İntiharların sırrı annenin ölümü

İntiharların sırrı annenin ölümü

Annelerine hastalık derecesinde düşkündüler. Bu bağlılık annelerinin ölümüyle bile sona ermedi.

Önce bağ evinde 4 ayrı yerde cesetleri bulundu. 4 kardeş ayrı odalarda kendilerini asmıştı. Polis, olayın intihar olmayabileceği ihtimalini de göz önünde bulunduruyordu, ama acı tablo dün netleşti. Raden, Beraris, Rulin ve Sajen kardeşler, “ölümüne bağlı oldukları” annelerini kaybetmeye dayanamamış, ölümünden 6 gün sonra topluca yaşamlarına son vermişti.

Heykeltıraş Neyran Sağocak (63), Kahramanmaraş’ın tanınmış avukatlarından Necdet Sağocak ile evlendikten sonra, 2’si kız 4 çocukları oldu. Mitolojiye düşkün olan çift, çocuklarına Raden (31), Beraris (26), Rulin (30) ve Sajen (27) isimlerini koydu. Sosyal çevreden uzakta büyüyen 4 kardeşin annelerine olan düşkünlükleri, ‘hastalık derecesinde bağlılığa’ dönüştü. Aileyi yıkıma sürükleyen olay, anne Sağocak’ın ocakta hastalanmasıyla başladı.

dehset-ev-resim-04.jpg

İlk girişim otelde...
Astıma bağlı nefes darlığı şikâyeti sonucu fenalaşan anne, tedavi için İstanbul’a götürüldü. Annelerinin başından bir an olsun ayrılmayan kardeşler, geçen hafta cuma günü, duymak isteyecekleri son haberi aldı. Anneleri ölmüştü. Dört kardeş, aynı günün akşamı ilk intihar girişiminde bulunacak, İstanbul’da kaldıkları otel odasında uyku ilaçlarını alkolle birlikte içerek ölmeye çalışacaktı. 10 saat sonra uyanan kardeşler girişimlerinde başarılı olamamıştı. ‘Annelerinin arkasında gitmeye’ kararlı olan kardeşler bu kez ormanlık alanda yine intiharı denedi. Onlara son anda, annelerinin ilk evliliğinden olan üvey ablaları Berja engel oldu.

Son mesaj
Çocuklarının başına kötü bir şey gelmesinden korkan baba ise olayları yatıştırmak için bir psikologdan destek aldı. Baba Sağocak, içeceklerine sakinleştirici koyarak çocuklarını intihardan vazgeçirmeye çalıştı. Fakat sık sık uyuyakalan kardeşler, babalarının yaptığını anladı. Yeniden döndükleri Kahramanmaraş’taki evde “annelerinin hatırası yüzünden kalamayacakları”nı söyleyerek Dereli köyündeki bağ evine gitmeye karar veren kardeşler, acı planı böylece devreye koymuş oldu. Baba Sağocak ise bağ evindeki ruhsatlı tabancayı gizledi, bağ evinin bekçisi Hayri Tepebaşılı’yı arayarak çocuklarına göz kulak olmasını istedi. Olay günü de çocuklarından birinin cep telefonuna “İntihar ederseniz işte o zaman anneniz ölür” diye mesaj attı. Ama bilmediği bir şey vardı, bu mesaj onlarla son iletişim olacaktı. Bir süre sonra kız kardeşlerden Sajen evin arka tarafında bulunan kulübede, Rulin evin girişinde, erkek kardeşlerden Beraris evin giriş bölümündeki holde, Raden de evin yanındaki küçük kulübede kendini astı. Korkunç manzaranın ilk tanığı ise bekçi oldu. Kardeşlerin evin terasında bir süre oturdukları, alkolsüz içecek alıp çerez yedikleri ve çok miktarda sigara içtikleri anlaşıldı.

‘Kendime çekemedim’
Ulucami’de kılınan cenaze namazının ardından Şeyh Adil Mezarlığı’na götürülen cenazeler, yan yana açılan mezarlarda toprağa verildi. Baba Necdet Sağocak’ın fenalaştığı için katılamadığı cenaze töreninde, asker olan Raden Sağocak’ın cenazesini askerler taşıdı. 4 çocuğunun ölümüyle şoke olan baba Sağocak  “Tek pişmanlığım olaya polisi karıştırmamam. Polis girerse intihar kararlarını pekiştirir diye düşünmüştüm. Benimle iletişimleri zayıftı, hep annelerine yöneldiler. Kendime çekmeye çalıştımsa da hiç başaramadım. Benimle zaman zaman sadece Beraris ve Sajen konuşurdu” dedi.

‘çevreleriyle  ilişkileri zayıftI’
Ailenin bir komşusu, çocukların çevreleriyle ilişkilerinin çok zayıf olduğunu söyledi. Sadece anne Neyran Sağocak’ın kendisiyle görüştüğünü belirten kadın “O tam bir İstanbul hanımefendisiydi. Çocukları ona aşırı bağlıydı. Hiçbir zaman annelerine ‘sen’ diye hitap etmemişlerdir. Çocukların hayata tek bağları anneleriydi. Tek neden bu düşkünlükleridir” dedi.
Osmaniye nüfusuna kayıtlı Neyran Sağocak, ilk evliliğini 1971’de Hüseyin Derin ile yaptı. Bu evlilikten 9 Ağustos 1971’de Seylan, 3 Ağustos 1973’te de Berja adını verdikleri iki kızları oldu. Çift 1974’te boşandı, Neyran Sağocak 1978’de Necdet Sağocak ile evlendi. Neyran Sağocak’ın ilk eşinden olan iki kızının da evli olduğu ve olay sonrası Necdet Sağocak’ın yanına gittikleri öğrenildi.

İsimleri özeldi 
Baba Necdet Sağocak, çocuklarına öz Türkçeden yararlanarak isim verdiklerini söyledi. Kayıt sırasında nüfus memuruyla tartıştığını belirten Sağocak “Siz kaydedin, isimler Türkçe değilse savcı dava açar” dediğini anlattı.

Beraris Sağocak: “Temiz kalp” anlamını taşıyor. KKTC’deki Yakın Doğu Üniversitesi’nde bilgisayar ve elektronik eğitimi gördü. Eğitimini yarıda bıraktı.

Raden Sağocak: Eski Mısır’da adalet tanrısının adını taşıyan Raden iktisat eğitimi aldı. İstanbul’da askerlik görevini yaparken, terhis olmasına 2 ay kala annenin ölüm haberi geldi, izin alıp cenazeye gitti.

Rulin Sağocak: Adı “değişim” anlamında. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde muhasebe eğitimi alırken, resim eğitimi için de martta yapılan YGS’ye girdi.

Sajen Sağocak: İsmindeki “Sa” Sağocak soyadından, “Jen” de “gen” kelimesinden geliyor. “Sağocak ailesinin neslini devam ettirecek” anlamı taşıyor. Sajen de Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Kaynaşlı Meslek Yüksek Okulu’nda bina tasarımı bölümü öğrencisiydi.

kaynak: milliyet.com.tr - (Bekir Karakoca - Mustafa Şirin - dha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler