İşte HDP'nin seçim vaatleri İZLE

İşte HDP'nin seçim vaatleri İZLE

Birçok akademisyenin katkısı ile oluşturulan bildirgede, zorunlu askerliğin kaldırılmasından HES’lerin kapatılmasına kadar çeşitli alanlarda vaatler yer alıyor.

HDP seçim bildirgesinde vaatlerini 12 bölümde sıralayacak. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da partinin kurduğu seçim merkezlerinde hazırlanan bildirgenin ana başlıklarını ekonomi, ekoloji, sosyal haklar, demokrasi, Kürt sorunu, kadın, gençlik, LGBT, halkların inançları, temel sorunlar (yoksulluk, işsizlik, eğitim gibi) ve emek oluşturuyor. Birçok akademisyenin katkısı ile oluşturulan bildirgede, zorunlu askerliğin kaldırılmasından HES’lerin kapatılmasına kadar çeşitli alanlarda vaatler yer alıyor. Öne çıkan başlıklar şöyle:

ASİMİLASYONA HAYIR: Azınlıklara yönelik asimilasyon politikalarına son verileceğine vurgu yapılacak. Zorunlu din dersinin kaldırılacağı belirtilecek.


 

ZORUNLU ASKERLİK: Kürt sorununun çözümü ile oluşacak toplumsal barışla zorunlu askerlik uygulamasına gerek kalmayacağının belirtileceği bildirgede, Terörle Mücadele Yasası’nın yenileneceği vurgulanacak.

ÇÖZÜM SÜRECİ: HDP’nin çözüm sürecine ilişkin önerilerinin temel çerçevesini, İmralı ve hükümet heyetlerince Dolmabahçe’de açıklanan mutabakat metni oluşturacak.

HES’LER KAPANACAK: “Yeni Yaşam Yeşildir” sloganı ile “Yaşam hakkı sadece insanlar için değildir” denilecek olan bildirgede, çevreye zararlı, doğal yaşamı tahrip eden hidroelektrik santral (HES) projelerinin iptal edileceği ve kömür santrallarının kapatılacağı vurgulanacak.

BAŞKANLIĞA HAYIR: “Türkiye’de güçlendirilmiş bir demokratik parlamenter rejim ve güçlendirilmiş bir yerel demokrasi mümkün” ifadesiyle yetkilerin bir kişide ve merkezde değil halkta ve yerel yönetimlerde toplanması gerektiğine işaret edilecek. Bunun için başkanlık sistemine “Hayır” denilecek.

İKİNCİ ÖĞRETİM PARASIZ: Bildirgede, üniversite öğrencilerinin ikinci öğretim harçlarının kaldırılacağı vaat edilecek.

EV KADINLARINA ÜCRET: HDP, ev kadınlarına yönelik bir maaş düzenlemesi yapılacağını beyan edecek.

HALK ANAYASASI: Anayasa’daki cinsiyetçi ifadelerin temizleneceği vurgulanacak. Bu kapsamda lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüellerin (LGBT) maruz kaldıkları homofobi ve transfobi temelli ayrımcılığa “Dur” denileceği belirtilecek. ‘Devlet Anayasası’ndan ‘Halk Anayasası’na geçiş vaadinde bulunulacak.

ELEKTRİK DESTEĞİ: HDP’nin seçim bildirgesinde tüketicilerin kullandığı elektriğin bedelinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması sözü de verilecek.

HDP'NİN 2015 SEÇİM BİLDİRGESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler