İnternetime dokunma dünya basınında

'İnternetime dokunma' dünya basınında

İnternete getirilecek filtre uygulamasına karşı yapılan geniş katılımlı protesto gösterileri basında geniş yer buldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca hazırlanan ve 22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan 'internet filtresi' sistemi dün 31 şehirde yapılan protesto yürüyüşleriyle kınandı. İfade ve iletişim özgürlüğüne vurgu yapılan gösteriler, Türk basınında olduğu kadar dünya basınında kendine yer buldu.

DIŞ BASINDA İNTERNETİME DOKUNMA

Dış basında eylemlerle ilgili verilen haberlerde de kamuoyunun BTK'nin açıklamalarıyla tatmin olmadığı belirtildi.

New York Times gazetesi, internet filtrelerinin Türkiye genelinde protestoları tetiklediğini duyurdu. Gazete "Türkiye genelinde 30'dan fazla şehirde binlerce kişi, dün sokaklara dökülerek, karşıtlarının sansür olarak nitelendirdiği yeni internet filtreleme sistemlerini protesto etti" ifadelerini kullandı. Haberde "Yes we ban!" gibi sloganlardan da örnekler verildi.

CNN televizyonu Türkçe ve İngilizce "İnternetime dokunma" ve "Korunmaya ihtiyacımız yok" pankartları taşıyan göstericilerin internet sansürüne karşı sloganlar attığını aktardı. Haberde "BTK, uygulamanın çocukları internetteki ahlaksız içerikten korumak amacıyla gündeme getirildiğini ifade ederken, kararı eleştirenler filtreleme sisteminin nasıl işleyeceğinin bilinmediği" belirtildi.

Kanal, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bu ay başında yayımladığı "İnternet Düşmanları 2011" raporunda Türkiye'nin "izlemedeki ülkeler" listesine alındığını, engellenen 7 binden fazla sitenin birçoğu için mahkeme kararı bile olmadığını hatırlattı.

Wall Street Journal gazetesiyse "Yes We Ban!" sloganını aktardığı haberinde "binlerce Türk'ün Facebook üzerinden örgütlenerek 40'tan fazla şehirde bir araya gelip devletin internet sansürü uygulamasını protesto ettiğini yazdı. Haberde "Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House'un raporuna göre Temmuz 2010 itibarıyla Türkiye'de 5 bin internet sitesi engelliydi ve o günden bu yana bu rakamda artış oldu" denildi.

TÜRKİYE BASINI GENİŞ YER VERDİ

Hürriyet gazetesi onbinlerin yürüdüğü eylemi "Binlerce kişi sokakta: İnternetime dokunma' başlığıyla verdi. Haberde gösteriyi izleyen muhabirlerin izlenimleri aktarıldı, Taksim Meydanı'nın 'tarihi günlerinden birini yaşadığı' vurgulandı. Eyleme katılanların yaş grubu 15-35 olarak verilirken, bazı slogan ve pankartlardan da örnekler verildi.

Radikal gazetesi sansür yönetmeliğine yönelik protestoları "İnternetime dokunma diyen gençlik eylemde" başlığı altında işledi. Haberde 'muhalefetini ifade etmeyi ya hiç bilmeyen ya da sokaklara dökülmeden internetin başında ufak ufak yorumlarla veya köşe yazısı paylaşımlarıyla dile getiren, oldukça ürkek ve apolitik yetiştirilen bir neslin, son zamanlarda gazeteci gözaltılarından kitap baskınlarına, sınavlarda şifre skandallarından internet yasaklarına uzanan geniş yelpaze karşısında daha fazla dayanamadığı ve sokağa döküldüğü' belirtildi.

Habertürk gazetesi İstanbul'daki eyleme katılanların sayısını 'en az 30 bin' olarak tahmin etti. 'İsyan İstiklal'e sığmadı' ara başlığını kullanan gazete, Taksim ve İstikal Caddesi'nde kımıldayacak yer olmamasına karşın herkesin birbirine saygılı şekilde eylemi gerçekleştirdiğini vurguladı.

"Özgür internet için yürüdüler' başlığını kullanan Milliyet gazetesi, haberi İstanbul ve Ankara'dan bol fotoğrafla verdi. Eylemlerin her hafta tekrarlanacağını hatırlatan gazete yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin ile sanatçı Haluk Levent ve Okan Bayülgen gibi ünlü isimlerin de destek verdiğini yazdı. Oran'ın "Bu yasalarla Türkiye İran'a benzedi" sözleri haberde yer buldu.

Akşam gazetesi, Anadolu Ajansı'nın İstanbul ve Ankara'dan geçtiği haberi kullandı. Taksim Meydanı'ndan Tünel'e kadar yürüyen göstericiler adına son durakta Ezgi Köksal'ın yaptığı basın açıklamasına haberde yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler