İki BDP'li vekile tahliye

İki BDP'li vekile tahliye

KCK davasında tutuklu yargılanan BDP Milletvekileri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın tahliyesine karar verildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın tahliyesine karar verdi.

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 tutuklu milletvekilinin avukatları aracılığıyla 31 Aralık'ta Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesi, BDP milletvekilleri Yıldırım ve Ayhan'ın tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme haklarının ihlali edildiği iddiasıyla yaptıkları başvuruları haklı bulması ve iki milletvekiline 3'er bin lira manevi tazminat ödenmesine karar vermesi üzerine avukatlarınca başvuru yapılan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Ayhan ve Yıldırım'ın tahliye talebini görüştü.
      
Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirme sonucu 5 Ekim 2010'dan bu yana "silahlı terör örgütüne üye olduğu" gerekçesiyle yargılanan ve hakkında "Terör örgütü üyesi olduğu" gerekçesi ile yargılanan Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu Milletvekili Ayhan ve 15 Şubat 2010 yılından bu yana hakkında "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılanan Mardin E tipi Cezaevinde tutuklu Milletvekili Yıldırım'ın oy birliği ile tahliyesine karar vererek, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı dikkate alınarak başka suçtan tutuklu veya hükümlü olmadıkları takdirde derhal salıverilmeleri için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını kararlaştırdı. 

GARDİYANDAN ÖĞRENDİ
Diyarbakır'da yargılandıkları mahkemenin İbrahim Ayhan ile birlikte tahliye kararı verdiği BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, kararı eşi ve çocuklarıyla açık görüş yaptığı sırada infaz koruma memurundan öğrendi.

Hakkında tahliye kararı verilen BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ı bugün bulunduğu Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde eşi Mardin Tabip Odası Başkanı Kamiran Yıldırım, çocuklarıyla birlikte açık görüşte ziyaret etti. Ziyaretinden ardından cezaevinden çıkan Kamiran Yıldırım, eşiyle birlikte açık görüşteyken tahliye kararını öğrendiklerini belirterek, "Az önce içerdeyken kendisi ile açık görüş yapıyorduk. Kendisi ile açık görüş yaparken gardiyan arkadaşlar haber verdi. Alt yazı geçti diye. Mahkeme nihayet tahliye kararı verdi. İçerdeydik arkadaşları ile beraber bir buruk sevinç yaşadık. Arkada bıraktıkları vardı. Bir de çocuklar da oradaydı. Sarmaş-dolaş olduk. Hepimizi mutlu eden bir şey. Gecikmiş bir adalet olarak hepimiz sevinçliyiz" dedi.

İBRAHİM AYHAN'IN TAHLİYESİNDE BAYDEMİR DE BULUNDU
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yaptığı kısa açıklamada 2009 yılından bu yana binlerce legal siyasetçinin hukuk dışı yöntemlerle özgürlüklerinden alıkonulduğunu söyledi. Uzun ve çetrefilli bir sürecin ardından iki milletvekilinin özgürlüklerine kavuşmasının sevincini yaşadıklarını belirten Baydemir, “Şu anda milletvekilimizin babası da burada, öncelikle ona göz aydınlığı diliyorum. Urfa halkına ve Mardin halkına gözaydınlığı diliyorum” dedi. Demokrasi, barış ve onurlu birlikte bir yaşam için çarpan bütün Türkiyeli ve Kürdistanlı yüreklere de gözaydınlığı dileyen Baydemir, tahliyelerin tüm siyasi siyasi tutukluları kapsaması gerektiğini söyledi. Baydemir, “Umut ediyorum ki bu tahliyeler, vekillerimizin özgürlüklerine kavuşması aydınlığa ve barışa giden yolun yapı taşları olur. O yolu güçlendirir, kuvvetlendirir. Umut ediyorum ki kalıcı barışa, özgürlüğe ve birlikte yaşama katkı sunar” diye konuştu.

Cezaevi kapısından alkış ve zılgıtlarla çıkan milletvekili İbrahim Ayhan da, Kürt demokratik siyasi mücadelesi yürütenlere yönelik tasfiye ve teslim alma operasyonları sonucunda zindanlarda tutulduklarını söyledi. Ayhan, bunun temel nedeninin Kürt sorununa yaklaşımdaki “inkar, imha ve ret siyaseti” olduğunu vurgulayarak, sembolik olarak tahliye edilmelerinin yeterli olmadığını içerideki bütün arkadaşlarının özgürlüğüne kavuşması gerektiğini vurguladı.

bdp-vekil-cezaevindencikiyor-ayhan-sozcu-resim-011.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler