IŞİD Türk konsolosluğunu bastı ve...

IŞİD Türk konsolosluğunu bastı ve...

Dün Musul'un tamamını ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), bugün de kentteki Türk toprağına saldırdı.

Militanlar, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu ele geçirdi. Başkonsolos Öztürk Yılmaz'la birlikte 48 kişinin alıkonduğu bildirildi. Başbakanlık kaynakları, Türkiye Başkonsolosluğu başta olmak üzere Musul'daki gelişmelerin yakinen takip edildiğini, önümüzdeki saatlerde Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılacağını kaydetti.

Baskınla ilgili değişik iddialar ortaya atılırken, ikisi çocuk ve Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz dahil 48 kişinin IŞİD’in elinde olduğu, bunlar arasında başkonsolosluğun güvenliğinden sorumlu özel harekat tim mensuplarının da olduğu ileri sürüldü.

'IŞİD KARARGAHINA GÖTÜRÜLÜYORLAR'
Reuters'a konuşan başbakanlık kaynakları, rehin alınan grubun sağlık durumlarının iyi olduğunu ve başkonsolosluk binasından IŞİD karargahına götürüldüklerini söyledi.

KRİTİK ZİRVE
Baskın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun New York’ta olduğu sırada gerçekleşti. Baskın üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan da Başbakanlık Konutu’nda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Dışişleri’nin Ortadoğu’dan sorumlu müsteşar yardımcısı Ömer Önhon ve Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Şakir Torunlar ile acil bir toplantı yaptı.

Bu sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de toplantı sonrası Davutoğlu Ankara’da olmadığı için Bakan Yardımcısı Koru’yu Köşk’e çağırarak bilgi istediği öğrenildi. Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı da Ankara ve New York ile doğrudan irtibata geçerek gelişmeler hakkında bilgi verdi.

IŞİD’İN BEYNİ EBUBEKİR EL BAĞDADİ
Baskın bu çerçevede New York-Ankara-Bağdat üçgeninde değerlendirmeye alınırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Başbakanlık’tan gelecek değerlendirme bilgilerini bekledi. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, krizle ilgili yapılan değerlendirmelerde baskının uzaması halinde askeri seçenek dahil her türlü tedbirin görüşüldüğü ileri sürülürken, Ankara’nın sorunun “Yumuşak ve sakinliği kaybetmeden çözülmesinden yana olduğu” bildirildi.

EN ÖNEMLİ SORU İŞARETİ
IŞİD’in dün Musul’u ele geçirmesine rağmen Musul Başkonsolosluğu’nun neden tahliye edilmediği de soru işareti olarak kaldı.

Başbakanlık Konutu’ndaki toplantı ve Türkiye’nin tavrına ilişkin bir açıklama yapılması bekleniyor.

'TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK'
İçişleri Bakanı Efkan Ala ise gelişmeler üzerine şunları söyledi:
"Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda üzerine düşeni yapacaktır. Özel Harekat polislerimiz de bulunuyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler