İstanbul'da 'himmet' operasyonu

İstanbul'da 'himmet' operasyonu

“FETÖ-Paralel Devlet Yapılanması” kapsamında aralarında bankacı ve işadamlarının da bulunduğu 105 kişi gözaltına alındı.

9 ilde 800 polisin katılımıyla düzenlenen ‘himmet’ operasyonunda 105 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Dumankaya İnşaat’ın Onursal Başkanı ve eski milletvekili Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya da yer aldı.

İstanbul merkezli 9 ilde düzenlenen Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik ‘himmet’ operasyonunda 105 kişi gözaltına alındı. Polis 35 kişiyi ise arıyor. Gözaltına alınanlar arasında Dumankaya İnşaat’ın Onursal Başkanı ve eski milletvekili Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya, ile ‘emniyet imamı’ olarak adı geçen ‘Kozanlı Ömer’ lakaplı Osman Hilmi Özdil’in oğlu Arif Şükrü Özdil de bulunuyor. 

800 POLİS KATILDI
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği soruşturma, H.Z. isimli bir kişinin ihbarıyla başladı. H.Z. Bank Asya’da hesabı bulunduğunu ve 1 milyon 60 bin TL’sine ‘himmet’ adı altında el konulduğunu iddia etti. İddiaları soruşturan savcılık, dün aralarında işadamları ve bankacıların da bulunduğu 140 kişi için terör örgütüne üye olma, terörün finansmanına dair kanuna muhalefet suçlamalarıyla gözaltı talep etti.

Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği de savcılığın talebiyle gözaltı kararı aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 800 polisin katılımıyla, İstanbul merkezli Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon’da operasyon düzenlendi. Operasyonda, 92’si İstanbul’da 105 kişi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. 

‘PARA LEGALİZE EDİLİYOR’ 
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan kişilerden 41’nin Bank Asya çalışanı olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Burs, kurban parası, abonelik ücretleri ile himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin Bank Asya’nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerince usulsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin, bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabını kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden örgütün ileri gelen üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır.”

DÖRT ŞUBE ODAKLI
“Bank Asya’nın İstanbul’da bulunan 4 şubesinde (Maltepe Merkez, Bahçelievler, Pendik Merkez ve Pendik Dolayoba) yoğunlaşan ve İstanbul merkezli olmak üzere, 8 ili de kapsayan soruşturma, Başsavcılığımızca her yönü ile detaylı olarak gizli ve titiz bir şekilde sürdürülmekte olup sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir.”

16 HESAPTAN 50 MİLYON TL 
Soruşturmayla ilgili sızan bilgilere göre ise, 2014-2015 yılları arasında Bank Asya’da biriktirilen himmet ve bağış parası 50 milyon TL, 16 hesap üzerinde işletildi. Paralar bu hesaplar üzerinden şirketlere aktarıldı. Bazı hesap sahiplerinin üzerine yatan paradan haberi de olmadı.

DUMANKAYA: 53 YILDIR ÜLKE İÇİN ÇALIŞIYORUZ 
Operasyonun en çarpıcı detayı ise, inşaat devi Dumankaya’nın Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyeleri Semih Serhat Dumankaya ile Uğur Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi’nin de gözaltına alınması oldu. Dumankaya İnşaat’tan yapılan açıklamada, “Yönetim Kurulu Üyelerimiz, 18 Nisan 2016 Pazartesi sabahı bilgilerine başvurulmak üzere Mali Şube Müdürlüğü’ne davet edilmişlerdir. Süreç tarafımızdan takip edilmektedir. 53 yıldır ülke ekonomimiz ve insanlarımız için değer yaratmak ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren Dumankaya İnşaat, kurulduğu günden itibaren tüm hukuki ve mali yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmiş, ülkemizin kalkınması ve insanımızın gelişimi için çalışmış ve çalışmaktadır” denildi.

KOZANLI ÖMER'İN OĞLU DA GÖZALTINDA 
Gözaltına alınan isimler arasında, FETÖ’nün ‘emniyet imamı’ olarak ismi anılan ve soruşturmanın başlamasının ardından yurt dışına çıkan ‘Kozanlı Ömer’ lakaplı Ömer Hilmi Özdil’in oğlu Arif Şükrü Özdil de vardı. Arif Şükrü Özdil’in operasyon yapılan bir adresten gözaltına alındığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler