İlker Karataş: ORA AVM, Çin'in Truva atı oluyor

İlker Karataş: ORA AVM, Çin'in Truva atı oluyor

OTİAD Başkanı İlker Karataş, tekstil pazarında oluşan yeni tehlikeye işaret etti.

ORA AVM'nin önümüzdeki yıldan itibaren Çinli tekstilcilerin Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat üssü olacağı ortaya çıktı. Ziraat Bankası'nın 260 milyon euroluk alacağı uğruna 18.7 milyar dolarlık tekstil ihracatını Çinli rakiplerine kaptırma riski, sektörü harekete geçirdi. OTİAD Başkanı İlker Karataş, Bayrampaşa’da bulunan ORA AVM’ye talip olan bir Körfez fonunun, burayı Çinliler'e kiralamayı planladığı ile ilgili basında çıkan haberlere dikkat çekerek, bunun başta tekstil ve hazır giyim sektörü olmak üzere, Türkiye ekonomisine büyük zarar vereceğini söyledi. 

STRATEJİK HATA OLUR 
Konuyla ilgili olarak çeşitli meslek örgütleri ile fikir alışverişinde bulunduktan sonra bir basın açıklaması yapan Başkan Karataş şunları söyledi:

“ORA İstanbul Gayrimenkul tarafından 2011 yılında Bayrampaşa’da hayata geçirilen ve bir süre önce iflası istenen ORA AVM’ye bir Körfez fonunun talip olduğu; bu fonun da alışveriş merkezini Çinliler'e kiralamayı planladığı bilgisi basında yer almıştır. Osmanbey’de faaliyet gösteren yaklaşık 800 firmayı temsil eden Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) olarak, Ziraat Bankası’nın ORA AVM için verdiği 270 milyon Euro’luk krediyi kurtarmak için aranan çözüm yollarından biri olarak gündeme gelen bu yöntemin, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün gelecek planları ile örtüşmeyen stratejik bir hata içerdiğini düşünüyoruz. 

TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK ZARAR VERİR 
ORA AVM’nin Çinlilere kiralanması, küresel pazarlarda rekabet edebilmek için sürekli kollayıp, yeni yöntemler geliştirmemiz gereken Çinli firmalara, kendi pazarımızın anahtarını ellerimizle teslim etmek anlamına gelmektedir. Açılacak bu kapının, girdikleri pazarlarda agresif rekabetçi tutumlarıyla hızla yayılan Çinli firmaları kısa sürede kendine çekeceği düşünülürse, bunun orta ve uzun vadede reel sektöre, yani Türkiye ekonomisine vereceği zararın Ziraat Bankası’nın kurtarılmayı bekleyen 270 milyon Euro’luk kredisinden çok daha fazla olacağı görülüyor. Dolayısı ile başta Ziraat Bankası ve ORA İstanbul Gayrimenkul olmak üzere tüm tarafların ORA AVM ile ilgili alınacak kararlarda bunları da dikkate alarak hareket edeceğine, ilgili meslek örgütlerinin fikirlerinden istifade edecek hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler