İlker Tuncayın kimliğini kullanan gizli tanık

İlker Tuncay'ın kimliğini kullanan 'gizli tanık'

Bir 'gizli tanık' rezaleti daha...

Ergenekon, Zirve Yayınevi cinayetleri soruşturmalarında, “gizli tanık” sıfatıyla sansasyonel ifadeler veren, “Deniz Uygar” kod adlı İlker Çınar’ın, gerçek nüfus ve ikamet bilgilerine ulaşılması amacıyla yapılan yazışmalar ortalığı karıştırdı.
 
9’uncu Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın öldürülmesi davasına bakan Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, “267...82” TC kimlik numaralı İlker Çınar’ın adresinin tespitini istedi. Emniyet, “Bu TC no’su, İlker Çınar’a değil İlker Tuncay’a aittir” yanıtını verdi. TC numarasının sahibi olan eski bakanlardan İlker Tuncay ise olayın ortaya çıkması üzerine yaklaşık 8 ay önce kimliğini kaybetmiş olduğunu söyledi. Karışıklığın teknik bir hatadan kaynaklandığı iddia edilse de konunun Özal davasının 9 Aralık Pazartesi günü yapılacak duruşmasında açıklığa kavuşması bekleniyor. 
 
BEYANIYLA DAVA AÇILDI
İlker Çınar, Malatya Cumhuriyet Savcılığı’nda 4 Şubat 2012’de verdiği ifadede Levent Ersöz ve ekibinin Turgut Özal’ı zehirleterek öldürdüklerini iddia etmişti. Özal soruşturmasını yürüten savcı, bu beyana da yer veren bir iddianame hazırladı ve Levent Ersöz hakkında "ağırlaştırılmış ömür boyu hapis" cezası istemiyle dava açıldı. Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, bu süreçte deşifre olan gizli tanık Çınar’ın, mahkemede ifade vermesi için işlem başlattı. Çınar’ın adres beyanı dikkate alınarak Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazıldı. Ancak Tarsus Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi, verilen adreste bu isimde bir şahsın yaşamadığını belirterek, talimat yazısını iade etti. Bunun üzerine Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İlker Çınar’ın adresinin tespiti için Tarsus Emniyet Müdürlüğü’ne 18 Eylül 2013 tarihinde bir talimat yazısı gönderdi.
 
Tarsus Emniyet Müdürlüğü’nden gelen 4 Ekim 2013 tarihli cevap yazısında, “Bahse konu T.C. Numarası ve kimlik bilgileri bildirilen İlker Çınar isimli kişinin yapılan T.C. Kimlik No ile POL-NET kimlik paylaşım adres sorgu sisteminde yapılan sorgulamasında kişinin 'İlker Tuncay olduğu, bu kişinin U...sok. No. Ankara’ adresinde ikamet ettiği tespit edilmiştir” denildi. Emniyet’in yazısında, “Talimat evrakında adı geçen İlker Çınar ismi ile ilgili polis sorumluluk alanımızda yapılan araştırmalar neticesinde adı geçen şahsa ait herhangi bir açık adrese ulaşılamamıştır” bilgisi de yer aldı. 
 
25 Mayıs 2012’de Malatya’da ifade veren Çınar’ın, TC kimlik numarasını “485.....78” olarak verirken, adresini de “Ergenekon Mah. .... sokak no... Tarsus” olarak beyan ettiği öğrenildi. 
 
Ankara’daki adrese gittiğimizde, burada ANAP döneminin bakanlarından İlker Tuncay’ın oturduğunu belirledik. Antalya’da tatilde olan Tuncay’a telefonla ulaştık. Tuncay, nüfus cüzdanını 7-8 ay önce kaybettiğini, gizli tanık olduğu belirtilen kişiyi tanımadığını, olaylarla bir ilgisi olmadığını söyledi. Levent Ersöz’ün avukatı Hulusi Coşkun, “Gizli tanık sahte tanık mıdır? Başkasına ait kimlikle mi ifade vermiştir” diyerek, konunun aydınlığa kavuşması için mahkeme kalemine gitti. 
 
DELİL KABUL EDİLMEMELİ
Coşkun, görevlilerden, “Yazışmalarda teknik bir yanlışlık yapılmış olabilir” yanıtını aldı. Coşkun, Hürriyet’e, “Müvekkilim, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Gizli tanık ciddiye alınarak dava açıldıysa öncelikle mahkemenin bu şahsın gerçek kimliği konusunda kesin bilgiye sahip olması gerekir. Mahkeme kalemi, teknik bir hata yapıldığını söylüyor. Bunun açıklığa çıkması için 9 Aralık’ta mahkemede talepte bulunacağım. Bu kadar ciddi, cumhurbaşkanı eşinin iffetsizlik iddiasına yol açan, bir generalin onurunu konu eden davalar daha ciddi görülmelidir. Gizli tanık, bu olayda olduğu gibi kimliklerle, adaleti saptırmaktan başka iş görmüyorlar. Düzgün yargılama için gizli tanık beyanlarının delil kabul edilmesinden vazgeçilmelidir” dedi. 
 
SANSASYONEL İFADELER
İlker Çınar, ifadelerinde Türkiye Ulusal Strateji ve Harekat Dairesi’nin (TUSHAD), Ergenekon örgütünün silahlı kanadı olduğunu, suikaste kurban giden savcı Doğan Öz cinayeti ile Zirve Yayınevi, Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin bu yapı tarafından gerçekleştirildiğini, Turgut Özal’ın da Levent Ersöz ve ekibi tarafından zehirlenerek öldürüldüğünü öne sürmüştü. (Hürriyet - Nurettin Kurt)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler