İbad Hüseynov, Rusya ile Türkiye arasında arabuluculuk öneriyor

İbad Hüseynov, Rusya ile Türkiye arasında arabuluculuk öneriyor

Azerbaycan'ın efsane istihbaratçısı, 'Azerbaycan Bayrağı' madalyalı İbad Hüseynov, 14 Haziran'da Moskova'da bir etkinliğe katıldı ve...

Azerbaycan’ın efsane istihbaratçısı, Azerbaycan Bayrağı madalyasının sahibi İbad Hüseynov, 14 Haziran tarihinde Moskova’da “Azerbaycan-Slav Gençler Derneği”, “Addım” toplumsal gençler harekatı ve “Kafkasya Tarih Araştırmaları Merkezi”nin girişimi ve organizasyonu ile düzenlenen etkinliğe katıldı. 

Etkinliğe Azerbaycan ve Rusya diplomatlarının yanı sıra, birçok sanatçı, her iki toplumun önde gelenleri ve Azerbaycan kökenli gençler katıldı. 

Program, İbad Hüseynov’un mücadele yolunu konu edinen belgesel filmin gösterimi ile başladı. Daha sonra Rusya Devlet Dumasının (parlamento) üyesi Maksim Şingarkin konuşma yaparak, Azerbaycan ve Rus halklarının asırlardan süregelen dostluğundan ve karşılıklı ilişkilerinin tüm alanlarda geliştirilmesinin gerekliliğinden bahsetti. Şingarkin, Haydar Aliyev’in SSCB tarihinde ve bağımsız Azerbaycan devletinin kurulmasında eşsiz hizmetlerine değindi. O, ülkelerimiz arasında ilişkilerin gelişmesi yolunda gerçekleşdirilen söz konusu program için Moskova’dakı Azerbaycan diasporuna ve bizzat İbad Hüseynov’a teşekkür etti. 

Ermenistan-Azerbaycan savaşı ile Ermeni terörizmi konusunda konuşma yapan tarih ve hukuk bilimleri uzmanı Oleg Kuznetsov, terorizme karşı mücadeleye İbad Hüseynov’un yaptığı katkılardan bahsetti. Kuznetsov ayrıca, İbad Hüseynov’un mücadele yolunun ve günümüzdeki faaliyetinin, kamuoyu tarafından büyük ilgi gördüğünü, bunun da herkese örnek olabileceğini belirtti. Etkinlikte, Kafkasya Tarih Araştırmaları Merkezi’nin Başkanı, Azerbaycan Bilimler Akademisi, Hukuk ve İnsan Hakları Enstitüsü’nün baş araştırmacısı Rizvan Hüseynov da, Ermeni milliyetçiliğine karşı mücadelede İbad Hüseynov’un rolünden söz etti. 

İbad Hüseynov, son zamanlarda gerilimlerin yaşandığı Rus-Türk ilişkileri ve iki ülke arasındaki mevcut durumla ilgili yaptığı konuşmasında aşağıdaki ifadelere yer verdi: “Rusya’yla Türkiye arasında esen soğuk rüzgârlara rağmen, bu ülkelerin halkları eski hoşgörünün geri dönmesini istiyor. İki büyük ülke arasındakı tüm alanları kapsayan işbirliğinin, eskisinden daha da güçlü temellere dayanarak yeniden yapılandırılacağı kuşkusuzdur. Herkesin bildiği üzere, Azeribaycan Türkiye’nin stratejik ortağıdır. Bizim halklarımız aynı etnik ve manevi köklere sahipler. Aynı zamanda, kuzey komşumuz olan büyük Rusya devleti, halkımızın tarihi ve medeni hayatında hiç bir zaman silinmeyecek izler bırakmış. Ben Azerbaycan vatandaşı olarak, Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşılmazlıkların kısa sürede çözümlenmesini çok isterdim. Bunun böyle olacağına zerre kadar da olsun şübhem yok. Rusya ile Türkiye arasında son dönemler yaşanan bu krizin, iki ülke arasındaki, işbirliğinin Avrasya politikasında ciddi bir etkene dönüşeceğinden korkan Batı’nın bazı siyasi çevrelerinin çıkarına uygun olduğu görülmektedir. 14 Nisan 2016’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vatandaşların sorularını canlı bağlantıda yanıtladığı geleneksel yıllık toplantıda, şöyle demişti: 'Biz Türkiyeyi dost ülke, Türk halkını ise kendimize dost olarak biliyoruz.' Bu ifadeler, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin yalnız siyasi boyutunu sergiliyor. Bunun iki halk arasında var olan yakın ilişkilerle kesinlikle ilgisi yok”.

İbad Hüseynov, iki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde Rusya’da ve Türkiye’de toplumun ileri gelenleri arasındaki diyaloğun oluşmasında elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Söz konusu öneri, Rusyalı katılımcılar tarafından büyük ilgi ile karşılandı. 

İbad Hüseynov, Azerbaycan ve Rusya kamuoyuna çağrı yaparak, Nisan ayında Karabağ’da çıkan savaştan bahsederek “Dağlık Karabağ’ın resmi olarak Azerbaycan’ın bir parçası olduğu ve Azerbaycan’ın kendi toprak bütünlüğünü savunma hakkının olduğu, dünya birliği tarafından bir kez daha teyit edildi. Nisan savaşı, Ermeni tarafının işgal ettiği topraklardan çıkmayacağı takdirde, Azerbaycan ordusunun bunu savaş yolu ile temin edebilme iktidarında olduğunu bir daha kanıtlamış oldu. Fakat Azerbaycan, savaş çıkmasını ve kan dökülmesinin istemediğinden, Ermeni tarafının Nisan savaşının sonuçlarını göz önünde bulundurarak görüşmeler masasına oturacağını umuyoruz." dedi.

ibad-huseynov-resim-06.jpg

İBAD HÜSEYNOV HAKKINDA KISA BİLGİLENDİRME 
Birinci Karabağ Savaşı sürecinde, Azerbaycanlı istihbaratçı, Azerbaycan Bayrağı madalyasının sahibi İbad Hüseynov, hayat ve savaş yolu ile uzun zamandır kamuoyunun takibinde. İbad Hüseynov, yüksek rütbeli resmi görevli Ermeni subaylarının ve militanlarının ölümü ile sonuçlanan bir çok operasyon gerçekleştirdi.

İbad Hüseynov ve onun yanında bir araya gelen Karabağ savaşı gazileri, vatanseverlik ruhunun daha da geliştirilmesi ve Ermenistan-Azerbaycan savaşı gerçeklerini uluslararası kamuoyuna duyurma yönünde düzenlenen projeleri devam ettiriyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler