İndirim kuponundan 14 milyar dolara!

İndirim kuponundan 14 milyar dolara!

Google, Groupon adlı siteyi kuran Mason’a 3 ay önce 6 milyar dolar teklif etti, o reddetti, sonra...

Google, 2006 yılında küçük bir ofis tutup indirim kuponu dağıtan Groupon adlı siteyi kuran genç girişimci Andrew Mason’a 3 ay önce 6 milyar dolar teklif etti. Teklifi reddeden Mason’ın şirketinin değiri 14 milyar dolara yükseldi!

Amerikalı Andrew Mason, Chicago Üniversitesi’nde müzik eğitimi aldı. Ancak mezun olduktan sonra bilgisayar yeteneklerinin bir orkestrada şeflik yapmaktan daha iyi olduğuna karar vererek, web tasarımına başladı. Patronu Eric Lefkofsky, genç bilgisayar dahisinden 2006 yılında 1 milyon dolar bütçeyle “Point” isimli dünya üzerindeki protestolar ve yürüyüşler için bir sosyal aktivist sitesi kurmasını istedi. İki yıl boyunca bu siteyi yöneten Mason, Facebook Myspace gibi sosyal paylaşım sitelerinde insanların bir şeyler satmaya çalıştığını fark etti. Bu ürünler piyasadan daha ucuz hem de insanların taleplerini karşılıyordu. Aklına çok basir bir fikir geldi. Kendi işini kurmak için 2008 yılında işinden ayrıldı. Bir ofis tuttu. Google gibi çalışanların kendilerini rahat hissedeceği bir ofis dizayn etti.

Astronomik teklifi reddetti

Daha sonra bir kaç kişiyi işe aldı. Çalışanları bile indirim kuponu satan bir sitenin işe yaramayacağını düşünüyordu. Ancak Groupon ismini verdiği site internet reklam dünyasında devrim yarattı. Tek bir kentte başlayan ve yerel üreticilerin indirim kuponlarıyla hizmet veren site kısa bir zaman içinde tüm Amerika ve hatta tüm dünyaya yayıldı. Sistem çok basitti. Türkiye’de benzerleri bulunan sitede ürünler en az yüzde 50 iskonto ile satılıyordu. Bu alandaki ışığı gören Google, Mason’a geçen Aralık ayında astronomik bir teklifte bulundu. Google, Mason’un şirketine tam 6 milyar dolar teklif etti. 30 yaşındaki Mason bu teklifi reddetti. Google, Mason’un sitesine rakip olarak “Google offers” hizmetini başlattı.

“21’inci yüzyılın internet reklam stratejisini çözen adam” olarak nitelendirilen Mason, başarıyla birlikte Forbes dergisine kapak oldu. Amerikan finans çevrelerine göre 35 ülkede benzer fikirli sitelerin faaliyet gösterdiği Groupon’un şubat ayı piyasa değerinin tam 14 milyar dolar. Şimdi her ay 150-200 kadar kişiyi çalışanlarına ekleyen Mason, yakın bir zamanda sitenin yeni bir versiyonu olan Groupon 2.0’ı piyasaya süreceğini belirtiliyor. Mason’a göre bu site tamamen yerel pazarlara yönelik bir strateji izleleyecek.

Mason, yeni fikri hakkında, “Örneğin bir kende seyaht ettiniz. Yerel bir ürün almak istiyorsunuz ama aynı zamanda daha az para vermek istiyorsunuz. İşte yeni geliştirdiğimiz algoritmik isstem sizin ne istediğinizi ve ne kadara istediğini bilecek” diye konuştu.

1.8 milyar dolar ABD’lilere 2 yıl içinde tasarruf ettirdiği para

500 Dünya genelinde sitenin taklitlerinin sayısı
 
35  Groupon gibi indirim kuponu hizmeti sunan ülke sayısı
2008 yılında sadece California’da hizmet veriyordu şimdi ABD’de 160 kentte operasyonu var.
 
6 milyar dolar Google’ın geçen aralık ayında siteye verdiği teklif
 
14 milyar dolar Groupon’un şimdiki piyasa değeri
 
800 milyon dolar Groupon’un 2010 cirosu (Kaynak: gazetevatan.com)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler