İstanbul’da hayali vurgun operasyonu

İstanbul’da hayali vurgun operasyonu

İstanbul polisi, firmaların yurtdışına göndereceği tekstil ürünlerini “ücretsiz kargo” karşılığı toplayıp ihraç beyanında bulunan 58 kişilik çeteye operasyon düzenledi.

Devleti 110 milyon liralık zarara uğratan çete üyeleri arasında 3 Gümrük ve 3 de Maliye çalışanı bulunduğu da ortaya çıktı. Memurların, kara parayı ticari taksi ile lüks konuta yatırdıkları ortaya çıktı.

Operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne (İEM) bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (İMP) ekipleri gerçekleştirdi. Operasyona uzanan süreç, 5 ayrı ihbarla başladı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan izin doğrultusunda harekete geçen Mali Şube ekipleri, ihbara konu, hayali ihracaat çetesine yönelik geniş çaplı takip başlattı. Aylarca süren teknik ve fiziki izleme sonucu Arif Y. Ömer U., Necmi K. ile Serhat Ö. liderliğindeki 58 kişilik suç örgütünün iç piyasada faaliyet gösteren 37 firmaya ait kargo malları üzerinden hayali ihracaat yaptığını belirledi.

ŞAFAK VAKTİ KAPILAR ÇALINDI
Geriye dönük araştırmalar sonucu, 2'si kadın 6 kamu görevlisinin de yer aldığı çetenin 4 yıl içerisinde 800 milyonluk hayali ihracaat yaptığı ortaya çıkarıldı. Kağıt üzerindeki ihracaat üzerinden devletten 110 milyon liralık vergi iadesi alan çetenin, kara parayı turizm sektöründe akladığı da tespit edildi. İstanbul merkezli çetenin diğer ayaklarının İzmir, Antalya ve Muğla'ya uzandığını tespit eden İMP yetkilileri, operasyon kararı aldı. Soruşturma talimatını veren Savcılıktan alınan izinler doğrultusunda bugün “şafak vakti” harekete geçen İMP timleri, İstanbul merkezli 4 ilde “eş zamanlı” operasyon başlattı. Arama yapılacak hedef adresler arasında 12 şirket de bulunuyor.

HEMEN SORGUYA ALINDILAR
Baskınlarda da gözaltına alınan kamu görevlilerinin hayali ihracaata zemin oluşturan sahte belgeleri bilerek işleme koyduğu ve karşılığında yüklü miktarlarda rüşvet aldığı vurgulandı. Elde ettikleri kirli paralarla ticari taksi ve gayrimenkul alan şüphelilerin üst düzey görev ifa ettikleri de öğrenildi. Şüpheliler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki muayenenin ardından Vatan Caddesi’ndeki Mali Şube’de sorguya alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler