İslama göre caiz değil

"İslama göre caiz değil"

Diyanet İşleri Başkanlığı şoklamayla kesimi öneren yeni yönetmelik taslağıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Diyanet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı ve şoklamayla kesimi öneren yeni yönetmelik taslağıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Diyanet, şoklama usulü kesimle hayvanın beyin ölümü gerçekleşeceğinden ve bu yüzden de İslami usullere uymadığını belirterek, bayıltarak kesmeyi uygun buldu.
 
Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanları “Normal şartlarda rahatça kesilemeyecek bir hayvanı önce şoklayıp sonra kesmek de mümkün ancak burada önemli olan, şoklama esnasında hayvanın eziyet çekmemesi ve ölmemiş olmasıdır” dedi.
 
İSLAM’A GÖRE CAİZ DEĞİL
 
Din İşleri Yüksek Kurulu, Başbakanlığın görüşlerini almak için gönderdiği yönetmeliği inceledi. Kurul incelemenin ardından ‘şoklama’ sisteminin dini açıdan caiz olmadığını ancak bayıltma yönteminde de bir sakınca doğurmadığını kaydetti. Bunun üzerine Başbakanlık bu durumun düzeltilmesi için yönetmeliği tekrar Bakanlığa gönderdi.
 
Konuyla ilgili konuşan İtina Gıda Genel Müdürü Yusuf Karaduman, “TSE hayvanların şoklanarak kesimine zaten izin vermiyor. Bir hayvanın islami usullere göre yenilebilmesi için caiz olması lazım. Avrupa standartlarında kullanılan bayıltma yönteminde hayvanın beyin ölümü gerçekleşiyor. Dolayısıyla ölmüş bir hayvan kesildiği için İslami usullere göre bu et yenemez” dedi.
 
‘SERTİFİKALARI İPTAL EDİYORUZ'  
 
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer: “Helal gıda sertifikası verdiğimiz firmalarda şoklama yönteminin kullanılmasına izin vermiyoruz. Bu konuda kasaplara da teorik ve pratik eğitim veriyoruz. Helal gıda sertifikası alan firmalar da bu kasapları çalıştırmak zorunda. Şu anda 300 firmaya helal gıda sertifikası verdik. Ani baskınlarla yakaladıklarımız ve belgelerini iptal ettiğimiz de oldu.”
 
BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler