oktay Ekşi, MHP’den Sümer Oral ile BDP’den de Adil Kurt’un görev yaptığı Etik Komisyonu, “Siyasi Etik Yasa” taslağını tamamladı. 4 parti grubunun görüşüne açılan ve partilerden gelecek öneriler doğrultusunda son rötuşları yapılacak taslak, partilerin ortak teklifi olarak yasalaştırılmaya çalışılacak.
 
“Siyasi Etik” yasa taslağının satır başları şöyle:
 
ATANANLAR: Etik kurallara milletvekillerinin yanısıra dışarıdan atanan bakanlar da tabi olacak.
 
ÖZEL SEKTÖR: Vekiller kamu kurum ve kuruluşların bunların ortaklıklarında, kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların, meslek kuruluşlarının, sendikaların yönetim ve denetim kurullarında yer alamayacak. Özel sektörde herhangi bir görev alamayacak, ‘tacir veya esnaf’ sayılmayı gerektirecek bir faaliyetle bulunamayacak. Periyodik olarak köşe yazarlığı, yorumculuk yapamayacak. Vekiller uluslararası kuruluşlarda da idari, siyasi ve ücretli herhangi bir iş ya da görevi ancak Meclis’in karar alması halinde üstlenebilecek. Milletvekilleri, temsilcilik, hakemlik, komisyonculuk veya mali müşavirlik de yapamayacak.
 
MAL BİLDİRİMİ: Vekillerin yıllık tutarı halen yaklaşık 12 bin lira düzeyinde olan 1 aylık milletvekili ödenek ve yolluk tutarının on katına kadar olan ‘kira, faiz, tarımsal üretim ve menkul değer gelirleri’ ile yıllık tutarı 2 aylık ödenek yolluk tutarı yani 24 bin liraya kadar olan toplantıya katılma, konuşma yapma, makale yayımlama gibi faaliyetler için aldıkları telif ücretleri TBMM Başkanlığı’na beyan edilecek gelirler arasında yer almayacak.
 
HEDİYE SINIRI: Teklif taslağında vekillerin değeri bir aylık ödenek ve yolluklarının tutarı yani 12 bin lirayı aşan hediyeleri kabul edemeyecekleri hükme bağlanırken bu hükmün yanına “değişecek” notu düşülmesi dikkat çekti. Kamuoyunun tepkisine bağlı olarak bu tutarın daha aşağıya çekilebileceği belirtiliyor.
 
ETİK KURUL: TBMM’de her yasama dönemi başında partilerin önereceği ve Genel Kurul’da seçilecek üyelerin görev yapacağı tüm partilerin eşit oranda temsil edildği bir Etik Kurul oluşturulacak. kurul resen ya da şikayet üzerine harekete geçebilecek.
 
VATANDAŞ ŞİKAYETİ: Etik Kurul’a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancı kişiler de şikayet başvurusu yapabilecek. İsimsiz ve iddiaya ilişkin somut delil içermeyen başvurular dikkate alınmayacak. Hakkında şikayet bulunan ya da kurulun hakkında resen harekete geçtiği milletvekiline savunma çağrısı yapılacak. 10 gün içinde savunma yapmayan milletvekili bu hakkından vazgeçmiş sayılacak.
 
CEZALAR: Siyasi etik ilkelerine uymayan milletvekili önce uyarılacak tavrını değiştirmezse kınanacak. Kınama cezasına rağmen tutumunu değiştirmeyen milletvekilinin TBMM’yi temsil edecek heyetlerde görev alma hakkı, durumunu düzeltene kadar askıya alınabilecek.
 
VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEBİLECEK: Milletvekilliği ile bağdaşmayan hizmet ve görevini uyarılara rağmen sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin üyeliği, 276 “kabul” oyu aranacak oylama ile Genel Kurul tarafından düşürülebilecek.
 
TEŞHİR EDİLECEK: Etik Kurul uyguladığı yaptırımlara ilişkin kamuoyunu bilgilendirecek böylece etik kurallara aykırı davranan milletvekilleri kamuoyuna teşhir edilmiş olacak. Etik Kurul’un aldığı kararlara karşı ilgili milletvekili kararın kendisine tebliğinden itibaren 10 gün içinde itiraz başvurusu yapabilecek. Kurul yapılan itirazı en geç 2 ay içinde görüşerek karara bağlayacak. İtiraz üzerine kurulun verdiği kararlar kesin olacak.
 
3 AY SÜRE: Düzenleme ile yasaklanan görevleri üstlenmiş bulunan milletvekillerine durumlarını kanuna uygun hale getirmeleri için 3 ay süre tanınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler