İşte size 9 günlük Çin gezisinden geriye kalan

İşte size 9 günlük Çin gezisinden geriye kalan

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan başkanlığında gerçekleştirilen 9 günlük Çin gezisinin KUZKA Basın Bürosunca değerlendirilmesi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), 30 Nisan – 08 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlediği 9 günlük Çin Halk Cumhuriyeti çalışma ziyaretini başarıyla tamamlandı. 

Çankırı Valisi ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Vahdettin Özcan başkanlığında gerçekleştirilen ziyarete Kastamonu, Çankırı ve Sinop’tan KUZKA yönetim kurulu üyeleri Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Kastamonu İl Genel Meclisi Başkanı A. Adnan Koçoğlu, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Uğur Giresun, Kastamonu Ticaret Borsası ve KUZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sedat İşeri, KUZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen, On Ajans personeli, bir Kalkınma Bakanlığı uzmanı, üç Çankırı Belediyesi personeli ve bir işadamı katılmıştır. Çalışma ziyaretinde ehyet, Hong Kong ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guangzhou ve Pekin şehirlerinde resmi temaslarda bulundu.
 
Bölgemiz ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefiyle başlatılan girişim, özellikle iki ülke arasındaki ticaret hacminin sanayi, madencilik ve turizm alanlarındaki karşılıklı yatırımların artırılması üzerinde yoğunlaşmıştır. Oldukça verimli geçen toplantılarda kısa zamanda gerekli bağlantıların kurulması ziyareti amacına ulaştı.
 
Heyet temaslarına ilk gün, Hong Kong Yatırım Ajansı Başkanı Simon Galphin ile gerçekleştirdiği görüşme ile başlamıştır. Toplantıda her iki kurumun tanıtımlarının ardından, bölgemizdeki yatırım olanaklarına ilişkin ayrıntılı sunum yapıldı. Ajans Başkanı ve beraberindeki yetkililer tarafından bölgemizde yatırım olanaklarına ilişkin somut öneriler oldukça sıcak karşılandı. Firma eşleştirmelerinin yapılabilirliği ve faydası üzerinde duruldu.
 
Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Margaret Fong ile turizm, sanayi ve ticaret alanlarında oluşabilecek işbirliği potansiyelleri ile ilgili görüşme gerçekleştirildi. Çinli çeşitli sektörlerdeki firmaların üst düzey yöneticilerinin TR82 Bölgesi ile ilgili soruları heyet tarafından cevaplandırıldı. Ardından heyet, dünyanın en büyük 2. limanı olan Hong Kong limanını ziyaret etti. 
 
Ziyaretin ikinci ve üçüncü gününde Çin’in üretim merkezi olarak ün kazanmış Guangdong Eyaletinin merkezi Guangzhou’da, Guangdong Türkiye İş Adamları Derneği (GUTİAD) ile Çin’de yatırım fırsatları ve Çinli yatırımcıların tercihleri üzerine yoğunlaşan verimli bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda Ajansların tanıtımı ve TR82 Bölgesi’nin genel durumu ve yatırım önerileri ile ilgili sunumlar yapıldı. Guangzhou Ticaret Ataşesi sayın Hasan Köse “Çin Halk Cumhuriyeti Ekonomisi ve Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Ticari ve Ekonomik İlişkileri” sunumu yaptı. Sunumdan sonra GUTİAD’a üye işadamlarının Çankırı, Kastamonu ve Sinop ile ilgili soruları cevaplandırıldı. Çinli görevliler tarafından, dünyanın en büyük fuarlarından olan Kanton Fuarını ziyaret eden heyete, fuar hakkında görsel birkaç sunum yapıldı. Heyet fuarın çeşitli bölümlerinde detaylı incelemelerini tamamlayarak temaslarına devam etmek üzere Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’e geçti. 
 
kuzka-cin-gezisi-sozcu-resim-051.jpg
 
Pekin’de Çin Milli Ticareti Geliştirme Konseyi İcra Başkanı Liu Yan ve Çinli yatırımcılar ile de görüşmeler gerçekleştirildi. Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerinde öne çıkan yatırım alanları ayrıntıları ile sunuldu. Çin özel sektörünün, önemli kuruluşlarından üst düzey yöneticilerinin bölge ile ilgili soruları cevaplandırılarak, bölge yatırım imkânları ve yatırımcıya sağladığı avantajlar vurgulandı.
 
Heyet daha sonra Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Pekin Başkanı Xiong Jiuling ile temaslarda bulunarak bölgemizin turizm, sanayi, madencilik alanlarındaki büyük yatırım potansiyellerine ilişkin sunumlar yapmıştır. Sunumlar sonrası her iki ülkenin hedefleri doğrultusunda nelerin yapılabileceği ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı.
 
Yoğun bir program dâhilinde gerçekleşen görüşmelerde Çinli makamlara ve işadamlarına bölge ile ilgili ayrıntılı tanıtıcı bilgiler verildi. Bölge tanıtımlarına ilgi gösteren Çinli yatırımcılar, Çankırı’da sağlık merkezi (Wellness Center) ve otel, Sinop’ta; otel ve su ürünleri, Kastamonu’da da; mermer ve ağaç işleri alanlarındaki yatırımlara sıcak baktıkları ve en kısa zamanda iade-i ziyarette bulunarak somut adımlar atacaklarını ifade ettiler. Bu amaçla bölgemize yatırım yapacak Çinli yatırımcıların, doğrudan Ajans Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen ile irtibat kurabilecekleri ve gerekli desteğin sağlanacağı iletilerek, ziyaretin Ajans için önemi vurgulandı. 
 
Pekin’de Türk Büyükelçiliğinin heyet onuruna verdiği resepsiyonda çeşitli Türk kamu ve özel kurum temsilcileriyle ikili görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde TR82 Bölgesine yapılacak yatırımların niteliği konusunda Çinli firmaların yönlendirilmesi ve Türk temsilciliklerinin verecekleri desteğin önemi vurgulandı. 
 
Resmi temaslar dışında ziyaret edilen illerdeki mekânsal organizasyon, meydan sistemleri, turizm varlıklarının pazarlanma biçimlerinin ayrıntılı incelenmesi için çeşitli kısa turlar da gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler