İhale ile ilgili iddialar vahim

İhale ile ilgili iddialar vahim

Başkan İrfan Dinç'in "18 ayda 18 proje"sinden biri olan belediye binası onarım ve tadilat işi ihalesi ile ilgili iddialar ciddi önem taşımakta.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'in "18 ayda 18 proje"sinden 16'ncı sıradaki Belediye binası dış cephe restorasyon işi yarın ihale edilecek.

Yaklaşık 1.5 milyon tl tahmini bütçe ile gerçekleşecek ihale yarın (12 Nisan 2012 Perşembe) Belediye Encümen Salonunda yapılacak. Yapıldığı 1989 yılından bu yana herhangi bir bakım ve onarım çalışması yapılmayan mevcut belediye binasında ihale sonrası yapılacak işler arasında;

-   Dış cephe EPS malzeme ile kaplanacak
-   Çatı tamiratı yapılacak
-   Doğalgaz dönüşümü gerçekleştirilecek
-   3 adet asansör yenilenecek
-   Doğramalar değiştirilecek
 
Hatırlanacağı gibi Belediye Başkanı İrfan Dinç, Belediyenin mali imkanlarının bu ve diğer projeler için yeterli olmadığı gerekçesiyle, Mart 2012 toplantısında Belediye Meclisinden İller Bankası'ndan yaklaşık 8 milyon tl borçlanma yetkisi almıştı.
 
 
İHALE İLE İLGİLİ CİDDİ İDDİALAR MEVCUT
Çankırı Belediyesi'nin 12.04.2012 tarihinde ihalesini yapacağı Çankırı Belediyesi Hizmet Binası Onarımı Yapım İşi ile ilgili bazı iddialar da gündemde. Sözcü18 Haber Merkezi'ne ulaşan bilgilere göre hazırlanan ihale şartnamesinin "adrese teslim" mahiyetinde olduğu iddia ediliyor.
 
İhale şartnamesinde yer alan pencere doğramaları için her renkte (CRP takviyeli) plastik doğrama imalatı yapılması ve yerine konulması (PVC hammaddesi kurşun ihtiva etmeyen) imalatı yapılacağı belirtilmekte. Yarınki ihaleye iki firmanın katılacağını belirten ve ihalenin "adrese teslim" olduğunu ancak isminin açıklanmasını istemeyen iddia sahibi; "Bahsedilen imalat sadece ADOPEN tarafından üretilen patentli bir ürünün kullanılmasını talep etmekte. Kamu İhale Kanunu Madde 12’de 'İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.
 
İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
 
Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.' denilmekte. Bu konu ile ilgili istekli firmalarca verilen şikayet dilekçeleri de olmasına rağmen ısrarla ihaleyi yapmak için tutumunu sürdürmektedir. İstekli firmalarca Kamu İhale Kurumu’na yapılacak itirazlar ile ihale iptal edilir ise belediyenin ihale ilanı için harcamış olduğu boşa giden paralarının mesuliyetini kim üzerine alacaktır? 
       
Belediyenin bu husustaki ısrarı nedendir? Çankırı ilinde onlarca farklı firmanın PVC ürünleri bayii olmasına rağmen neden sadece sözü edilen markaya ait patentli ürün kullanımını içeren bir ihale yapılmaktadır?" deniliyor. 
 
BELEDİYE YETKİLİLERİ İHALE ŞARTNAMESİ İLE İLGİLİ
ŞİKAYETLERİ DİKKATE ALMADI
 
Yarın yapılacak ihale ile ilgili olarak yapılan yanlışlığı ve usulsüzlükleri dile getiren ve isminin açıklanmasını istemeyen işveren Sözcü18 Haber Merkezi'ne verdiği bilgide; "Kamu İhale Kanununa göre patentli ürün açık ihalelerde belirtilemez. Patentli ürünler, o ürünsüz başka bir çözüm yok ise istisnai ihaleler kapsamında firmadan pazarlık ile alınır...  Ama bu CRP ürününe alternatif onlarca ürün var... CRP'yi tercih etmek adrese teslim iş yapmaktır... İlgili kanuna ve firmaların aynı olduğuna ve ürünün patentli olduğuna internetten basit işlemler ile ulaşabiliyorken, onlarca telefon ve şikayet dilekçeleri ile uyarılmalarına rağmen kanunu hiçe sayan bu idare sözde şeffaf ihalesi ile bakalım kime adres teslimi yapacak.. ihale öncesinde basit bir zeyilname ile düzeltilebilecek bir işlem konusunda bu kadar direnmek neyin korkusudur? Bu iş kime söz verilmiştir? Tüm bunlar elbet cevap bulacaktır..  Yetim malını birilerine servis edenler mutlaka hesabını verecektir. Bu işin peşini bırakmayacağım." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler