'İsteseler de istemeseler de Osmanlıca öğretilecek'

'İsteseler de istemeseler de Osmanlıca öğretilecek'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda tartışılan Osmanlıca dersleri hususunda, "İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek ve öğretilecek." dedi.

-Yüz binlerce eserden bir neslin uzaklaştırılmasını şah damarının kesilmesine benzeten Erdoğan, çok zengin birisinin iflas etmesinin ne kadar kötü olduğundan örnek vererek, "Olan çok büyük bir zenginin iflası ne denli acıysa, ilimde çok çok güçlü olan bir milletin bu ilmi kaybetmesi ondan çok daha büyük bir felakettir. Biz şu anda bunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen 5. Din Şurası'na katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, eğitim şurasında gündeme gelen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan okullarda Osmanlıca dersi verilmesinden söz etti. Erdoğan, Türkiye'nin, kökleri ile irtibatının kesilmesi çalışmalarına rağmen, "Kitaplarımızla, eserlerimizle, harflerimizle, arşivlerimizle bağımızı koparmaya yönelik girişimlere rağmen Türkiye'nin ilim erbabı ayaktadır." diye konuştu. Osmanlıcayı bu ülkenin evlatlarının öğrenmesinden rahatsız olanların olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle dedi: "Aslında bu, eskimez Türkçedir ya. Yabancı bir şey değil bu. Bununla biz gerçekleri öğreneceğiz. Diyor ki 'mezar taşlarının okunmasını mı öğreteceğiz'. Zaten sıkıntı burada. O mezar taşlarında bir tarih yatıyor. Bir medeniyet yatıyor. Bir neslin mezarında kimlerin yattığını bilmemesinden daha büyük bir cehalet olabilir mi?"

"BİZİM ŞAH DAMARLARIMIZ KOPARTILDI"
"Bu bizim şah damarlarımızın koparılmasıydı aslında" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bizim şah damarlarımız kopartıldı. Herhalde dünyada bunun benzerini Hülagu yapmıştır. Bütün Bağdat'ın yakılıp yıkılması neyse, bizim de yüz binlerce eserlerimizin yakılıp yıkılması ve eserlerimizden bir neslin uzaklaştırılması herhalde sıradan bir olay değildir. Burada bir şeyler var."

"İSTESELER DE İSTEMESELER DE OSMANLICA ÖĞRETİLECEK"
Süleymaniye'deki eserleri okuyamayan bir milletin ne durumda olduğunun düşünülmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Bu neye benzer biliyor musunuz? Çok büyük imkanları olan çok büyük bir zenginin iflası ne denli acıysa, ilimde çok çok güçlü olan bir milletin bu ilmi kaybetmesi ondan çok daha büyük bir felakettir. Biz şu anda bunu yaşıyoruz. Bunun öğrenilmesi ve öğretilmesini istemeyenler var. Bu, çok büyük bir tehlike. İsteseler de istemeseler de bu ülkede Osmanlıca da öğrenilecek ve öğretilecek." Erdoğan, Türkiye'de ilim hayatının sürekli defansta bırakıldığını iddia ederek, bunun değişmesi gerektiği hususu üzerinde durdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler