İşte 3. köprünün adı!

İşte 3. köprünün adı!

Cumhurbaşkanı Gül açıkladı.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temeli bugün atılıyor. Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. Garipçe'de yapılan temel atma törenine Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan kol kola geldi. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, üçüncü köprünün adının Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacağını söyledi. Köprünün temeli de atıldı. Böylelikle köprünün inşaatı fiilen başlamış oldu.
 
İstanbul'a yapılacak 3. Köprü'nün adının "Yavuz Sultan Selim Köprüsü" olacağı açıklandı.
 
Törende konuşan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
 
Bir Osmanlı padişahının, onun kuvvetli komutanlarının ve onun güzel askerlerinin, bir karanlık çağı kapatarak bir aydınlık çağı açtığı fethin 560. yıldönümünde sizlerle buradayız. Şu anda İstanbul'umuzun değişik yerlerinde çeşitli kutlamalar yapılıyor. Bu vesileyle bir kez daha İstanbul'un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarını, neferlerini rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Fatih Sultan Mehmet Han, bize İstanbul başta olmak üzere birbirinden güzel şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu kendisinden sonraki nesillere de aktarmıştır.
 
Osmanlı var olduğu tüm topraklarda halkın kalbini fetheden eserler bırakmıştır. Biz de tıpkı ecdadımız gibi tarih yazmaya, eserler bırakmaya devam ediyoruz. Bugün de dev bir projenin temellerini atıyoruz. İstanbul'da 7 tepeye 7 büyük eser projemiz vardır. Bir tanesi üçüncü gerdanlık olarak boğazda inşallah kendisini göreceğimiz köprü. Biraz sonra Cumhurbaşkanımız bununla ilgili sürprizi size açıklayacak.
 
"BOĞAZA ÜÇÜNCÜ GERDANLIĞI TAKIYORUZ"
 Bu köprüyle boğaza üçüncü gerdanlığı takmış oluyoruz. Artık İstanbul'umuzun içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Aynı zamanda bu köprünün çevreyi korumaya yönelik özellikleri olacak. Bağlantı yollarıyla çok farklı görünecek.
 
Bugün temellerini attığımız Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Köprünün, şimdiden İstanbul'a, tüm Türkiye'ye, dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.
 
"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ ARTIK PARLAK"
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
 
Bugün bu mutlu günde hep beraber bu temel atma töreninde bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bugün İstanbul'un fethinin yıldönümü. Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle anıyoruz.
 
İstanbul sadece bizim değil, bütün dünyanın göz bebeği. Dolayısıyla bu şehrin sorumluluğunuu taşımak ve bu şehre hizmet etmek hepimiz için mutluluk kaynağıdır.
 
Çok şükür ülkemiz karanlık günleri geride bıraktı. Türkiye'de yapılanlar hepimizi gururlandırıyor. Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu artık dost düşman herkes görüyor.
 
İstanbul tarihi boyunca birçok büyük olaylara şahit olmuştur. Emininim ki, ileride bugünkü temel atma töreni de önemli bir tarih olarak geçecektir.
 
Üçüncü köprünün adı Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak.
 
DÜNYADA BİR İLK
1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.
 
Ayrıca köprünün bir başka ilki ise 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması. Köprünün Garipçe'deki iki ayağının teknik özelliklerine bakıldığında köprü ayakları 20 metre derinliğinde ve 20 metre çapında olacak. Ayrıca, köprü ayakları deniz seviyesinden 12 metre aşağıda olacak. 2015'te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosuyla entegre edilecek raylı sistemle Atatürk, Sabiha Gökçen ve yeni yapılacak 3. Havalimanı birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek.
 
4.5 milyar lira yatırım bedeli olan proje, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İÇTAŞ-ASTALDİ konsorsiyumu tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma, Denizcili ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilecek.
 
Üçüncü köprünün devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu uzunluğu ise 115 km olacak. Odayeri-Paşaköy arasında 19 kavşak ve bağlantı yolu bulunuyor. Proje hayata geçtiğinde İstanbul trafiğini büyük ölçüde azaltması bekleniyor.
 
TÖREN ALANINDAN NOTLAR
-Başbakan Erdoğan alana helikopterle geldi.
-Tören alanında Mehter Marşı çaldı.
-Temel atma törenine Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan kol kola geldi.
-Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı.
-Tören sonunda Mehter bölüğü sahne aldı.
-Anı metni temele bırakıldı.
-Köprünün temelini Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan birlikte attı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler