Ilgaz'ın pirinci 'sarı kılçık' üreticinin elinde kaldı!

Ilgaz'ın pirinci 'sarı kılçık' üreticinin elinde kaldı!

Ilgaz’da Devres çayı üzerinde bulunan Sarmaşık, Çeltikbaşı, Yerkuyu ve Yuvasaray köylerinde yapılan çeltik üretiminde bu sene görülen verim artışı düşük fiyat karşısında çiftçiyi memnun etmedi.

Bölgeye has 'sarı kılçık' tabir edilen çeltik üretimi yapan Ilgazlı çiftçiler ürettikleri çeltikleri Tosya’ya götürmek zorunda bırakılmaktan şikayetçiler. Çeltik üreticileri Belediyenin kendilerine ilçe merkezinde yer tahsis etmelerini isterken, çeltik fiyatlarından ve de satış yapamamaktan şikayetçiler.

Çeltik üreticilerinden Ilgaz Yerkuyu köyü Muhtarı Yusuf Söylemez Ekim ayında başlayan çeltik hasadının büyük ölçüde tamamlandığını belirterek; "Pirinç fiyatı geçen senekine göre düşük. Pirincimiz çok güzel olmasına rağmen belirli bir fiyatı yok. Gübre ve ilaç pahalı pirinç fiyatları buna rağmen düşük. Geçen sene yüzde 50 olan verim, bu sene yüzde 60 civarında. Bu sene verim daha güzel ancak geçen sene kilosunu 7-7,5 liraya satıyorduk bu sene satamıyoruz” dedi.

"ILGAZLI ÇELTİK ÜRETİCİMİZ ZOR ŞARTLARDA EKİME DEVAM EDİYOR"
Çeltik tarlalarında incelemelerde bulunan Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır; "Ilgaz’da 4 köyde 2 bin 100 dönüm alanda sarı kılçık çeltik üretimi yapılmakta. Gübre, ilaç, mazot gibi girdi fiyatlarının yüksek olması her zaman olduğu gibi üreticimizin en öncelikli sorunları. Buna rağmen Ilgazlı çeltik üreticimiz tarlasını zor şartlarda ekmeye devam ediyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler